Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

У Нетішині пройшли масштабні тренування щодо дій у разі виникнення надзвичайної ситуації на Хмельницькій АЕС

26 кві 2018

У середу, 25 квітня, у нашому місті пройшли навчання органів управління та сил цивільного захисту територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту Хмельницької області та її ланок Славутського, Ізяславського, Шепетівського, Білогірського районів, міста Нетішин, Славута щодо дій у разі виникнення надзвичайної ситуації на ВП «Хмельницька АЕС».
На тренування до Нетішина завітав голова Хмельницької обласної державної адміністрації Олександр Корнійчук разом з заступником голови ДСНС України Русланом Білошицьким, начальниками обласних спеціалізованих служб цивільного захисту Хмельницької області та керівниками територіальних органів центральних органів виконавчої служби Хмельниччини. Під час відкриття заходу міський голова Олександр Супрунюк наголосив присутнім на важливості проведення тренувань, адже безпека населення при виникненні надзвичайних ситуацій є пріоритетною в роботі державної системи цивільного захисту. Генеральний директор ВП «Хмельницька АЕС» Микола Панащенко повідомив учасників зібрання про специфіку роботи радіаційно-небезпечного об’єкту, представник обласної державної адміністрації Юрій Корева доповів про стан планування заходів щодо евакуації населення 30-км зони спостереження та готовність евакуаційних органів.
Відповідно до сценарію тренувань, під час проведення планового технічного обслуговування систем безпеки, на ХАЕС виникла позаштатна ситуація, яка класифікувалася з нарощенням від «Аварійної готовності» до «Аварії на майданчику». Зона можливого небезпечного радіаційного забруднення при радіаційній аварії на Хмельницькій АЕС становить 1820 кв.км. В 30–ти кілометрову зону спостереження потрапляють 125 населених пунктів, в тому числі міста Нетішин, Славута, Ізяслав та  122 сільських населених пункти в межах Славутського, Ізяславського, Білогірського і Шепетівського районів. Загальна чисельність населення складає 134,6 тис. чоловік. В рамках проведення навчань відбулося спільне засідання обласної комісії комісії з питань ТЕБ та НС, обласної та місцевих комісій з питань евакуації за допомогою Скайп-зв’язку, на якому побувало керівництво області та представники ДСНС України. Практично відпрацювані заходи щодо проведення йодної профілактики та надання засобів індивідуального захисту (респіраторів) для мешканців міста. За словами першого заступника голови Хмельницької облдержадміністрації Володимира Кальніченка, під час проведення тренувань щодо дій органів управління та сил цивільного захисту у разі виникнення надзвичайної ситуації на ХАЕС, Нетішин впорався на тверду четвірку. У свою чергу, очільник міста Олександр Супрунюк подякував за підготовку та злагоджену роботу під час навчання заступнику міського голови, голові комісії з питань евакуації міста Нетішин Ользі Бобіній, а також усім службам та спеціалістам, які долучилися до організації масштабного заходу.Нагадаємо, що головна ціль навчань – це вдосконалення злагодженості та оперативності в роботі керівного складу, органів управління та сил цивільного захисту з питань організації виконання заходів, передбачених планом реагування на радіаційні аварії на Хмельницькій АЕС, а також підвищення готовності органів управління та сил цивільного захисту до виконання заходів з евакуації населення із 30-км зони, забезпечення оповіщення населення та публічної безпеки і порядку.

Відділ з організаційних питань апарату
виконавчого комітету Нетішинської міської ради