Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

До уваги мешканців м. Нетішин!

09 жов 2015

З 1 липня 2015 року набрав чинності Закон № 417-VIII «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку».

Цей Закон визначає особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку, регулює правові, організаційні та економічні відносини, пов’язані з реалізацією прав та виконанням обов’язків співвласників багатоквартирного будинку щодо його утримання та управління.

Закон враховує інтереси власників квартир та власників нежитлових приміщень, які одночасно є співвласниками спільного майна будинку. Найважливіші рішення стосовно управління спільним майном співвласники прийматимуть тільки на загальних зборах шляхом голосування.

Співвласникам житлових будинків запропоновані альтернативні способи управління спільним майном свого будинку:

Один із них – управління будинком через створення ОСББ.

Другий спосіб – передача всіх функцій з утримання будинку управителю.

1.Здійснення управління багатоквартирним будинком співвласниками.  За рішенням мешканців будинку створюється об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ), якому передаються всі функції з управління цим будинком. Усі рішення щодо управління багатоквартирним будинком приймаються на зборах співвласників. Рішення вважається прийнятим, якщо за нього проголосували власники квартир та нежилих приміщень, площа яких разом перевищує 75% загальної площі всіх квартир та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку.

 Рішення є обов’язковим для всіх співвласників, включаючи тих, які набули права власності на квартиру чи нежитлове приміщення після прийняття рішення.

2.Управління багатоквартирним будинком здійснюється управителем.

Управителем багатоквартирного будинку може бути фізична особа-підприємець або юридична особа – суб’єкт підприємницької діяльності, яка за договором із співвласниками забезпечує належне утримання та ремонт спільного майна багатоквартирного будинку і прибудинкової території та належні умови проживання і задоволення господарсько-побутових потреб.

Управління багатоквартирним будинком управителем здійснюється на підставі договору про надання послуг з управління багатоквартирним будинком. Вартість послуг з управління багатоквартирним будинком визначається за згодою сторін та зазначається у договорі з управителем, який укладається строком на 1 рік.

Загалом, цей Закон дає можливість власникам справді самостійно визначитися з формою управління будинком, з конкретним управителем свого дому, з оплатою за послуги з утримання будинку тощо.

Головне – ініціативній групі мешканців, яка виявила бажання узятися за цю справу, зібрати усіх мешканців на загальні збори, разом обговорити питання утримання спільного майна (під’їздів, горища, підвалу, покрівлі, тамбурів, мереж тощо) і визначити спосіб ефективного управління.

Нині в м.Нетішин утриманням житлового фонду займається КП НМР «ЖКО» та створені ОСББ у новобудовах. За послуги, які надає вказане підприємство та ОСББ, мешканці сплачують відповідні кошти (квартплату) згідно тарифу, затвердженому для кожного будинку окремо.

Якщо мешканці мають намір змінити підприємство, яке обслуговує їх будинок або створити ОСББ, необхідно організувати та провести загальні збори і спільно визначити – хто в подальшому буде управляти будинком, тобто, кому і за які конкретні послуги Ви сплачуватимете свої кошти.

До визначення співвласниками форми управління будинком і призначення управителя, послуги з утримання такого будинку буде продовжувати надавати      КП НМР «ЖКО».

У разі, якщо протягом одного року з дати набрання чинності цим Законом (тобто до 01 липня 2016 року), співвласники багатоквартирного будинку, в якому не створено об’єднання співвласників, не прийняли рішення про форму управління багатоквартирним будинком, управління таким будинком здійснюється управителем, який призначається на конкурсних засадах виконавчим органом місцевої ради, на території якої розташований багатоквартирний будинок.

Всім жителям м. Нетішин, які не байдужі до стану справ у спільному домі, необхідно ознайомитися із прийнятим Законом, за яким, у майбутньому, потрібно жити і управляти спільною власністю.

 

Виконавчий комітет Нетішинської міської ради