Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

Безоплатна правова допомога – на захисті індивідуальних прав громадян

14 лип 2015

З 1 липня 2015 року сто місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги відкрили двері для жителів місцевих громад у всіх регіонах України.

Місцеві центри забезпечуватимуть доступ до безоплатної правової допомоги  у цивільному та адміністративному процесах для цілої низки соціально незахищених категорій громадян, таких як: малозабезпеченим (особам, чий середній місячний сукупний сімейний дохід не перевищує прожиткового мінімуму), учасникам бойових дій (у тому числі, це стосується учасників АТО із відповідним статусом, та членів сімей загиблих), дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування, біженцям, та ін. Усім цим незахищеним категоріям осіб будуть надаватися послуги адвокатів для представництва їх інтересів у цивільних та адміністративних судових спорах, а також потерпілим і свідкам у кримінальних провадженнях, якщо вони належать до категорій, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, як це визначено ст. 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу».

Відкритий у Шепетівці центр знаходиться за адресою вул. Героїв Небесної Сотні, 44. Звернутися до центру за допомогою зможуть  мешканці не лише міста а й Шепетівського, Білогірського, Ізяславського, Полонського, Славутського районів та м. Славута, м. Нетішин Хмельницької області, які обслуговує цей місцевий центр.  Особа, яка потребує представництва своїх інтересів у суді, та немає достатніх фінансових можливостей для здійснення цього представництва, матиме змогу звернутися до центру та отримати допомогу кваліфікованого захисника – адвоката – який  надаватиме свої послуги безоплатно для клієнта. Послуги адвоката оплачує держава.

Підставою для відкриття центрів є конституційне право кожного на захист безоплатно, у випадках передбачених законом. Окрім національного законодавства таке право закріплено й у низці міжнародних забовязань України, таких, зокрема, як Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод. Завдання місцевих центрів – забезпечення цього права.


Як зазначив директор Шепетівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Володимир Бузиль, є вірогідність, що не всі із громадян, які звернуться до центру, потребуватимуть саме безоплатної вторинної, а по суті, адвокатської правової допомоги задля представництва своїх інтересів у судах. Певна частина осіб потребуватиме надання правових консультацій та роз’яснень, які центр відповідно до покладених на нього завдань не надаватиме. Таку функцію надають інші спеціалізовані установи в регіонах. «Ми будемо з’ясувати, з якою проблемою прийшла людина. Навіть якщо вона не є нашим клієнтом з точки зору належності до категорії осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, або її проблема виходить за межі такої допомоги, і лежить в досудовій площині, ми, цю людину будемо орієнтувати, які є організації, що можуть допомогти кожній конкретній людині з її проблемою,і до кого звернутися за такою допомогою. Саме тому ми будемо активно налагоджувати ефективний  діалог  між центром та органами місцевого самоврядування, громадськими організаціями, спеціалізованими комунальними установами тощо».

Крім того, як відомо, із 01 січня 2013 року в обласному центрі працює Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги, який протягом 2-х з половиною років забезпечує надання такої допомоги громадянам у кримінальному процесі – кожному затриманому, а також засудженим, підозрюваним та обвинуваченим особам, щодо яких участь захисника є обов’язковою.