Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

ОСББ створене, а що далі?

02 лип 2018

Наше ОСББ пройшло державну реєстрацію. У нас на руках є Виписка з Єдиного державного реєстру, в якому зазачається Код ЄДРПОУ, відомості про юридичну адресу, керівника ОСББ та ін. Це основний документ для ОСББ, але цього недостатньо, щоб здійснювати господарську діяльність шляхом самозабезпечення. Розглянемо основні етапи, які необхідно пройти ОСББ для початку ведення господарської діяльності.

1. Для отримання рішення про неприбутковість голові правління ОСББ необхідно звернутись в органи ДФС (податкову) за місцем реєстрації ОСББ та написати відповідну заяву. Згідно п. 6 Порядку № 440 для включення до Реєстру ОСББ повинно подати до контролюючого органу:
  1. реєстраційну заяву за формою 1-РН згідно з додатком 1 до Порядку № 440;
  2. засвідчені підписом керівника або представника такої організації та скріплені печаткою (за наявності) копії установчих документів ОСББ

Протягом 14 календарних днів з дня їх отримання, контролюючим органом приймається рішення про включення або відмову у включенні ОСББ до Реєстру.

Саме після реєстрації в Реєстрі, ОСББ може сміливо називати себе неприбутковою організацією.

 

2. Утримання будинку і припинення договірних відносин із (колишнім) виконавцем послуг із утримання

Отже, маємо в будинку новостворене ОСББ і виконавця послуг з утримання  (ЖКО), який перебуває у договірних відносинах із кожним співвласником зокрема. При цьому закон не передбачає "автоматичного" припинення договорів про надання житлово-комунальних послуг у разі створення в будинку ОСББ.

А ОСББ має повне право здійснювати утримання багатоквартирного будинку самостійно – шляхом самозабезпечення. Для цього необхідно лише прийняти відповідне рішення загальних зборів ОСББ.

Наведемо покроковий алгоритм переходу до утримання будинку ОСББ шляхом самозабезпечення, після створення і державної реєстрації ОСББ:
1.    Проведення загальних зборів ОСББ, на яких приймаються рішення про:
-  відмову багатоквартирного будинку від  користування послугами виконавця послуг (ЖКО) з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій (з визначеної дати);
-   перехід до самостійного утримання будинку шляхом самозабезпечення (з визначеної дати);
-    затвердження кошторису ОСББ та переліку і розмірів внесків співвласників в ОСББ;
-  доручення правлінню (укладання договорів із підрядниками, найм працівників тощо).
2.    Повідомлення правлінням виконавцю послуг прийнятого загальними зборами рішення.
3.    Початок самостійного утримання будинку.

Зупинимося детально на окремих пунктах:
Відмова багатоквартирного будинку від  користування послугами виконавця послуг (ЖКО) з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій (з визначеної дати).
Перед винесенням цього питання на загальні збори рекомендується узгодити з представниками ЖКО такі питання: чи оформлений акт приймання-передачі будинку; чи оформлений Акт списання будинку з балансу; чи готове ЖКО  припинити господарську діяльність з утримання будинку та прибудинкової території до кінця певного місяця, щоб ОСББ розпочало свою діяльність в наступного місяця.

Примітка. Перед підписанням Акту приймання-передачі будинку обома сторонами (ЖКО та ОСББ) варто правлінню ОСББ (при необхідності з залученням фахівців) самотужки  провести технічне обстеження будинку, а саме стану електричних мереж, електрощитових будинку, стану санітарно-технічних мереж (теплопостачання, водопостачання та водовідведення), стану покрівлі, підвалу, місць загального користування та ін. При виявленні недоліків чи поручень оформити Додаток до Акту приймання-передачі будинку, в якому зазначити всі зауваження.  При можливості рекомендується звернутись до представників ЖКО з проханням усунути виявлені зауваження.

Затвердження кошторису витрат та надходжень  ОСББ на  рік.

Правління складає щорічний кошторис надходжень і витрат на наступний фінансовий рік, визначає величину плати кожного співвласника та виносить для вирішення на загальні збори. (Порядок складання та схвалення кошторису, як правило, визначається в статуті.) Перший фінансовий рік об'єднання починається від дати його державної реєстрації і закінчується 31 грудня. Наступні фінансові роки відповідають календарним. Кошти об'єднання, відповідно до закону «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку», можна поділити на такі групи:

- залишки коштів на рахунках попереднього власника майна;

- статутні внески, обов'язкові платежі співвласників;

- кошти, що їх отримує об'єднання як орендну плату за використання допоміжних приміщень;

- добровільні майнові, серед них грошові, внески фізичних і юридичних осіб., тощо. Перелік та обсяг обов'язкових внесків та платежів за обслуговування і ремонт неподільного та загального майна, а також порядок їх перерахування ОСББ встановлює відповідно до свого статуту. Обєднання може отримувати надходження і з інших джерел. Йдеться про такі кошти:

- відсотки за депозитними рахунками, на яких ОСББ зберігає кошти резервного, ремонтного чи спеціального фондів. Ці кошти не підлягають оподаткуванню податком на прибуток;

- доходи від розміщення реклами на фасадах або в під'їздах будинку;

- кошти, виділені з місцевого бюджету для реалізації цільових програм,

Перелік і розміри внесків співвласників в ОСББ

Розмір внеску на утримання будинку та прибудинкової території  є розрахунковою величиною, склад якого можна орієнтовно визначити надіславши листи до організацій, які надають наступні послуги:

Вивезення твердих побутових відходів

Електропостачання ліфтів

Освітлення місць загального користування

Технічне обслуговування та диспетчеризація ліфтів

Експлуатація, ТО  та ремонт обладнання електро-, водопостачання, водовідведення, та диспетчеризація

Ремонт елементів будинку

Прибирання будинку та прибудинкової

Дератизація, дезінсекція

Водопостачання на прибирання

Земельний податок

Оплата праці (голова правління, бухгалтер)

Звичайно можна розширювати перелік статей внеску, але попередньо, перед загальними зборами, необхідно  обговорити та узгодити його на засіданні членів правління ОСББ. Величина статті внеску  визначається після обговорення з постачальниками послуг їх вартості, розрахунку оплати праці та витрат на ремонт.

  1. Рішення щодо управління спільним майном:
    • На загальних зборах, при необхідності. можна прийняти рішення щодо утримання додаткової плати за улаштування комірки, розміщеної у місцях загального користування. Розмір такої плати приймається загальними зборами.
    • Право надання в оренду приміщень, що належать до спільного майна співвласників (частина підвалу, нежитлові приміщення), також надається рішенням загальних зборів ОСББ.
    • Згода на реконструкцію будинку при здійсненні розширення чи перебудови приміщення  також надається співвласниками на загальних зборах.

На сам кінець, хочу звернути увагу, що, як правило, всі голови правління - це ініціативні, віддані своїй справі, відповідальні люди. Але навіть якщо в них зірка в лобі сяє, а власники - байдужий натовп, якому нічого не потрібно», то дива не станеться. ОСББ - це не «чарівна паличка». Це можливість. Можливість управляти спільною власністю, захищати свої інтереси самостійно, а не сподіватися на когось, згуртуватись для енергоефективних заходів. Це можливість об'єднатися, і стати реалізатором справжніх змін в своєму будинку.

За інформацією ГО «Рада голів ОСББ м. Нетішин»