Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

Ще раз про атестацію робочих місць за умовами праці

29 тра 2018

Атестація робочих місць за умовами праці — це комплексна оцінка всіх факторів виробничого середовища і трудового процесу, супутніх соціально-економічних факторів, що впливають на здоров’я і працездатність працівників у процесі трудової діяльності. Періодичність такої атестації встановлюється підприємством у колективному договорі, але не рідше одного разу за 5 років.

 

Основними діючими нормативними документами, що регулюють процес проведення атестації на підприємстві, залишаються постанова КМУ № 442 від 01.08.92 року та Методичні рекомендації № 41 від 01.09.1992 р.

 

Кому ж потрібна атестація робочих місць?

 

Керівнику підприємства, оскільки відповідальність за своєчасне та якісне проведення атестації робочих місць покладається саме на нього.

Працівнику, тому що атестація робочих місць є правовою підставою надання на підприємстві компенсацій та гарантій для працівників із шкідливими і небезпечними умовами праці (доплат до заробітної плати, додаткових оплачуваних відпусток, спеціального харчування та ін.).

 

Якими можуть бути наслідки, якщо атестацію не проводити?

 

По-перше, якщо атестація не проводилася, але підприємство несе затрати на виплату компенсацій і надання гарантій працівникам (додаткові відпустки, підвищена оплата праці, спецодяг і т. д.), при перевірці можуть виникнути питання з приводу правомірності таких виплат (якщо роботодавець перебуває на бюджетному фінансуванні), а також проблеми з оподаткуванням таких виплат.

 

По-друге, якщо підприємство не проведе атестацію і не надаватиме працівникам належні гарантії та компенсації, то кожний працівник може звернутися до суду і вимагати відшкодування матеріального і морального збитку. У такому разі відсутність проведення атестації не тільки не врятує роботодавця від відповідальності, але, навпаки, стане доказом його провини.

 

По-третє, не проведення атестації робочих місць або порушення терміну її проведення є порушенням законодавства про охорону праці.

Порушник — керівник підприємства – може бути притягнений до адміністративної відповідальності.

 

Не слід забувати, що в разі, якщо не проведення атестації мало своїм наслідком заподіяння шкоди здоров’ю працівнику, керівник може бути притягнутий до кримінальної відповідальності за ст. 271 КК України.

Також не слід забувати про адміністративну відповідальність за порушення терміну проведення атестації робочих місць за умовами праці. Пунктом 1 статті 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено, що порушення терміну проведення атестації робочих місць за умовами праці та порядку її проведення, а також інші порушення вимог законодавства про працю –тягнуть за собою накладення штрафу на посадових осіб підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності та громадян – суб’єктів підприємницької діяльності від тридцяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

 

Підприємство не може провести атестацію робочих місць у визначений колективним договором термін у зв'язку із скрутним фінансово-економічним становищем. Чи можна у такому разі використовувати результати попередньої атестації? Результати атестації робочих місць за умовами праці застосовуються протягом 5 років до дати видання наказу на підприємстві про результати проведення чергової атестації. Чинним законодавством не передбачено продовження термінів дії атестації робочих місць. Тому відмова керівників проводити атестацію робочих місць у зв’язку із скрутним фінансово-економічним становищем підприємства не є правомірною та не звільняє їх від відповідальності за несвоєчасне проведення атестації робочих місць за умовами праці.

 

Прикро, що не всі підприємці міста дбають про своїх працівників, не хочуть проводити повторної атестації робочих місць за умовами праці, мотивуючи відсутність таких робочих місць і наявність коштів для проведення атестації.

 

За інформацією управління соціального захисту населення

виконавчого комітету Нетішинської міської ради