Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

Розповідаємо про сальмонельоз, як запобігти цього захворювання і що робити в разі зараження.

 

 

            За останні 3 місяці поточного року по Нетішинській міській територіальній громаді було зареєстровано 2 випадки захворювання на сальмонельоз. Всі захворівші дорослі, один- зі смертельним наслідком.

            Сальмонельоз — гостре інфекційне захворювання, що вражає шлунково-кишковий тракт та інші внутрішні органи. Передусім інфікування відбувається через м’ясо-молочні, рибні продукти та яйця.

            Зазвичай у перші години хвороби спостерігається легке нездужання, яке супроводжується здуттям живота. Потім різко наростає температура, з'являється запаморочення, біль у скронях, ломота. Ознаки інтоксикації сягають максимуму на другу добу. В цей же час з'являються ознаки гастроентериту: болі в животі, блювота, у якій наявні залишки їжі. Далі блювотні маси стають зеленими та водянистими. Пізніше з'являється діарея. Швидко наростає зневоднення організму.

            Для профілактики сальмонельозу:

  1. ретельно мийте руки перед приготуванням їжі та перед її вживанням, після туалету;
  2. використовуйте безпечну воду, пийте бутильовану або охолоджену кип’ячену воду;
  3. дотримуватись правил термічної обробки;
  4. мийте та обдавайте окропом фрукти і овочі;
  5. готуйте яйця шляхом відварювання (не менше 5 хвилин) або обсмажувати з обох боків. Не пийте сирі яйця.

            Якщо у вас чи дитини симптоми кишкової інфекції – зателефонуйте та повідомте своєму лікарю.

        

 Дарія ОЛІЙНИК

лікар-епідеміолог Нетішинського

відділення ДУ «Хмельницький ОЦКПХ МОЗ України»