Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

Зміни до порядку призначення житлових субсидій з 01 жовтня 2018 року

30 жов 2018

Постановою Кабінету Міністрів України № 841 від 17 жовтня 2018 року внесено ряд змін та доповнень до Положення про порядок призначення житлових субсидій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 1995 року № 848, які введені в дію з 01 жовтня 2018 року.

Так, з 1 жовтня 2018 року право на субсидію мають ті родини, опалювальна, а не загальна, площа житла яких не перевищує 120 кв. метрів для квартири та 200 кв. метрів для індивідуального будинку.

Також, при розрахунку житлової субсидії не враховуються до сукупного доходу сплачені аліменти та спеціальна бюджетна дотація за вирощування молодняка великої рогатої худоби, яка в рік складає до 2500 гривень за голову. Разом з тим, при призначенні житлової субсидії з 01.10.2018 року враховуються грошові перекази, отримані з-за кордону.

Змінами передбачено, що субсидія не може бути призначена (у т.ч. за рішенням комісії) у випадку, коли у складі домогосподарства або у складі сім’ї члена домогосподарства є особи, які за даними Єдиного реєстру боржників мають заборгованість за виконавчими провадженнями про стягнення аліментів понад 3 місяці (крім осіб, які є алко- або наркозалежними, що підтверджується довідкою від лікаря).   

Субсидію на загальних умовах можуть отримати ті громадяни, в яких є заборгованість зі сплати єдиного соціального внеску з вини роботодавця.

Розширено категорію непрацездатних непрацюючих осіб, які проживають самі і яким за рішенням комісії житлову субсидію може бути призначено на понаднормову площу житла, яка не може перевищувати більше як на 30 відсотків соціальної норми житла, розрахованої для домогосподарства.

Зокрема, субсидію на понаднормову площу, але не більше ніж 30% від норми, матимуть громадяни, які:

  • отримують пенсію за віком, у зв’язку з втратою годувальника або по інвалідності ;
  • досягли пенсійного віку і отримують пенсію за вислугу років;
  • отримують державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю.

У разі, якщо член домогосподарства немає доходів, бо перебуває у складних життєвих обставинах через хворобу, або в складі домогосподарства є працездатні алко- чи наркозалежні (за наявності довідки від лікаря), онкохворі (за наявності висновку ЛКК), субсидію можна призначити за рішенням Комісії з питань призначення житлових субсидій.

Зміни також стосуються сплати обов’язкового платежу. З 1 жовтня 2018 року, якщо вартість фактично спожитої послуги менша обсягу обов’язкового платежу, субсидіант має право сплачувати лише вартість фактично спожитої послуги. Для прикладу, якщо розмір обов’язкового платежу за певну послугу становить 200 гривень на місяць, але домогосподарство реально її спожило тільки на 120 гривень, сплаті підлягатиме фактичний обсяг споживання, тобто 120 грн.

Без обов’язкової сплати єдиного соціального внеску (ЄСВ) субсидію можуть отримати громадяни, які працюють за кордоном і сплачують там ЄСВ, що підтверджується документально – у цьому випадку домогосподарство, де зареєстрована така особа, має змогу отримати субсидію на загальних умовах.

Якщо ж ЄСВ не сплачується за кордоном, то такі громадяни мають можливість укласти договір про сплату єдиного соціального внеску в Україні, та отримати право на призначення житлової субсидії.

Додаткову інформацію можна отримати по тел. 9-11-33, 9-11-66, 4-15-04 та моб. 0987410379.