Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

Про результати діяльності Нетішинського відділу Шепетівської місцевої прокуратури за 2017 рік

06 бер 2018

Діяльність Шепетівської місцевої прокуратури на території м. Нетішин забезпечується працівниками відділу місцевої прокуратури у складі 4 прокурорів. Правоохоронними органами м. Нетішин упродовж 2017 року проводилась відповідна робота та вживались заходи щодо протидії злочинності та корупції на території міста. Вжитими заходами зменшено злочинність на 37 злочинів, що становить 14,5%. Усього вчинено упродовж року 218 злочинів, в той час як упродовж 2016 року – 255 злочинів. Завдяки належно організованим превентивним заходам вдалося досягти зниження у порівнянні з минулим роком кількості злочинів середньої тяжкості на 16,8%, тяжких – на 19,8%, особливо тяжких - на 57,1%.  Знизилась кількість злочинів проти власності на 4,5% (з 154 до 147 злочинів), з них на 10,5% крадіжок (з 124 до 111 злочинів),  на 33,3% розбоїв (з 3 до 2 злочинів), не скоєно жодного вимагання. Зменшилась кількість злочинів проти безпеки руху та експлуатації транспорту на 70,6% (з 34 до 10 злочинів), у тому числі, порушення правил безпеки руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами на 20% (з 5 до 4 злочинів), злочинів у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів та інших злочинів проти здоров’я населення на 33% (з 9 до 6 злочинів), злочинів проти авторитету органів державної влади, органів місцевого самоврядування та об'єднань громадян      на 21,4% (з 14 до 11 злочинів), злочинів у сфері службової діяльності та професійної діяльності, пов'язаної з наданням публічних послуг на 28,6 % (з 7 до 5 злочинів), злочинів проти правосуддя на 71,4 % (з 7 до 2 злочинів), злочинів у сфері господарської діяльності на 50 % ( з 2 до 1), відсутні випадки вчинення умисних вбивств, тоді як в минулому році мав місце 1 такий факт.

Крім того, на території міста зафіксовано 1 випадок вчинення кримінального правопорушення особою у стані алкогольного сп’яніння, тоді як в минулому році мали місце 5 таких фактів. Як позитив необхідно відмітити високий відсоток розкриття кримінальних правопорушень за остаточними результатами досудового розслідування – 53, 8 % (в минулому році 36,8 %).

Разом з цим, існує низка проблем, що потребують невідкладної активізації діяльності правоохоронних органів міста. Так, збільшилась кількість злочинів невеликої тяжкості на 3,6 % (з 55 до 57 злочинів). Незважаючи на загальну тенденцію до зменшення кількості злочинів проти власності, у порівнянні з минулим періодом зросла кількість шахрайств на 35,7% (з 14 до 19 випадків), грабежів на 9,1% (з 11 до 12 злочинів), привласнень, розтрат майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем на 100% (з 1 до 2 злочинів), 

На території міста збільшилась кількість вчинених злочинів проти життя та здоров’я особи на 4,8% (з 21 до 22 злочинів), проти виборчих, трудових та інших особистих прав і свобод людини і громадянина на 100% (з 1 до 2 злочинів), проти довкілля на 100% (з 1 до 2 злочинів), проти громадської безпеки на 50% (з 4 до 6 злочинів), вчинено 4 злочини проти громадського порядку та моральності, тоді як в минулому році такі факти відсутні. Спостерігається тенденція до збільшення злочинів, вчинених особами, які раніше вчиняли злочини на 47,8 %.      Незадовільною є робота з попередження злочинності та правопорушень серед неповнолітніх. Продовжує мати місце ріст злочинності серед дітей. Зокрема, за 2017 рік  неповнолітніми вчинено 7 злочинів, за попередній рік – 5. Прокурорами Нетішинського відділу Шепетівської місцевої прокуратури упродовж 2017 року забезпечено процесуальне керівництво у 957 кримінальних провадженнях. На даний час прокурорами здійснюється процесуальне керівництво у 511 кримінальних провадженнях. Упродовж вказаного періоду до суду для розгляду по суті спрямовано 85 обвинувальних актів, у тому числі 22 з угодою про примирення та 8 з угодою про визнання винуватості, 1 клопотання про звільнення особи від кримінальної відповідальності, 1 клопотання про застосування примусових заходів виховного характеру.

