Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

Соціальний працівник – робота за покликом серця

04 лис 2018

Соціальний захист – це особлива галузь, яка найближче дотична до життєвих інтересів і потреб громадян. Саме працівники соціальної сфери чи не найбільше стикаються з вирішенням проблем людей похилого віку, безробітних, людей з особливими потребами… Уже 21 рік фахівців Нетішинського територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг), який очолює досвідчений керівник Любов Оцабрика, щодня з нетерпінням чекають люди, хто в силу певних обставин залишився нині одиноким чи стикнувся з бідністю, їх підтримку відчувають учасники АТО і члени сімей загиблих. Для них працівники територіального центру – і помічники, і порадники, і друзі.
Нелегким був шлях становлення терцентру у нашому місті. Відсутність власного приміщення та належних умов для ефективного виконання покладених обов’язків протягом багатьох років ускладнювали процес запровадження надання соціальних послуг. Але з часом приклавши чималих зусиль та з підтримкою місцевої влади, центру вдалося отримати 2 невеликих, але комфортних приміщення, де працівники мають можливість обслуговувати усіх, хто потребує допомоги, вдосконалювати роботу, розвивати організацію соціального захисту. Сьогодні на обліку у територіальному центрі перебуває 1562 особи, з них: 969 людей похилого віку, 362 особи з інвалідністю, 6 громадян, які перебувають у складній життєвій ситуації, 131 ветеран війни, 76 осіб, що потерпіли внаслідок аварії на ЧАЕС, 7 учасників АТО, 4 внутрішньо переміщених особи, 7 дітей з інвалідністю. Серед соціальних послуг, що надаються фахівцями установи: догляд вдома – допомога у самообслуговуванні (дотримання особистої гігієни, рухового режиму, годування), у пересуванні в побутових умовах, у веденні домашнього господарства (закупівля продуктів харчування, ліків та інших товарів, приготування їжі, прання, прибирання житла, оплата комунальних платежів, дрібний ремонт одягу, взуття тощо), в організації взаємодії з іншими фахівцями та службами (виклик лікаря, комунальних служб, транспортних служб), навчання навичкам самообслуговування, допомога у забезпеченні технічними засобами реабілітації, навчання навичкам користування ними, психологічна підтримка; надання інформації з питань соціального захисту населення, допомога в отриманні безоплатної правової допомоги. Окрім того, люди, що перебувають на обліку терцентру можуть отримати натуральну, грошову допомога та скористатися послугами соціально-побутова адаптації, зокрема, отримати швацькі, перукарські, медичні послуги (вимірювання тиску, внутрішньо м’язеві ін’єкції, вимірювання рівня цукру в крові глюкометром), консультації лікаря фізіотерапевта, медичні послуги з масажу (в тому числі з використанням сучасного обладнання – шведської стінки, вібромасажеру, багатофункціонального масажного столу, механотерапевтичної установки, стільця складного для масажу, масажного столу з отвором для обличчя, апарату для електролікування, портативного професійного вакуумного масажеру, апарату для електротерапії, апарату для міостимуляції, ручного масажеру для тіла), пральні (машинне прання), господарські послуги (ремонт парканів, розпилювання та рубання дров, оранка, культивація, косіння трави мотокосою). Територіальним центром запроваджено університет третього покоління, основна ціль якого – профілактика самотності людей, сприяння подовженню активної участі старшого покоління в житті суспільства і встановленню діалогу між поколіннями, сприяння створенню умов для підвищення якості життя і створення умов для безпеки людей похилого віку, можливостей організації їх дозвілля у дружній атмосфері. Навчання проводиться безкоштовно. Діє пункт прокату засобів реабілітації.
Минулого року Нетішинський територіальний центр став одним із переможців конкурсу на придбання обладнання для створення робочих місць на умовах співфінансування, що був організований Департаментом соціального захисту населення Хмельницької обласної державної адміністрації за підтримки Євросоюзу. Сума субвенції із обласного бюджету склала 154 974,50 грн. За рахунок виграного гранту для установи було придбано: ручний масажер для тіла Beurer MG-80, портативний вакуумний масажер МВТ-01, апарат для міостимуляції АЕСТ-01 восьмиканальний, масажний стіл (з отвором для обличчя) ВАS, апарат для електротерапії «Радіус – 01», багатофункціональний стіл Ормед-Мануал 303, апарат для електрофарезу МІТ ЕФ2, установка механотерапевтична «Ормед – Тракціон», масажний стілець для шийно-грудного відділу US – Medica RONDO, вібромассажер Beauty Massager DS-168G, допоміжне масажне обладнання (банки для вакуумного масажу, валики під голову і ноги) та шведська стінка. Спеціалісти територіального центру використовують професійне обладнання для профілактики та лікування хворих. Для громадян проводяться процедури лікувального масажу, навчають хворих з різною патологією методикам профілактики хвороб та їх ускладнень, здійснюють підбір схем самомасажу, в комплексі з лікувальною фізкультурою та спеціальними масажерами, в залежності від особливостей захворювання, ступеню функціональних порушень, відповідно до призначень. «За останні роки збільшено штатну чисельність працівників, окрім соціальних робітників, (які надають послуги на дому), тепер ми маємо у штаті кваліфікованих масажистів, перукарів, швачок, медичну сестру, лікаря-фізіотерапевта, юрисконсульта, фахівця з соціальної роботи», – з радістю ділиться директор територіального центру Любов Оцабрика. Керівнику вдалося згуртувати дружній колектив професіоналів та знавців своєї справи, які працюють за покликом серця. Працівники установи тісно співпрацюють не тільки з місцевою владою, але й з благодійниками та громадськими організаціями, які надають додаткову допомогу та підтримку для малозахищених верств населення, долучаються до міських заходів. З нагоди Дня працівника соціальної сфери хочеться привітати усіх, хто причетний до цієї нелегкої, але дуже важливої професії. Сили, витримки, оптимізму, успіхів у справі соціального захисту та соціального забезпечення населення.


Відділ з організаційних питань апарату
виконавчого комітету Нетішинської міської ради