Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

Підведено підсумки конкурсу «Доторкнися до душі свого народу»

22 бер 2018

На виконання Закону України «Про приєднанняУкраїни до Конвенції ЮНЕСКО про охорону нематеріальної культурної спадщини» Хмельницьким обласним науково-методичним центром культури і мистецтва започатковано обласний огляд-конкурс відродження народних традицій та декоративно-прикладного мистецтва «Доторкнися до душі свого народу…» (автор ідеї – Олена Ільїнська, керівник проекту – Олена Сосніна) з метою виявлення, збереження, розвитку і популяризації нематеріальної культурної спадщини

Хмельниччини.

В рамках конкурсних оглядів творчі команди міст, районів та об’єднаних територіальних громад Хмельниччини представляли тематичну програму з використанням автентичних пісень, танців, ігор, легенд, говірок тощо, які побутували у їхній місцевості, експонували виставку декоративно-ужиткового мистецтва, описуючи місцеві традиційні ремесла і техніки, а також презентували рецептуру і технологію приготування місцевих страв у відповідності з національними традиціями вживання і застосування.

Варто зазначити, що конкурс ставить перед собою основне завдання – через демонстрацію матеріальних зразків національної спадщини дослідити і зафіксувати нематеріальне – традиції, характер, манеру, технологію, рецептуру тощо. Конкурс стартував у березні 2017 року, а вже за два місяціконкурснакомісіярозпочала перегляди. Першим свою конкурсну програму представ Нетішин, продемонструвавши злагоджену роботу закладів у напрямку збору та вивчення фольклорного матеріалу, якісну творчу подачу та режисерське вирішення конкурсних презентацій, за допомогою яких відкрилися нові зразки самобутньої місцевої культури.
Того дня 29 травня 2017 року  на розсуд членів журі Хмельницького ОНМЦКіМ були представлені традиційні для нашого регіону страви, які готували мешканці старої частини міста та учасники творчих колективів  КЗ «Нетішинський міський Будинок культури», виставку робіт  декоративно-ужиткового мистецтва і окремих майстрів та умільців міста, презентував Міський краєзнавчий музей м. Нетішина та ПСМНЗ «Нетішинська міська художня школа».

Фахівці галузі культури та аматори народного мистецтва Нетішина доклали чимало зусиль, щоб якнайширше представити скарби традиційного народного мистецтвасвого краю. Яскравий творчий задумі безумовно вдале режисерське вирішення режисера КЗ «Палац культури міста Нетішина» (Степанюк С.В.) та виконавська майстерність зразкового вокального-фольклорного ансамблю «Роксолана» (кер. Кирилюк І.В.) подарували членам журі та глядачам самобутнє видовище, сповнене обрядовими піснями та елементами обрядових дійств календарного циклу, яскравими зразками місцевого фольклору.

На сцені, під час дійства, одночасно існували дві епохі – сучасність і давнина, та за режисерським задумом вони перегукувались один з одним (світлини зі старого альбому ніби «оживали»). Персонажі сьогодення – мати і донька переглядаючи світлини своїх предків розповідали про їх звичаї, окремі обряди, традиції тощо, а  фольклорний колектив відтворював вже їх. Так до програми увійшли фрагменти стародавніх вечорниць, обряду  одягання нареченої, водіння кози, старовинні танці, пісні про важку сирітську долю та долю невістки, колискові, жартівливі пісні тощо. А під фінал дійства сучасна героїня – мати, передавала у спадок своїй доньці вишиту, ще її прабабусею, сорочку і просила зберегти та передати наступному поколінню, бо саме так ми пам’ятатимемо про своїх пращурів, пам’ятаємо, що ми українці. І от вже 20.03.2018 у приміщенні ХОНМЦКіМ  пройшов  заключний етап огляду-конкурсу до участі в якому були запрошені переможці. Колектив зразкового вокально-фольклорного ансамблю «Роксолана» мав честь представляти на ньому Нетішин, адже за результатами огляду, саме колектив КЗ «Палац культури міста Нетішина» посів почесне І місце у даному конкурсі.

За інформацією КЗ «Палац культури міста Нетішина»