Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

Гриби

 Гриби є доволі специфічним продуктом, що містить значну кількість азотистих речовин, зокрема білків, а також жирів, вуглеводів, деякі вітаміни (В1, РР), мінеральні речовини (зокрема фосфор). Клітковина хітин, що входить до їхнього складу, майже не перетравлюється у шлунково-кишковому тракті, тому гриби вважають «важкою» їжею.

 

???? Існує класифікація ???? грибів у відповідності до їхньої їстивності та отруйності:

✏️ Отруйні гриби – містять речовини, які викликають отруєння у людини.

✏️ Безумовно отруйні гриби – не втрачають своєї токсичності при обробці будь-якими способами (бліда поганка, мухомори, несправжні опеньки та ін.).

✏️ Умовно їстівні гриби – їх отруйні властивості зникають при відповідній обробці (варіння, сушіння, соління) перед вживанням в їжу. До таких грибів відносять вовнянки, чорні грузді, що виділяють їдкий сік, який руйнується при засолюванні. До групи умовно їстівних грибів також входять сморчки, строчки, сироїжки, валуй та ін.

✏️ Неїстівні гриби – не отруйні, але мають неприємний смак або запах, що зберігається навіть при тривалій обробці (жовчний гриб, помилковий дощовик і ін.).

 

???? Як не отруїтися грибами❓

☝️ Найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними штучно, котрі підлягають контролю та продаються в торговельній мережі.

???? Не купуйте гриби на стихійних ринках.

???? Уважно оглядайте гриби: звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки.

???? Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими.

???? Не беріть занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними.

???? Не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали.

???? Не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів.

???? Не куштуйте сирі гриби.

???? Вдома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні треба викинути.

???? Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.

???? Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хв.

???? Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.

 

???? Симптоми отруєння грибами

Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хв. після споживання, так і протягом кількох днів:

???? нудота;

???? блювота;

???? різкий біль у животі;

???? діарея;

???? запаморочення;

???? підвищення температури тіла;

???? зниження пульсу;

???? задуха;

???? судоми;

???? відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги);

марення, поява галюцинацій.

☝️ За наявності будь-якого з наведених симптомів негайно викликайте лікаря ????‍⚕️!

 

???? Перша допомога у разі отруєння грибами

???? терміново телефонуйте до «швидкої» — загальний номер 103;

???? промийте шлунок простою водою;

???? дотримуйтеся постільного режиму;

???? пийте багато рідини (вода, підсолена вода чи прохолодний чай) — це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини;

???? прийміть сорбенти.

❌ Категорично заборонено вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти — це може прискорити всмоктування токсинів у організм.

 

???? Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя!