Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

ЧИНОВНИК ПОВИНЕН ДІЯТИ В МЕЖАХ ЗАКОНУ

27 лип 2018

23 липня відбулась прес-конференція міського голови Олександра Супрунюка з журналістами місцевих ЗМІ. На ній йшлося про міські проблеми, та шляхи їхнього вирішення. Не залишились поза увагою і ситуація довкола виселення «Нашого краю» з будівлі торгового центру.

 

Про міську казну 

Як повідомив Олександр Супрунюк, нині бюджет міста становить 354 млн. Якщо ж його порівняти з бюджетом 2012-го року (240 млн. грн.) і курсом долара, то місто мало тоді 29 млн. доларів, а в нинішньому році - 13 млн. дол. При цьому, слід зауважити, що більше, ніж втричі підвищилась мінімальна заробітна плата та заробітна плата у держслужбовців. До того ж, з державного бюджету на місцевий передано утримання певних структур: державних реєстраторів (3 чол.), ДАБК (2 чол.), медсанчастину... І саме на утримання медичного закладу йдуть значні кошти.

У Нетішині, як зауважив міський голова, на противагу реаліям в державі, не тільки не закриваються заклади соціального та культурного спрямування, а створюються нові. Мова йде про Інклюзивно-ресурсний центр, введено додаткові штатні одиниці психологів, вирішується питання щодо створення додатково ще одного першого класу…

Оскільки в місті не скорочуються видатки на освіту і медицину, виникають певні фінансові проблеми. Так, наприклад, з 2017 року з державного бюджету фінансується тільки заробітна плата освітянам, а ось утримання будівель (комунальні платежі, ремонти і т.д.) – ні. При цьому, як наголосив О.Супрунюк, всі дитячі садочки 100-відсотково фінансуються за рахунок міського бюджету.

Щодо галузі «Медицина», то нещодавно створено КНП «Центр ПМСД м. Нетішина». А це, звичайно ж, додаткові витрати на утримання і на закупівлю обладнання. З державного бюджету виділяються кошти на заробітну плату для певної кількості медпрацівників. Їх, звичайно ж, не вистачає. Як відомо, місто взяло на себе зобов’язання щодо доплати 25 відсотків до заробітної плати працівникам медсанчастини, яка має статус спеціалізованої (обслуговує працівників ХАЕС). Попри те, що існує відповідний закон, ні Кабмін, ні ДП НАЕК «Енергоатом», ні профільне міністерство або ж ОДА не хочуть брати на себе таке фінансування.

«Якщо взяти в загальному, в нас не вистачає на заробітну плату до кінця року від 14 до 17 млн. грн. на галузі «Освіта» та «Медицина». Попри це, ми зробимо все можливе, і я гарантую, що заробітна плата буде виплачена в повному обсязі», - наголосив міський голова. Він розповів журналістам про те, що сьогодні є розуміння нетішинських проблем у нового керівника ОДА Вадима Лозового, і про те, як вболіває і підтримує місто депутат обласної ради Іван Гладуняк. А тому є надія, що допомога надійде з обласного бюджету. Якщо ж не буде додаткових надходжень та певних резервів, тоді доведеться скорочувати видатки на капітальні ремонти. 

Слід додати, що на останній сесії міськради депутати прийняли рішення про виділення додатково 1,1 млн. грн. для КП «Благоустрій» (працівникам підприємства в середньому на 25 % підвищено заробітну плату).

Цікавились журналісти інвестиційним «кліматом» в місті, адже це – додаткові надходження до бюджету. Як пояснив О.Супрунюк, сьогодні в Нетішин залучити інвесторів, окрім будівельної галузі, проблематично. Побоюються, бо поряд - ХАЕС, немає належних умов… Та й дається взнаки практика попередніх років, коли інвестора, який хотів зайти в місто, окремі його мешканці втягували в судові процеси.

 

Все вирішують кадри

Міський голова повідомив журналістам, що його обурює ставлення до роботи певної частини «старих» працівників комунальної сфери. (Мова йде про КП «ЖКО – Т.О.). «Ми говоримо з ними на різних мовах… Десятки років нетішинці утримували ЖКО, сплачували те, що вони виставляли. Контролю не було. Вони звикли так працювати. І зараз вони мене ненавидять, бо я вимагаю прозорості в їхній роботі. Але добитись від них практично нічого не можна. Я буду робити організаційні висновки і вирішувати кадрові питання, бо так далі працювати не можливо», - сказав він. І розповів про те, як, наприклад, вже 4 роки КП «ЖКО» передає промислову базу. І до сих пір не передало. «Зрозуміло чому. Я туди приїздив…. Бачив, що там роблять…», - зауважив.

Разом з тим, міський голова задоволений роботою «Благоустрою» та «Комфорту», бо у керівників цих комунальних підприємств «зовсім інший підхід до роботи, нове мислення, нове бачення».

 

Не можна бути щедрим за рахунок міського бюджету

Олександра Супрунюка обурює те, що молоді люди мають «совковий» менталітет, не розуміючи того,звідки беруться гроші, а тому хочуть бути щедрими за рахунок бюджету. Це стосується ситуації з пандусами, коли на будівництво тільки одного пандусу просили 140 тис. грн.

Як відомо, за ініціативи міського голови та волонтерів ГО «38 сотня ім. Устима Голоднюка» в місті було започатковано акцію «Зробимо Нетішин доступним для кожного разом». В рамках цього проекту, завдяки волонтерам та благодійникам, побудовано пандус по вул. Набережна, 1, а нині триває будівництво пандусу по вул. Будівельників, 4. «Ми зробили один пандус, за який хотіли 70 тис., а він обійшовся на суму менше, ніж 10 тис. грн., і зроблений з будівельного сміття.

Мене обурює позиція ЖКО, коли розповідають, що немає з чого будувати. …Якщо не красти - вистачить на все», - зауважив Олександр Супрунюк. 

Як приклад не конструктивної роботи, назвав міський голова проблему із забезпеченням інварів підгузками. Він наголосив, що Нетішин чи не єдине місто в області, яке виділило кошти на придбання підгузників для інвалідів. Але така, здавалося б, добра справа породила різного роду суперечки між інвалідами. Спочатку, мовляв, вони хотіли, щоб їм кошти видавали, а потім - підгузники, а тоді, щоб лікарня видавала підгузники одним, а інші отримували гроші і самі їх купували. І знову не сподобалось, бо, як міркували, в лікарні видають на підгузки більшу суму, і наполягали, щоб зробили виплати всім однаково. Але і знову щось не так. Претензії до влади… За словами Олександра Супрунюка, у місті сьогодні налічується більше 2 тис. інвалідів, з них – понад 600 – онкохворих. А ще є люди, яких потрібно возити на гемодіаліз. І всім потрібна допомога на лікування, а не лише певній категорії.

 

«Про етику не можу мовчати»

Міський голова назвав піаром виступ на останній сесії міської ради депутата обласної ради. Цей виступ «був для телекамер і для онлайн-трансляції».

«Депутат обласної ради, не поїхавши на сесію обласної ради, записується на виступ на сесії міської ради. Це заради того, щоб обізвавши попередньо депутатів міської ради свинями, вибачиться перед свинями. І це за те, що депутати мають іншу точку зору. Опам’ятайтесь. Ви ж представляєте громаду. Чи ви думаєте, якщо сказали гостре слівце, то піднімуться рейтинги. Ви - працюйте, а не партесь, тоді буде і рейтинг», - так прокоментував Олександр Супрунюк той випадок.

