Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

Звіт про роботу служби у справах дітей виконавчого комітету Нетішинської міської ради у 2017 році

21 бер 2018

Служба у справах дітей виконавчого комітету Нетішинської міської ради  відповідно до Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” є структурним підрозділом виконавчого комітету міської ради. Основним завданнями служби є: реалізація на території міста (громади) державної політики з питань соціального захисту дітей,  запобігання дитячій бездоглядності та безпритульності, вчиненню дітьми правопорушень, та інше.

В місті проживає 51 дитина-сирота та дитина, позбавлена батьківського піклування, 16 з якихсироти. З них: 42 - навчаються у загальноосвітніх навчальних закладах міста,  8 - відвідують дошкільні навчальні заклади, 8 – у професійних ліцеях та коледжах; 1 – у виші. У місті створено та функціонує 5 прийомних сімей, в них влаштовано 6 дітей та 1 особа із числа дітей-сиріт. У звітному періоді одна сім’я припинила своє функціонування через повноліття прийомної дитини. Окрім того, на контролі служби у справах дітей перебуває 35  осіб із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування (від 18 до 23 років), та 31 усиновлена дитина. Всі вони занесені до Єдиної інформаційно-аналітичної системи “Діти”, робота якої в місті Нетішині поновлена від грудня 2016 року.

У звітному періоді на виконання міської програми соціального захисту та матеріальної підтримки дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, на 2012-2016 роки,  передбачено – 80 тис.500 грн., виділено -   79 тис.500 грн. А саме:

- надано подарунки  для опікунів та піклувальників, прийомних батьків до Міжнародного дня захисту прав жінок та миру на суму 9 тис. 984 гривень.

         - вручено солодощі до Міжнародного дня захисту дітей на суму 6 тис. 491 грн. 40 коп.

- виплачено  кошти у сумі 49 тис. 999 грн. 74 коп. на придбання шкільної та спортивної форми для учнів загальноосвітніх навчальних закладів міста із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування (по 1190,47 грн. кожному).

- вручено подарунки до дня святого Миколая та Нового 2018 року на суму  6 тис.500 грн. тис. грн.

- вручено подарунки до Міжнародного дня захисту дітей 01 червня  на суму  6 тис. 500 грн.

Згідно до вимог чинного законодавства у 2017 році виплачена одноразова грошова допомога 11 дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, після досягнення ними 18-річчя  (по 1 тис.810 грн. кожному).

Під час літньої кампанії оздоровлено 38 статусних дітей . З них: 35  дітей – в  оздоровчих закладах. З січня 2017 року виявлені та поставлені на первинний облік служби у справах дітей 6 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Всім дітям вчасно надано статус дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування, усі  вони влаштовані під опіку, піклування  родичів. Окрім того, під опіку громадян влаштовано 2 дитини міста, які перебували на повному державному утриманні.

Знято з первинного обліку служби у справах дітей 10 дітей-сиріт, позбавлених батьківського піклування, у зв’язку з досягненням ними  повноліття.  У 2017 році на обік служби у справах дітей  поставлено 4 громадян – кандидатів в опікуни (піклувальники), які стали опікунами, піклувальниками  6 дітей, позбавлених батьківського піклування.

За звітний 2017 рік службою у справах дітей виконавчого комітету Нетішинської міської ради надано 1 висновок про можливість громадян м.Нетішина бути усиновителями дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, поставлено на облік 1 сім’ю - кандидатів в усиновлювачі. Всього на обліку перебувало три сім’ї, з них 2 сім’ї впродовж року усиновили 2 дитини. Підстав для постановки дітей на місцевий облік з усиновлення не було. Всього на регіональному та централізованому обліку з усиновлення перебуває 1 дитина, яка навчається в Нетішинському професійному ліцеї. Знято з місцевого обліку з усиновлення 3 дитини: 1 – у зв’язку з досягненням повноліття, 2 – у зв’язку із влаштуванням під опіку.

У 2017 році працівники служби розглянули 300 усних та 172 письмових звернень громадян з питань захисту прав дітей, більшість з них розглянуті колегіально. Впродовж року відбулося 18 засідань комісії з питань захисту прав дитини, на яких розглянуто 75 справ, за результатами розгляду яких виконавчим комітетом міської ради прийнято 73 рішення щодо надання дозволів на відчуження, набуття (дарування, купівля) житла/майна від імені малолітніх та  неповнолітніми, або право користування якими вони мають; 97 справ щодо захисту законних прав та інтересів малолітніх та неповнолітніх. Виконавчим комітетом міської ради прийнято 2 рішення щодо збереження житла за неповнолітніми. Відчуження житла, яке належить дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, у 2017 році не було. На квартирному обліку громадян, які потребують покращення житлових умов, перебуває 10 дітей, позбавлених батьківського піклування, та 28 осіб із їх числа. Одній особі із числа дітей, позбавлених батьківського піклування, у 2017 році надано кімнату у гуртожитку, одній особі – ліжкомісце у гуртожитку.

