Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

Служба у справах дітей інформує

16 бер 2018

Відповідно до річного плану роботи на початку березня 2018 року в приміщенні адміністративної будівлі відбулося чергове засідання комісії з питань захисту прав дитини. Обов’язки головуючого виконувала заступник міського голови Ольга Бобіна. На розгляд комісії було винесено 12 справ щодо захисту прав та інтересів дітей. Зокрема, з позитивним результатом розглянуто 3 питання щодо вчинення правочинів з житлом. У всіх трьох випадках це буде в інтересах дітей.

Розглянуто питання  щодо надання малолітньому, чию матір засуджено, статусу дитини, позбавленої батьківського піклування. Розглянуто ряд спірних питань щодо участі батьків у вихованні дітей. Один із батьків вирішив змінити  години зустрічі з донькою, яка є особою з інвалідністю. Один батько наполягав, що мати його дитини не виконує належним чином уже прийняте рішення, і він не може повноцінно брати  участь у вихованні дитини, просив вплинути на жінку. Ще один батько просив визначити способи його участі у вихованні доньки у зручний йому спосіб. Після тривалих дискусій між батьками, рекомендацій та пропозицій членів комісії, було вирішено усі три справи в інтересах дітей.

В ході засідання комісії начальник відділу «Нетішинське бюро правової допомоги» Світалана Бащук нагадала присутнім, що у місті реалізується загальнонаціональний проект «Я маю право». Цей проект дає можливість навчити наших громадян застосовувати свої права, гарантовані Конституцією та законами України. Окрім того, мета проекту, який спільно втілюється центрами з надання безкоштовної правової допомоги та органами юстиції – зробити українців більш сильними та захищеними, озброївши їх знаннями про їхні права, і у такий спосіб започаткувати нову суспільну культу взаємин громадян і держави, сформованих на партнерстві, повазі і довірі.

Розглянуто 4 справи щодо надання висновку про доцільність позбавлення батьківських прав одного з батьків.  Члени комісії одностайно були на боці позбавлення у випадку, коли батько не використав раніше наданий йому термін для налагодження з сином родинних стосунків. Розгляд справи про позбавлення батька, який не проживає в місті, перенесено на наступне засідання для належного його повідомлення, та отримання відповідей на запити служби у справах дітей. Емоційним був розгляд справи про позбавлення матері, яка не бажала госпіталізувати свою доньку, особу з інвалідністю І групи, і довела дівчинку до виснаження. Зважаючи на щире бажання матері виховувати доньок, на підтримку родичів і рідних, присутніх при розгляді, було відкладено розгляд справи до першого ж зауваження про неналежне виконання батьківських обов’язків матір’ю. Одному батьку надано термін 1 місяць, так як присутні на засіданні його батьки зобов’язалися залучити сина до участі у вихованні своєї дитини. Спеціалістами служби у справах дітей виконавчого комітету міської ради  на розгляд комісії винесено  2 питання про виконання батьківських обов’язків батьками щодо малолітніх дітей. В результаті розгляду 2 дітей взято на облік служби у справах дітей як таких, які перебувають у складних життєвих обставинах. Соціальні фахівці з сім’ями проводитимуть роботу з метою недопущення вилучення дітей у батьків. Трьох дітей із однієї сім’ї, де мати  займалася не дітьми, а тваринами, які проживають в квартирі, залишено на контролі служби, оскільки намітилася позитивна динаміка у вирішенні життєвих питань. На розгляд комісії було винесено справу щодо матері, чия новонароджена дитина була виявлена вранці мертвою. Так батько старшої доньки пропонував влаштувати її до дитбудинку. Оскільки баба дитини, яка пішла на примирення, зобов’язалася допомагати та підтримувати  онуку, а матері не пред’явлене обвинувачення, і вона надалі бажає виховувати  доньку, було вирішено дитину залишити з нею. Окрім того, переглянуто та затверджено індивідуальні плани соціального захисту дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах. За рішенням комісії справи будуть винесені на розгляд виконавчого комітету міської ради.

За інформацією служби у справах дітей

 

 

Ключові слова: комісія захист прав дитини 2018