Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

З 1 травня 2018 року внесено зміни до Порядку призначення житлових субсидій!

04 тра 2018

З 1 травня 2018 року відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 27 квітня 2018 року за № 329 оновлено порядок призначення житлових субсидій населенню. Відповідно до внесених змін, з 1 травня 2018 року діє нова програма житлових субсидій, яка є перш за все соціально справедливою та більш адресною. Зміни направлені на те, щоб всі ті, хто справді потребує субсидії – її отримали. Якщо раніше субсидію перепризначали на новий період раз на рік у травні і окремо розраховували її розмір на літній і зимовий період, то тепер  це відбуватиметься двічі на рік – у травні і жовтні. Переважній більшості громадян, які отримують субсидії і не мають щойно куплених предметів розкоші, нових автомобілів, або у складі сімей яких немає працездатних осіб, що декларують нульові ставки доходу, як і раніше державна допомога буде перепризначена в автоматичному режимі і без необхідності звертатися до органів соціального захисту.

Натомість, у зв’язку з введенням нових правил звернутися до органів соцзахисту за переоформленням субсидії та повторно подати заяву і декларацію - потрібно буде:

  • орендарям житла;
  • внутрішньо переміщеним особам;
  • сім’ям, яким субсидію було призначено не на всіх зареєстрованих, а фактично проживаючих в помешканні осіб;
  • сім’ям, де є непрацюючі люди працездатного віку, в яких або відсутні доходи, або вони менші мінімальної заробітної плати;
  • сім’ям, члени яких не зареєстровані за адресою господарства;
  • сім’ям, в яких відбулися зміни у складі сім’ї .

Відповідно до нового порядку призначення житлових субсидій, з 1 травня 2018 року субсидія не призначається, якщо:

1)  загальна площа житлового приміщення перевищує 120 кв. метрів для квартири і 200 кв. метрів для індивідуального будинку (крім дитячих будинків сімейного типу та прийомних сімей, а також сімей, в яких не менше року проживають троє і більше дітей, з урахуванням тих, над якими встановлено опіку чи піклування);

2) будь-хто із складу домогосподарства або член сім’ї особи із складу домогосподарства має у своєму володінні транспортний засіб, що підлягає державній реєстрації і з дати випуску якого минуло менше п’яти років (крім мопеда).

При цьому не враховуються транспортні засоби, одержані безоплатно чи придбані на пільгових умовах через структурні підрозділи з питань соціального захисту населення, у тому числі за рахунок грошової допомоги на придбання автомобіля.

3) у складі домогосподарства або у складі сім’ї члена домогосподарства є особи, що досягли 18-річного віку станом на початок періоду, за який враховуються доходи для призначення житлової субсидії, доходи яких враховуються під час призначення житлової субсидії, і в цьому періоді, у них взагалі відсутні доходи або вони отримували середньомісячний сукупний дохід менший, ніж розмір мінімальної заробітної плати, встановленої на початок періоду, за який враховуються доходи для призначення житлової субсидії;

4) будь-хто із складу домогосподарства або член сім’ї особи із складу домогосподарства протягом 12 місяців перед зверненням за призначенням житлової субсидії, призначенням житлової субсидії без звернення здійснив купівлю або іншим законним способом набув право власності на земельну ділянку, квартиру (будинок), транспортний засіб (механізм), будівельні матеріали, інші товари довгострокового вжитку на суму, яка перевищує 50 тис. гривень;

5) сім’я має прострочену понад два місяці заборгованость з оплати житлово-комунальних послуг, витрат на управління багатоквартирним будинком, загальна сума якої перевищує 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян на день звернення за призначенням житлової субсидії.

За наявності зазначених вище умов (крім пункту 1), житлову субсидію може бути призначено за рішенням комісії виходячи з конкретних обставин, що склалися, на підставі акта обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства.

Позитивне рішення комісії про призначення житлової субсидії сім’ї, в складі якої є особи, у яких дохід відсутній або становить менше мінімальної заробітної плати  може бути прийнято лише у разі, коли такі особи:

- перебувають у складних життєвих обставинах, викликаних тривалою хворобою, що підтверджується висновком (довідкою) лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я;

-  на момент призначення житлової субсидії сплачують єдиний соціальний внесок у розмірі, не меншому ніж мінімальний, протягом двох місяців підряд перед днем звернення за призначенням житлової субсидії. Додаткову інформацію можна отримати по тел. 9-11-33,  4-15-04 та  моб. 0987410379.

За інформацією управління соціального захисту населення

виконавчого комітету Нетішинської міської ради