Проводилася робота щодо раннього виявлення дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, з метою надання їм своєчасної відповідної допомоги,  Впродовж 2017 року було взято на облік 23 дитини, знято з обліку  29  дітей. Наразі на обліку 53 дітей вище вказаної категорії, які проживають у 33 сім’ях, з ними проводиться робота з метою недопущення вилучення дітей з родини. Організовано і проведено 90 спільних цільових рейди, з них 37 рейдів проведено спільно з поліцією, за результатами рейдів надано відповідну допомогу дітям згідно з виявленими фактами, а саме: виявлено 59 дітей, 6 дітей повернуто на навчання, 2 дитини вилучено з вулиці, 2 – з розважальних закладів, які після проведеної роботи повернуті в сім’ї. Ініційовано притягнення 8 батьків до відповідальності за неналежне виконання батьківських обов’язків, попереджено 59 дітей, та 21 батька, проведено 557 індивідуально-профілактичних бесід з дітьми та батьками, надано  консультативну та речову допомогу  965 дітям. 

Було обстежено житлово-побутові умови дітей у 221 сім’ях, (з них 66, які перебувають у складних життєвих обставинах, інспектувалися щоквартально). Окрім того, спільно з управлінням соціального захисту населення перевірено цільове використання одноразової допомоги при народженні дитини у 7 сім’ях, та 10 сім’ях усиновителів, діти яких перебувають на обліку служби. Фактів нецільового використання коштів не виявлено. Діти з сімей батьків не вилучалися.

На виконання заходів програми запобігання дитячій бездоглядності у місті на 2016-2020 роки у 2017 році передбачено 34 тис.грн, профінансовано - 27 тис.700 грн. на проведення заходів до Міжнародного дня захисту дітей        01 червня та на інші акції. У звітному періоді було проведено акцію “Творімо добро дітям”, в рамках якої 87 дітям, які перебувають у складних життєвих обставинах, надано допомогу продуктовими наборами на суму 9 тис.500 грн.

В рамках акції «Готуємо дітей до школи» 25 школярів отримали матеріальну допомогу на придбання наборів шкільного приладдя на суму 7 тис.грн.

В рамках акції «Зима» 53 дитини соціально незахищених категорій отримали новорічні подарунки  на суму 2 тис. 200 грн., 32 дитини отримали махрові простирадла на суму 8  тис.грн. Окрім того, до Міжнародного дня захисту дітей 01 червня проведено конкурс малюнка на асфальті, в якому взяли участь близько 220 дітей. Переможців та учасників (40 дітей) відзначено призами та нагородами на суму 1 тис. грн. Організовано проведення 12 тижнів профілактики бездоглядності, правопорушень та злочинів серед неповнолітніх, пропаганди здорового способу життя. З метою недопущення вчинення протиправних дій дітьми, поширення проявів вживання неповнолітніми алкогольних та слабоалкогольних напоїв, продажу підліткам спиртних напоїв та втягнення їх у пияцтво, було проведено моніторинг закладів торгівлі, які працюють після 22 год. та перевірку наявності в них неповнолітніх.  Виявлено 4 порушення правил торгівлі алкогольними та тютюновим виробами. Винних притягнуто до відповідальності. У пришкільних таборах з денним перебуванням дітей було проведено ряд тренінгових та лекційних заходів, якими охоплено 200 дітей. Розроблено план та графік проведення лекцій лекторською групою, яка діє при службі. З метою просвітницької роботи проводяться зустрічі з учнями загальноосвітніх навчальних закладів міста. Членами лекторської групи проведено лекції, бесіди, в т.ч. в рамках Тижня права. Попереджено скоєння насильства над дітьми у 7 сім’ях, підтверджено факт насильства в одній сім’ї над 4 дітьми, яких було взято на облік служби, батька притягнуто до відповідальності правоохоронними органами.

Працівники служби прийняли участь у 114 судових засіданнях з питань захисту прав та інтересів дітей. Розглянуто 28 справ щодо надання висновку органу опіки та піклування про доцільність позбавлення батьківських прав. Підготовлено 22 висновки про доцільність позбавлення батьківських прав.

Подано 5 позовів органу опіки та піклування про позбавлення 5 батьків  батьківських прав щодо 6 дітей, з них 4 позови задоволено. Впродовж року позбавлено 16 батьків щодо 17 дітей за позовом одного із батьків.

Відбулося 5 засідань координаційної ради у справах дітей виконавчого комітету міської ради, на яких розглянуто 23 питання щодо координації діяльності суб’єктів по роботі з дітьми з питань захисту прав та інтересів неповнолітніх  та малолітніх нетішинців.

З метою пошуків шляхів зниження дитячої злочинності щомісячно проводиться моніторинг стану дитячої злочинності та правопорушень, наради та семінари, прийнято зміни до Комплексної програми використання трирівневої моделі у профілактиці правопорушень серед неповнолітнього населення на території міста Нетішина на 2017-2021 роки.

З метою оптимізації 4 програм, які перебували на контролі служби, прийнято програму захисту дітей міста Нетішина на 2018-2022 роки. Відсутня тенденція щодо росту злочинності, але діти вчинили 77 правопорушень, 7 злочинів (4 крадіжки. 3 хуліганства), 11 підлітків розпивали спиртні напої в громадських місцях. На контролі служби у справах дітей, та на обліку ювенальної  превенції Нетішинського відділення поліції перебуває 10 неповнолітніх. Щоквартально проводиться взаємозвірка з Нетішинським відділенням Шепетівської місцевої прокуратури щодо дітей даної категорії. У 2017 році не допущено появи в місті бездоглядних та безпритульних дітей. Усі діти вчасно виявлені та влаштовані.

 

Антоніна Єльява,

начальник служби у справах дітей

виконавчого комітету Нетішинської міської ради