Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

За незаконне заволодіння коштами виділеними, з метою підтримки людей і бізнесу у період дії карантинних заходів для запобігання поширення COVID-19 - кримінальна відповідальність

 

Законом України «Про надання допомоги застрахованим особам на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню гострої распіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», передбачено виплату грошової допомоги застрахованим особам з Державного бюджету України, у зв’язку із введенням додаткових обмежувальних протиепідемічних заходів, пов’язаних із поширенням коронавірусної хвороби COVID-19.

Виплату, згідно вказаного Закону, можуть отримати наймані працівники суб’єктів господарювання у зв’язку із втратою частини заробітної плати, робота яких тимчасово зупинена внаслідок запровадження у 2021 році, починаючи з лютого, обмежувальних протиепідемічних заходів та фізичні особи - підприємці у зв’язку із втратою частини доходу, економічна діяльність яких тимчасово зупинена на вказаний період.

Водночас не всі дотримуються вимог вказаного Закону при поданні заяв на отримання допомоги, внаслідок чого незаконно отримують виплати з Державного бюджету, зокрема наймані працівники не вказують про повну зайнятість та відсутність обмежень в заробітній платі.

Так, Нетішинським відділом Шепетівської окружної прокуратури до суду скеровано обвинувальний акт відносно місцевого жителя за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 190 КК України, який шляхом обману заволодів бюджетними  коштами як грошовою допомогою застрахованим особам у зв’язку із введенням додаткових обмежувальних протиепідемічних заходів, пов’язаних із поширенням коронавірусної хвороби COVID-19.

Досудовим розслідуванням встановлено, що чоловік в Єдиному державному веб-порталі електронних послуг «Портал Дія», подав електронну заяву, в якій зазначив номер власного банківського рахунку для отримання коштів та здійснив підтвердження відповідності застрахованої особи вимогам вказаного Закону, при цьому усвідомлював, що права на отримання такої допомоги він не має.

Крім того, звертаємо увагу, що згідно ст. 68 Конституції України, незнання законів не звільняє від юридичної відповідальності.

 

Нетішинський відділ

Шепетівської окружної прокуратури