Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

Гриби

ПАМ'ЯТКА

НАСЕЛЕННЮ ЩОДО ДІЙ У НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЯХ

ГРИБИ.

ГРИБИ - це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може привести до отруєння, а іноді й смерті. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах. Прикро, що багато людей висновки роблять лише на основі свого гіркого досвіду.

 

ОСНОВНІ ПРИЧИНИ ОТРУЄНЬ

  • вживання отруйних грибів;
  • неправильне приготування умовно їстівних грибів,
  • вживання старих, або зіпсованих їстівних грибів;

-   вживання грибів, що мають двійники або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).

Симптоми отруєння: нудота, блювання, біль у животі, посилене потовиділення, знижується артеріальний тиск, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиваються симптоми серцево-судинної недостатності.

 

УВАГА !!!

НІ В ЯКОМУ РАЗІ НЕ ДОВІРЯЙТЕ ТАКИМ ПОМИЛКОВИМ ТЛУМАЧЕННЯМ:

 

"Усі їстівні гриби мають приємний смак".

"Отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні - приємний ".

"Усі гриби в молодому віці їстівні".

"Личинки комах, хробаки й равлики не чіпають отруйних грибів ".

"Опущена у відвар грибів срібна ложка або срібна монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби ".

"Цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом з грибами, серед яких є отруйні".

"Отрута з грибів видаляється після кип’ятіння протягом кількох годин ".

"Сушка, засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах ".

ПЕРША ДОПОМОГА ПРИ ОТРУЄННІ

  1. Викличте швидку медичну допомогу.
  2. Одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5-6
    склянок кип'яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; натисніть пальцями на
    корінь язика, щоб викликати блювоту; прийміть активоване вугілля (4-5  пігулок), коли
    промивні води стануть чистими.
  3. Після надання первинної допомоги: дайте випити потерпілому міцний чай, каву або
    злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно - сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг
    потерпілого грілки для полегшення його стану.
  4. З"ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, проведіть профілактичні заходи.

 

ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ:

Вживати будь-які ліки та їжу, а надто алкогольні напої, молоко, - це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику. Займатися будь-якими іншими видами самолікування.

ЗАПАМ'ЯТАЙТЕ:

 

Отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню. Врятування життя потерпілого залежить від своєчасного надання йому допомоги. Краще недорахувати кількох грибів у кошику, німе поставити під загрозу здоровя, а інколи й життя своєї родини та своє власне життя.