Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

У Нетішині обговорювали перспективи децентралізації та розвитку туризму

10 сер 2018

У вівторок, 7 серпня, до Нетішина завітали консультанти проекту «Пульс» при Хмельницькому регіональному відділенні Асоціації міст України Анна Сіра, Дмитро Василенко та Олена Бохонська, щоб обговорити ситуацію з утворенням ОТГ та проаналізувати можливості і ризики прийняття такого рішення. Гості поспілкувалися із міським головою Олександром Супрунюком, депутатами міської ради та працівниками виконавчого комітету міської ради. Вониповідомили присутніх, що цьогоріч Верховна Рада України прийняла закон, який фактично розблокував утворення ОТГ з центром у містах обласного значення. Процедура утворення громади передбачає приєднання сільських рад до міської ради без проведення додаткових виборів. Представлятиме доєднану сільську громаду до проведення чергових виборів староста, який увійде до складу виконавчого комітету.
Очільник міста Олександр Супрунюк нагадав, що Нетішин уже двічі робив спроби утворити ОТГ – у 2015 та 2016 роках. Однак, обидва рази надійшли відмови від ЦВК у призначенні виборів. Тоді до Нетішинської міської ОТГ мали увійти 14 сіл. З часом, ситуація змінилася, деякі села відкликали свої рішення про об’єднання з містом. На сьогодні до утворення ОТГ готовий Старий Кривин, проте місцеві депутати на сесії проголосували за приєднання, але лише після чергових виборів 2020 року. Як наголосив міський голова, для Нетішина утворення ОТГ не є нагальним питанням.
Обговоривши поки віддалені для Нетішина перспективи децентралізації, експерти поспілкувалися з присутніми також і про розвиток міста. Зокрема, цікавою була дискусія щодо способів розвитку туризму у Нетішині, адже місто є супутником атомної електростанції, і туризм у класичному для України розумінні тут дуже складно розвивати. Олександр Олексійович наголосив, що місто готове сприяти розвитку тепличного бізнесу, для якого з точки зору забезпечення енергією є ідеальні умови, також можливі перспективи розвитку будівництва, розвитку соціальних та реабілітаційних послуг. Представники міської ради висловили сподівання на подальшу спільну роботу із консультантами
проекту «Пульс» у контексті розвитку фестивального руху та стратегії просування нетрадиційних видів спорту.

Відділ з організаційних питань апарату

виконавчого комітету Нетішинської міської ради