 

Безкарність породжує беззаконня

На прес-конференції не обійшов увагою міський голова і проблеми щодо випалювання деревного вугілля в нашому місті. «Є в місті «ділки», яких важко назвати бізнесменами, які ігнорують закон, або знаходять в них «шпарини» і виробляють все, що заманеться», - так охарактеризував він дану проблему

Міською владою було розроблено спеціальний графік і її представники щоденно виїздили на піонерку. Відповідає за даний напрямок роботи Оксана Латишева, заступник міського голови. Отож, фіксували факти завезення дров, коптіння бочок, викликали поліцію… Як наслідок, всі випалювачі вугілля були оштрафовані… на 250 грн. - це результат місячної роботи. А одному з працівників виконкому, який законними шляхами активно бореться з випалювачами вугілля, вночі було розбито скло в автомобілі. Збіг обставин? Напевно, що – ні. «Я не знаю чи то було попередження, чи хтось показує приклад, як треба діяти іншим…», - зауважив Олександр Супрунюк. Він також повідомив, що минулої суботи на піонерці запрацювала ще одна «законсервована база», на території якої були виявлені замасковані бочки. 

Іншим «болючим» місцем для нетішинців, коли безкарність породжує нахабство і беззаконня, є сьогодні «Барлога». За два останні місяці на діяльність цього закладу надійшло більше 40 скарг до поліції. «Викликали поліцію, вона все фіксувала, складала протоколи, була там і перевірка. Як з’ясувалось, працюють без дозвільних документів. Реакції – нуль…», - зазначив Олександр Супрунюк.

Обурені ситуацією мешканці сусідніх будинків, для яких проблематичним є нічний спокій.

І в першому, і в другому випадку, за словами міського голови, «господарюють» колишні працівники правоохоронних органів, податківці… Міська влада не має важелів впливу на їхню діяльність - так працюють закони в державі.

 

Про ситуацію довкола виселення «Нашого краю»

«Я офіційно заявляю про те, що ми виростили монстра – Валерія Преподобного. Якого захищали, який нас постійно обманював, а ми - вірили. І зараз він робить все, що хоче. Те, що твориться в торговому центрі, не підлягає ніякій критиці. Він сам роздає, кому хоче, комунальне майно. Той, хто висловить в противагу йому іншу точку зору – записується в зрадники і на нього «ллється лайно»», - так охарактеризував ситуацію з «Нашим краєм» міський голова Олександр Супрунюк.  

А Михайло Брожик, директор КП «Торговий центр», який був присутній на прес-конференції розповів більш детальніше.

Як відомо, ситуація довкола виселення «Нашого краю» з торгового центру склалася не сьогодні і не вчора, а ще з 2013 року, коли рішення суду набрало законної сили. В 2017 році почалось його виконання шляхом відкриття виконавчого провадження. А через 10 місяців, коли боржник категорично не захотів виселялись добровільно, розпочались примусові виконання рішення. З 2013 року Валерій Преподобний, як зазначив Михайло Брожик, не платить за оренду приміщення, а лише штрафні санкції, розмір яких значно менший за орендну плату.

За словами М.Брожика, станом на сьогодні виконавче провадження ще відкрито. Ускладнюється ситуація тим, що В.Преподобний всіляко ухиляється від його виконання. Так, 4 травня, відмовившись від вимоги державного виконавця добровільно звільнити приміщення, він передав його нібито договором суборенди для фізичної особи, своєї сестри Наталії Дикої. «Ми - КП «Торговий центр» не визнаємо договір суборенди. Він передає його нібито на підставі договору суборенди, який передував тому договору, який розірваний. Стосовно нього є рішення суду і воно нині виконується. У ТЦ так званого договору суборенди немає, в контролюючому органі – Фонді комунального майна - теж немає. Але В.Преподобний вважає, що він має права здавати майно торгового центру в суборенду. Таким чином, використовуючи такі методи, В.Преподобний затягує процес виконання рішення суду», - зауважив Михайло Брожик. Як відомо, відповідно до чинного законодавства, орендар не має права здавати майно в суборенду без погодженням з власником або балансоутримувачем (Фондом комунального майна або КП «Торговий центр»).

КП «Торговий центр» сьогодні не може розпоряджатися приміщенням, яке належить територіальній громаді міста і яке потрібно використовувати законно і ефективніше. Підприємством направлено відповідну заяву до поліції щодо невиконання рішення суду шляхом маніпуляцій, подібна заява написана і державними виконавцями з Хмельницького.

