Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

Легалізація заробітної плати – основа стабільного майбутнього

30 бер 2018

Такі явища, як зарплата «в конвертах» та робота без оформлення трудових відносин, мають глибокі корені й руйнують суспільство зсередини, позбавляючи майбутнього тих, хто отримує неофіційну заробітну плату. На даний час виплата заробітної плати в «конверті» та нелегальна робота стали, на жаль, нормою життя. Сьогодні працівники не бачать проблем в отриманні «тіньової» заробітної плати, так як до кишені надходять «чисті доходи». Коли вони самі надають згоду працювати на таких умовах, вони самі позбавляють себе соціальних гарантій. На жаль, на сьогоднішній день відносини між роботодавцями та найманими працівниками нерідко не відповідають нормам чинного законодавства і це не є секретом для більшості громадян. Деякі роботодавці бажаючи скоротити свої “витрати”, видають частині своїх працівників (навіть без їх відома) заробітну плату готівкою, не відображеною в бухгалтерському обліку, де документально працівник оформлений на півставки, або на 0,25-ставки, тобто відображається заробітна плата нижче встановленої Законом мінімальної. На жаль, більшість працівників іноді свідомо погоджуються на пропозицію роботодавців отримувати офіційну (зазвичай мінімальну) заробітну плату, а решту у вигляді так званої доплати – неофіційно (розмір якої значно перевищує мінімальну).

З великою кількістю працівників роботодавці взагалі не укладають трудові договори задля мінімізації понесених витрат. Працівники, які  одержують заробіток „у конвертах”, є заручниками самих себе, адже, отримуючи нелегальну винагороду в результаті домовленості з роботодавцем, вони позбавляють себе соціальних виплат та гарантій, а отже – стабільного та  забезпеченого майбутнього. Громадяни, які працюють без укладання трудового договору, позбавляють себе лікарняного, допомоги у разі отримання травми на виробництві, трудового стажу, пенсії, втрачають відпустки. Тим більше, що з 01 січня 2011 року набрав чинності Закон України “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування” відповідно до якого при офіційно нарахованій роботодавцем заробітній платі, працівник стає застрахованою особою одразу до чотирьох фондів. Тому хотілося б звернутися до осіб, які мають намір працевлаштуватися або вже працевлаштовані у приватних підприємців. Вимагайте від них укладання з вами трудової угоди! І навіть, коли вам надали таку трудову угоду, запитайте чи зареєстрували вас у Пенсійному фонді та чи перераховують за вас єдиний соціальний внесок.

Звертаємо увагу і самих роботодавців. Офіційне оформлення працевлаштування є, в першу чергу, гарантією соціального захисту найманих працівників, кадрової стабільності та налагодженої роботи усіх учасників трудового процесу з метою досягнення позитивного результату. Водночас, для роботодавця – це і позитивний імідж та репутація надійного партнера, що є запорукою процвітання бізнесу та примноження прибутків. З огляду на це, посилюється відповідальність юридичних та фізичних осіб-підприємців, які використовують найману працю, за порушення законодавства про працю. Зокрема, в ст. 265 Кодексу Законів про працю України досить детально прописано, що за фактичний допуск до роботи без оформлення трудового договору роботодавцеві загрожує штраф у розмірі 30 мінімальних заробітних плат, установлений законом на момент виявлення порушення (станом на 01.01.2018р. це складає 111 690,00 грн.) за кожного  неоформленого працівника. Громадяни в разі наявності фактів нелегальної зайнятості на території міста Нетішин та з метою вжиття заходів до порушників чинного трудового законодавства України можуть звертатися до управління соціального захисту населення Нетішинської міської ради в робочі дні з 8.00 до 17.15 години, або на телефон «гарячої лінії» за номером 3-43-22.

За інформацією управління соціального захисту населення

виконавчого комітету Нетішинської міської ради