Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

Квітневе засідання комісії з питань захисту прав дитини

13 кві 2018

Відповідно до річного плану роботи на 2018 рік у квітні відбулося засідання комісії з питань захисту прав дитини. Засідання провела Антоніна Єльява, начальник служби у справах дітей виконавчого комітету міської рад. Порядок денний включав два теоретичні питання та розгляд 19 справ і звернень громадян. Засідання відбулося з дотриманням кворуму та в присутності заявників. Кожен із членів комісії, заявників та запрошених мав можливість висловити власну думку, аби  прийняті рішення відповідали інтересам дітей. Зокрема, розглянули одну справу щодо надання дозволу на здійснення правочину із житлом, право користування яким має дитина, позбавлена батьківського піклування. Оскільки звернення надійшло від матері, позбавленої батьківських прав щодо неповнолітнього, сам неповнолітній та інший співвласник проти продажу житла, заявнику буде надано відмову. З позитивним рішенням розглянули ще три справи щодо вчинення правочину з житлом, право власності чи користування яким мають діти. У всіх трьох випадках батькам буде надано дозвіл з дотриманням  майнових прав дітей. Розглянули 3 справи за зверненням одного з батьків щодо надання висновку органу опіки та піклування про доцільність позбавлення батьківських прав іншого. Члени комісії були одностайні при розгляді однієї справи, оскільки батько надав нотаріально завірену заяву, в якій погоджується на позбавлення його батьківських прав. Було вирішено надати термін до шести   місяців для налагодження з сином родинних стосунків батькові, присутньому на засіданні комісії, так як він запевнив, що братиме дольову участь в утриманні дитини. Після емоційних перепалок між сторонами мати неповнолітнього та сам неповнолітній погодилися з даним рішенням, тому від розгляду зустрічної заяви про визначення способів участі у вихованні сина батько відмовився. Батькові розۥяснено, що коли він не активізується як батько, то висновок через певний термін може бути позитивним. Працівники служби здійснюватимуть контроль за виконанням батьком своїх обіцянок. Розгляд справи про позбавлення батьківських прав батька, який більше 10 років не бачив доньку, перенесено на наступне засідання комісії для належного повідомлення відповідача, який був відсутній при розгляді, та для отримання відповідей на запити служби у справах дітей. Члени комісії одноголосно підтримали звернення баби щодо надання висновку органу опіки та піклування про позбавлення батьківських прав матері, якій на минулому засіданні було надано термін на виправлення. Наразі мати  не стала на шлях виправлення, залишила дитину-інваліда в лікарні і зникла в невідомому напрямку разом з дитячими коштами. Справу буде передано до служби у справах дітей Славутської райдержадміністрації для порушення справи в суді. Визначено способи участі одного батька у вихованні малолітнього сина. Матері дитини рекомендовано не чинити перешкод колишньому чоловіку у спілкуванні з дитиною.

Визначено місце проживання малолітньої доньки з батьком, оскільки присутня за засіданні дитина та мати були такої ж думки. Члени комісії в ході розгляду надали практичні поради батькові працювати з донькою, аби та не цуралася своєї матері, підтримувала з нею родинні стосунки, тощо. Розглянуто ряд питань, які стосуються дітей, які перебувають на обліку служби. Так вирішено питання щодо призначення піклувальником над онуком його баби на час перебування матері в місцях позбавлення волі.

Звільнено від здійснення повноважень піклувальника  над онуком з баби, яка за станом здоров’я не може контролювати дитину, що унеможливлює їх спільне проживання. Члени комісії підтримали рішення про влаштування дитини  до дитячого будинку. Розглянуто справу за зверненням баби  про ухилення матері від виконання батьківських обовۥязків щодо доньки. Оскільки мати дитини  зловживає алкогольними  напоями, а батько помер, було вирішено поставити  неповнолітню на облік служби у справах дітей з метою захисту її інтересів. Мати на засідання не з’явилася. Ще двох дітей було взято на облік служби, як  таких, які перебувають у складних життєвих обставинах. У першому випадку надійшло повідомлення від правоохоронних органів про залишення дівчиною постійного місця проживання, в іншому випадку адміністрація НВК не може заставити   матір забезпечити отримання сином загальної  середньої освіти, є загроза того, що учень отримає не документ про освіту, а лише довідку. Знято з обліку малолітню, так як мати  стала на шлях виправлення, зуміла подолати складні життєві обставини, які сама ж і створила за допомогою алкоголю. Працівники служби у справах дітей доповіли про роботу щодо захисту житлових та майнових прав дітей та про роботу щодо формування ціннісних орієнтацій підлітків на здоровий спосіб життя. Окрім того, переглянуто та затверджено індивідуальні плани соціального захисту дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, з урахуванням нових потреб дітей та сімей. За рішенням комісії питання будуть винесені на розгляд виконавчого комітету міської ради.

За інформацією служби у справах дітей виконавчого комітету міської ради