«В.Преподобний та Н.Дика «затягують» КП «Торговий центр в судові процеси. 24 та 25 липня відбудуться судові засідання в господарському суді (прес-конференція проходила 23 липня – Т.О.). Якщо в першому випадку вони оскаржують дії виконавців (вважають, що ті поводять себе незаконно, виселяючи майно Н.Дикої), то в другому відповідачем виступає КП «Торговий центр». Н.Дика просить не забороняти їй здійснювати підприємницьку діяльність», - повідомив директор КП «Торговаий центр. (Як стало відомо редакції, рішення суду, який відбувся 24 липня, було не на користь позивачів – Т.О.).

Журналісти цікавились, чому не можна силоміць «Наш край» виселити з торгового центру і вести нормальну господарську діяльність, адже підприємець від усіх вимагає виконання закону, натомість сам його ігнорує. «Ми представляємо територіальну громаду міста і повинні діяти в її інтересах, і в межах закону»,- сказав Михайло Брожик. А міський голова додав: «Пересічний громадянин має право робити все, що не заборонено законодавством. А чиновник зобов’язаний виконувати те, що передбачено законом. Нашої помилки тільки й чекає п.Преподобний. Навіть якщо їх немає, він все одно вишукує за що можна причепитись, використовуючи всілякі маніпуляції».

Дві судові справи, про які йшлося, це далеко не повний перелік. Як розповів М.Брожик, є ще й інші судові позови до КП «Торговий центр».

Підлим, за словами міського голови, є певні норми співжиття, коли підприємець використовує відповідні правоохоронні або контролюючі органи проти іншого підприємця чи суб’єкта господарської діяльності. Так, В.Преподобний дозволив державним виконавцям вивезти з приміщення магазину «Наш край» спиртні напої, вони зберігались на складі КП «Торговий центр». А потім через декілька днів забрав їх і написав скаргу до головного управління державної фіскальної служби в Хмельницькій області про те, що КП «Торговий центр» не законно зберігав його майно, бо не має відповідної ліцензії. І тепер «Торговому центру» загрожує штраф на суму 400 тис. грн.

«На цьому Валерій Преподобний не зупинився. Він шукає юриста, готовий йому заплатити шалені гроші, аби той звернувся в правоохоронні органи, щоб мене притягнути до відповідальності за якість розтрати… Це людина, яка діє ось такими методами», - зазначив міський голова. Він переконаний, що такі дії – це своєрідна підготовка до виборів…

 

Про різне

«Чи надаватиме міська влада співвласникам фінансову допомогу на утримання та ремонти багатоквартирних будинків?», - питання, яке цікавило журналістів.

«Квартири у приватну власність з державної перейшли людям безкоштовно. Сьогодні будинок – власність його мешканців. Ми більше не будемо фінансувати роботи, що стосуються утримання будинку. А зекономлені кошти будуть спрямовані на розвиток міста. Єдине, що ми зробимо, то це створимо спеціальний резервний фонд, з цього фонду надаватимуться безвідсоткові позики для будинків. Отже, становіться справжніми господарями свого будинку і робіть його таким, в якому було б комфортно жити, - такою була відповідь міського голови.

Цікавились журналісти і питанням очисткою обвідного каналу (вивчаються різні пропозиції, є намір закупити міні-земснаряд для очистки водоймищ, продовжуються роботи «Панорамою» над проектом реконструкції міського фонтану; освітлення садибної забудови міста (на стадії завершення проект НЕФКО (північної екологічної фінансової корпорації, створеної 5 країнами Північної Європи – Т.О.) щодо реконструкції вуличного освітлення – заміни світильників на світлодіодні лампи по всьому місту. Нині проект на затвердженні в Кабміні); ремонтом містка за спорткомплексом (волонтери мають намір відремонтувати найближчим часом); розвитком паркової зони (повністю готові проекти двох парків, які будуть розташовані за «Нашим краєм» та адмінбудівлею виконкому. Попереду  - тендерні процедури) та ін..  

За інформацією

газети «Нетішинський вісник»