При здійсненні нагляду у сфері запобігання корупції, Нетішинським відділом Шепетівської місцевої прокуратури  встановлено відсутність у системі Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави та місцевого самоврядування декларацій 2 осіб. Окремі депутати подали декларації за 2016 рік з порушенням строку, визначеного п. 51 розділу ХІІІ «Прикінцевих положень» Закону України «Про запобігання корупції». За фактами несвоєчасної подачі декларацій за 2016 рік працівниками УЗЕ в Хмельницькій області ДЗЕ НП України  складено протоколи про вчинення адміністративних правопорушень, передбачених  ч. 1 ст. 172-6 КУпАП, 1 з яких розглянуто судом, винну особу притягнуто до адміністративної відповідальності, по іншому факту – триває судовий розгляд. За 2 фактами неподання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави та місцевого самоврядування, Нетішинським ВП Славутського ВП ГУНП в області внесено відомості до ЄРДР за ознаками  кримінальних правопорушень, передбачених ст. 366-1 КК України, в одному з яких  особі повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення.

Здійснюючи представництво інтересів громадян та держави в суді Нетішинським відділом Шепетівської місцевої прокуратури впродовж 2017 року пред’явлено 9 позовних заяв на загальну суму 91 тис.грн., задоволено 3 позови на суму 17 тис. грн., 3 цивільні справи закрито, у зв’язку з добровільним відшкодуванням на суму 43 тис.грн., виконано рішень судів на суму 11 тис.грн. Зокрема, судом задоволено позов місцевої прокуратури в інтересах держави в особі Нетішинської міської ради до товариства з обмеженою відповідальністю про внесення змін до договору оренди земельної ділянки площею 55,7га (землі житлової та громадської забудови) в частині збільшення ставки орендної плати до 3%, встановлених рішенням сесії Нетішинської міської ради. Як наслідок розмір річної орендної плати має зрости з 23 тис.грн. до майже 1,4 млн.грн. За 2017 рік прокурорами відділу прийнято участь у розгляді судом 72 кримінальних проваджень, за наслідками розгляду яких ухвалено 56 обвинувальних вироків, у тому числі 29 на підставі угод про примирення та визнання винуватості, задоволено 1 клопотання про звільнення особи від кримінальної відповідальності, 1 клопотання про застосування примусових заходів виховного характеру.

До прикладу, процесуальними прокурорами підтримано обвинувачення у розгляді судом кримінального провадження,  передбаченого ч.2 ст. 187 КК України, за фактом розбійного нападу та незаконного заволодіння майном потерпілого. Так, 2 особи з ножем вчинили напад на жителя міста, погрожуючи при цьому застосуванням насильства. Судом вказаних осіб визнано винуватими та засуджено до реальної міри покарання у вигляді позбавлення волі. Виправдувальні вироки судами за 2017 рік  не постановлялись.

Здійснюючи нагляд за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян внесено 3 вказівки, які розглянуто і задоволено, у тому числі, 1 – щодо неповнолітніх.  Впродовж 2017 року розглянуто 43 звернення громадян, 7 з яких задоволено, 22 направлено до інших відомств для вирішення, на особистому прийомі прийнято 24 громадяни. Прокурорами відділу висвітлено діяльність прокуратури у засобах масової інформації 25 разів.         Зокрема, здійснено 14 виступів у друкованих регіональних ЗМІ, 11 виступів в мережі Інтернет, у тому числі, 7 публікацій в інформаційних агентствах, 1 в електронному засобі масової інформації.

За інформацією Шепетівської місцевої прокуратури