Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

Про державну одноразову натуральну допомогу “пакунок малюка”

16 лип 2018

З 1 вересня 2018 року кожна мама, яка народжує дитину, отримає від держави пакунок для малюка як додаткову допомогу. Порядок надання при народженні дитини одноразової натуральної допомоги “пакунок малюка”, затверджений Постановою Кабінету Міністрів України від 20 червня 2018 року №512. Згідно з означеним Порядком передбачено надання такої допомоги всім сім’ям, в яких народилась дитина, а в разі відсутності матері/батька – родичам, патронатним вихователям новонародженої дитини.

Вартість одноразової натуральної допомоги “пакунок малюка” без урахування витрат на закупівлю товарів, робіт та послуг, пов’язаних з комплектуванням пакунків і доставки їх до пологових будинків (відділень) усіх форм власності, становить не більш як 5 тис. гривень. Комплектуватись набір буде згідно з переліком дитячих товарів для комплектування одноразової натуральної допомоги “пакунок малюка”, затвердженим Мінсоцполітики. 

Право на отримання допомоги “пакунок малюка” мають громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які на законних підставах проживають на території України і народили живонароджену дитину.

Допомога  “пакунок малюка” не надається у разі:

  • відмови від новонародженої дитини у пологовому будинку (відділенні) усіх форм власності;
  • відбування матір’ю покарання у місцях позбавлення волі та подальшого перебування новонародженої дитини в будинку дитини при установі виконання покарань;
  • смерті новонародженої дитини в пологовому будинку.

Видача “пакунка малюка” здійснюватиметься під час виписки новонародженої дитини з пологового будинку.

Отримання допомоги “пакунок малюка” не тягне за собою зміни розміру допомоги при народженні дитини.

Вартість отриманої допомоги “пакунок малюка” не враховується під час обчислення сукупного доходу сім’ї для всіх видів соціальної допомоги, що надаються відповідно до законодавства.