Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

"Про гроші, що "пахнуть" їдким димом": конструктивний діалог заради вирішення болючого питання

05 чер 2018

Тема виробництва у промисловій зоні Нетішина деревного вугілля дедалі частіше підіймається серед містян. Є цьому серйозне пояснення – за певних погодних умов повітря у місті стає наскрізь просякнуте їдким запахом диму.
У понеділок, 4 червня, за ініціативи НМО ПП «Рух нових сил» біля адмінбудівлі виконавчого комітету Нетішинської міської ради відбулась мирна акція протесту проти випалювання деревного вугілля на території нашого міста. Небайдужі нетішинці, активісти з міста Славута та села Старий Кривин поспілкувались з міським головою Олександром Супрунюком, заступником очільника міста Оксаною Латишевою щодо шляхів вирішення болючої проблеми, яка декілька років не дає спокою містянам. Очільник міста розповів присутнім, що згідно чинного законодавства України, надання дозвільних документів, що передують початку заняття цим видом господарської діяльності, не компетенція органу місцевого самоврядування. У свою чергу, представники місцевої влади неодноразово в особі міського голови, секретаря міської ради Олени Хоменко, першого заступника міського голови Івана Романюка, заступника очільника міста Оксани Латишевої спільно з представниками відділу земельних ресурсів та охорони навколишнього природного середовища виконавчого комітету міської ради здійснювали виїзди на об’єкти, що здійснюють випалювання вугілля, однак на виробничі території їх, як правило, не допускали, а представники деревно-вугільного бізнесу взагалі уникали контактів із представниками виконкому. Окрім того, у 2016 році була створена робоча група з вивчення проблеми здійснення господарської діяльності з виробництва деревного вугілля на території міста Нетішин, більше 35 листів, звернень та прохань були надіслані до поліції, в суд, до Департаменту екології та природних ресурсів Хмельницької обласної державної адміністрації та у інші відповідні структури. Зверталася міська влада за підтримкою у вирішенні наболілого питання і до керівництва Хмельницької АЕС, щоб отримати ще чіткішу картину того, в яких дозах містить у собі шкідливі речовини повітря у Нетішині. Відповідно до звернень місцевої влади до відповідних структур, у серпні 2017 року та в травні 2018 року представники Державної екологічної інспекції України у Хмельницькій області провели позапланові перевірки дотримання вимог природоохоронного законодавства суб’єктами господарювання, які здійснюють випалювання деревного вугілля на території міста Нетішин. «На жаль, скарги нетішинців у соціальних мережах не є підставою, лише письмові звернення до міської ради мають силу. Однак, у 2017 році таких скарг було лише дві», – зазначив Олександр Супрунюк.
Під час конструктивного діалогу між активом містом та представниками місцевої влади, було прийняте колективне рішення – негайно виїхати на територію промислової зони Нетішина, де випалюється деревне вугілля. На об’єктах виявлено наявність трьох суб’єктів господарювання, 11 стаціонарних діжок для випалювання деревного вугілля, про що було заявлено до поліції. По факту реєстрації виклику працівники нетішинського відділення поліції виїхали на місце події, де взяли пояснення у свідків та зафіксували факти, після чого найближчим часом ними буде проведена перевірка.

Усвідомлюючи усі ризики від небезпечної для екології діяльності суб’єктів господарювання, неабияк важливо, що активізувалася громадськість міста, і від усної невдоволеності все наполегливіше переходить до більш дієвих законних дій. Міський голова закликає жителів міста ще активніше відстоювати свої права, у тому числі колективно, бо переконаний, що «без підтримки та активної участі громади міській владі важко боротись із незаконними чи небезпечними для екології виробництвами». Відтак, 9 червня запрошуємо усіх небайдужих приєднатися до мирної акціії проти випалювання деревного вугілля у промисловій зоні Нетішина. Захід відбудеться у с. Старий Кривин біля пам'ятника загиблим воїнам (вул. Перемоги) о 12.00 год. Об'єднаймося заради вирішення болючої проблеми!
 
Відділ з організаційних питань апарату
виконавчого комітету Нетішинської міської ради