Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

Перше засідання комісії з питань захисту прав дитини у 2019 році

10 січ 2019

У другий робочий день 2019 року відповідно до річного плану роботи на 2019 рік відбулося перше засідання комісії з питань захисту прав дитини.  Обов’язки головуючого виконувала Антоніна Карназей, заступник начальника-завідувач відділу з питань опіки та піклування служби у справах дітей виконавчого комітету Нетішинської міської ради.

На розгляд комісії було винесено 18 справ щодо захисту прав та інтересів дітей міста та 4 теоретичні питання (підведено підсумки роботи комісії з питань захисту прав дитини за 2018 рік, затверджено план роботи на 2019 рік, заслухана інформація про виконання міської програми захисту дітей міста Нетішина на 2018-2022 роки, у 2018 році, а також переглянуті індивідуальні плани соціального захисту двох дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах). Розглянуто 5 справ щодо надання дозволу на здійснення правочинів із житлом, співвласниками чи право користування яким мають діти. Рекомендовано батькам надати дозволи  на укладення відповідних договорів з урахуванням інтересів дітей. Вперше розглянуто 2 справи про затвердження висновку служби у справах дітей про підтвердження місця проживання дитини  для  її тимчасового  виїзду  за межі України (з урахуванням змін, передбаченими частиною 5 статті 157 Сімейного кодексу України, пунктом 721 Порядку провадження органами опіки та піклування діяльності, пов’язаної із захистом прав дитини, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24 вересня 2008 року №866). Щодо двох спірних справ членами комісії рекомендовано виконавчому комітету міської ради затвердити рішення щодо визначення способів участі батька у вихованні малолітніх дітей, у другій справі - щодо зміни прізвища дитині. Вдруге розглядалося питання щодо участі баби, діда у вихованні малолітньої внучки. Комісією рекомендовано органу опіки та піклування надати позитивний висновок, з яким баба та дід можуть виборювати своє право на спілкування з внучкою у суді.

Розглянули чотири справи щодо надання висновку органу опіки та піклування про доцільність позбавлення батьківських прав трьох батьків і однієї матері. Щодо двох справ будуть надані  висновки органу опіки та піклування, з яким матері дітей можуть звернутися до суду. У справі позбавлення однієї матері батьківських прав комісією вирішено попередити її та притягнути до відповідальності за неналежне виконання нею батьківських обов’язків. Розгляд однієї справи перенесено на наступне засідання комісії, з метою отримання додаткових відомостей щодо виконання батьком батьківських обов’язків.  Також члени комісії розглянули справу щодо виконання батьками рішення виконавчого комітету міської ради щодо визначення способів участі батька у вихованні малолітнього сина. Обом батькам надано письмові рекомендації та роз’яснення щодо виконання рішення. У розгляді справи про виконання матір’ю батьківських обов’язків щодо малолітньої доньки - матір попереджено про відповідальність за неналежне виконання нею батьківських обов’язків. Окрім того, знято з обліку служби у справах дітей  (у зв’язку із втратою підстав для перебування на обліку) 5 дітей, батьки яких ухилялися від виконання батьківських обов’язків. Батьки у цих сім’ях стали на шлях виправлення. Трьох малолітніх взято на облік служби у справах дітей як таких, що перебувають в складних життєвих обставинах. За рішенням комісії питання були винесені на розгляд виконавчого комітету міської ради.

За інформацією служби у справах дітей

виконавчого комітету міської ради