Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

Нетішинська школа мистецтв: 35 років музики і краси

28 лис 2018

«Мистецтво – саме життя, і воно безсмертне», – сказав у свій час відомий ірландський письменник, поет і драматург Оскар Уайльд. І справді так. Спокій, радість та невимовну насолоду людина отримує від прослуховування гри на музичних інструментах, гарного співу… Протягом 35-ти років дарують усі ці відчуття жителям нашого міста і далеко за його межами викладачі та вихованці ПСМНЗ «Нетішинська міська школа мистецтв», яку очолює заслужений працівник культури, викладач-методист Іванна Сиваківська. Щоб розповісти про досягнення закладу культури не вистачить усіх шпальт газети. За період існування, а це з 1983 року, школу закінчили 1038 учнів. У їх числі видатні музиканти, відомі в Україні, близькому та далекому зарубіжжі.  

Нині в школі мистецтв є 5 відділів: фортепіанний, народний, струнно-смичковий, духовий, теоретичний та вокально-хоровий. Є група раннього музичного розвитку «До-мі-солька». Творчий процес здійснюють 37 педагогів, професіоналів своєї справи. 5 викладачів-методистів, 4 старших викладача, 12 викладачів вищої категорії, 11 викладачів 1 категорії та 7 викладачів 2 категорії. День за днем педагоги працюють над важливим завданням – дарують радість пізнання музики, формують художній смак та виховують справжніх поціновувачів мистецтва. Славу школі приносять лауреати, стипендіати, дипломанти різних конкурсів і фестивалів, від міських до Міжнародних. Скарбничка досягнень учнів з року врік поповнюється. Щоразу фантастичні виступи солістів та ансамблів підтверджують їх високу майстерність, щире захоплення музикою, і велике бажання донести до глядачів красу мистецтва.

«Наша школа пишається своїми талановитими учнями та випускниками, чимало з них відзначились на престижних конкурсах, фестивалях, концертах, поповнили або створили творчі колективи. Повірте, ми, педагоги, сприймаємо кожне досягнення свого вихованця, як власне. І, на щастя, наші учні та випускники повсякчас дають нам приводи для радості», – розповідає директор школи мистецтв Іванна Сиваківська.

Цікаві факти про школу мистецтв, які ви, можливо, не знали

  1. З початку заснування школи (1983 р.) працюють такі викладачі – Іванна Сиваківська, Людмила Деркач, Галина Нестерук, Тетяна Федорчук, а також  завідувач господарства Надія Токарчук з 1984 р.
  2. Три рази заклад культури змінював свою назву. В 1991 році Нетішинська дитяча музична школа була перейменована в  Нетішинську дитячу школу мистецтв наказом Хмельницького обласного управління культури. Відповідно до рішення Нетішинської міської ради у 2001 р. Нетішинська дитяча школа мистецтв перейменована в ПНЗ «Школа мистецтв». Відповідно до рішення Нетішинської міської ради у 2005 р. ПНЗ «Школа мистецтв» перейменована на ПСМНЗ «Нетішинська міська школа мистецтв».
  3. Вперше за ініціативи педагогічного колективу школи в нашому місті були започатковані проекти Музика в храмі «Духовна скарбниця», «Крізь терни до зірок», «Життя Йосипа Сліпого». 
  4. На сьогоднішній день свої знання вихованцям закладу передають 11 педагогів-випускників школи мистецтв.
  5. Музична грамотність відкриває широкі горизонти для майбутніх митців. Учні школи щорічно беруть участь в обласних музично-теоретичних олімпіадах і показують високі результати. За період існування школи переможцями обласних олімпіад стали 28 учнів: I місце – 13, II місце – 13, III місце – 2.
  6. На базі школи працюють Зразкові колективиХор вокально-хорового відділу старших та молодших класів, Хор хлопців, ансамбль скрипалів.

З нагоди славної дати, хочеться подякувати професійному педагогічному колективу за велику мудрість і талант викладачів, їх наполегливу працю, яка є запорукою майбутніх успіхів юних музикантів. З 35-річчя, школа мистецтв!

Відділ з організаційних питань апарату

виконавчого комітету Нетішинської міської ради