Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

До уваги мешканців Нетішинської міської територіальної громади!!!

Нагадуємо Вам про настання відповідальності за порушення вимог пожежної безпеки в лісах, поводження з відходами під час їх збирання, перевезення, зберігання, оброблення, утилізації, знешкодження, видалення або захоронення, за самовільне випалювання рослинності або її залишків.

Згідно зі статтями 77,77-1,82 Кодексу України про адміністративні правопорушення за знищення або пошкодження лісу внаслідок необережного поводження з вогнем, випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонах у населених пунктах та поза їх межами, у межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду встановлено адміністративну відповідальність зі штрафами:

- на громадян від ста вісімдесяти до трьохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а це від 3060 грн. до 6120 грн.;

- на посадових осіб від дев’ятисот до однієї тисячі двохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто від 15300 грн. до 21420 грн.

За спалювання відходів і залишків сухої рослинності штрафи для громадян від 340 грн до 1360 грн; для посадових осіб від 850 грн до 1700 грн.

Пам’ятай, що від спалювання сухої рослинності гинуть корисні комахи й черв’яки, які знищують шкідників та беруть участь в ґрунтоутворенні. Горіння сухого листя є причиною пожеж у житлових будинках та господарських приміщеннях, що може спиричинити загибель людей. У палаючих місцях гинуть звірі, земноводні й плазуни, знищуються кладки й місця гніздування птахів, тліють залишки добрив, пестицидів та небезпечне для здоров’я сміття. Земляний родючий покрив після вогняного пекла відновлюється лише через 5-6 років.

Настійно радимо листя, подрібнені гілки, трав'янисті рештки квітково-декоративних рослин та скошених газонних трав вивозити на спеціальні полігони або зберігати вдома для приготування компосту-органічних добрив.

Застерігаємо, що, окрім адміністративної, за знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, уздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим загальнонебезпечним способом настає кримінальна відповідальність. Згідно зі статтею 245 Кримінального кодексу України такі дії караються обмеженням волі на строк від двох до п’яти років, а якщо вони спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші тяжкі наслідки - позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років.