Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

"Діти – це особлива когорта населення, їх потрібно захищати"

29 тра 2018

Впевнена начальник служби у справах дітей виконавчого комітету Нетішинської міської ради Антоніна Єльява. З нагоди Міжнародного дня захисту дітей, який в Україні відзначається щорічно 1 червня, Антоніна Антонівна розповіла про специфіку роботи в службі, про проблемні питання і плани на майбутнє, про все те, що пов’язано із захистом дітей у нашому місті.
Антоніно Антонівно, чи є актуальною проблема порушення прав дитини у Нетішині?
Так, напевно, як в усій Україні, Нетішин не є виключенням. Діти – це особлива когорта населення, їх потрібно захищати, і прикро, що захищати малечу потрібно від найрідніших – їх батьків. Ми хочемо, щоб діти у нашому місті були захищеними, щоб їм було комфортно проживати у сім’ях. На жаль, під час роботи приходиться проводити «хірургічні» дії для захисту дітей, до прикладу – виключення малечі із сімейного середовища, однак, це вже крайній захід, ми це робимо тоді, коли немає іншого виходу, коли не вдається зберегти сімейне середовище, де б дитина була щаслива і в безпеці.
Специфіка роботи служби у справах дітей?
Робота служби і справді є специфічною, я б навіть сказала особливою. Наш головний принцип – захищати інтереси дітей. Стараємося завжди знайти золоту середину, яка допомагає при вирішенні багатьох сімейних питань. Шукаємо порозуміння із батьками, спілкуємося з ними, аби достукатися до їх серця. Серце і душа є в усіх, але не усі відчувають свою дитину.
Щодо напрямків роботи, то це – соціальний захист дітей, порушення прав та інтересів дітей організаціями усіх форм власності, ГО, громадянами, контроль за виконанням законодавства про працю неповнолітніх на підприємствах та установах, захист майнових та житлових прав дітей, захист дітей від фізичного, психологічного, економічного насилля в сім’ї, інформування з питань влаштування, навчання, оздоровлення та відпочинку дітей, профілактика правопорушень серед неповнолітніх. влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування., захист прав та інтересів дітей, які виховуються в сім’ях опікунів (піклувальників), у закладах освіти для неповнолітніх, інших закладах, у тому числі приватних, що перебувають на повному державному утриманні, практична, методична та консультативна допомога з усіх питань, які пов’язані з дітьми.
У своїй роботі співпрацюємо з управлінням соціального захисту населення виконавчого комітету міської ради, поліцією, громадськими організаціями, школами та представниками лікарні, тобто з усіх сторін здійснюємо вплив на родини, які є неблагополучними. До кожної сім’ї шукаємо свій підхід. Є багато випадків коли родини виправляються, на сьогоднішній день таких сімей у Нетішині налічується близько 40. До прикладу, у 2017 році 23 дитини було знято з обліку з позитивною динамікою – мама працевлаштувалася, стала вести здоровий спосіб життя, слідкує за дитиною, дитина в свою чергу ходить до школи, навчання не пропускає, вдома чисто і затишно.
Проблема дитячого алкоголізму. Чи спрацьовують моніторинги закладів та спільні рейди?
Наявність такого правопорушення ми моніторимо спільно з поліцією. Також тісно співпрацюємо з представниками загальноосвітніх навчальних закладів, разом відвідуємо вечірні розважальні заклади щодо недопущення перебування там неповнолітніх. У свою чергу, поліція знайомить малолітніх з основними витягами з Кримінального Кодексу України та Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо відповідальності неповнолітніх та їх батьків, спілкується з власниками таких закладів. Наша служба працює безпосередньо з дітьми та їх батьками. Не можу сказати, що ситуація у нашому місті критична, але така проблема, на жаль є. Однак, це поодинокі випадки.
Як відбувається контроль за працею неповнолітніх. Офіційне та неофіційне працевлаштування?
Дійсно, служба у справах дітей веде контроль щодо праці неповнолітніх. Щокварталу ми звітуємо по даному питанню. Працюємо зі зверненнями, зокрема, якщо неповнолітній, або його батьки звертаються до нас з питанням щодо порушення права на працю, ми проводимо моніторинг. Загалом, в Нетішині немає місць, де б неповнолітні могли працювати – на ХАЕС дітей не беруть, в державні заклади також. Єдине – це заклади торгівлі, однак, відповідно до вимог ми робимо запити в такі установи про працевлаштування неповнолітніх, проводимо акти перевірки.
Як запобігаєте насильству в сім’ї?
Цим питанням займається управління соціального захисту населення виконавчого комітету міської ради. Якщо у зверненнях, які надходять до поліції повідомляються про наявність дітей у сім’ях, в яких спостерігається домашнє насильство, тоді залучають нас, і ми працюємо з дітками. У 2017 році був лише один такий випадок. Здебільшого нам відомі акти психологічного насильства – батько й мати сваряться, і від цього емоційно страждає дитина. Але, можу впевнено заявити, що проблема насильства в нетішинських сім’ях – мінімізована.
Які заходи плануєте провести з нагоди Міжнародного дня захисту дітей?
Традиційно, організаторами цього свята є служба у справах дітей, і ми його дуже любимо проводити. 1 червня на нетішинських дітлахів чекає багато цікавого. У цей день відбудеться відкриття пришкільних таборів, виставки, квести, конкурси, яскрава концертна програма. За тиждень до свята, ми проводимо акцію «Творімо добро дітям» в рамках міської програми захисту дітей вже виділені кошти. Будемо раді, якщо до свята долучаться громадські організації нашого міста.

У службі в справах дітей виконавчого комітету Нетішинської міської ради не має байдужих людей, тут працюють люди, які живуть своєю роботою, підтримують дітей, яким це необхідно. Досвід, оптимізм та завзятість працівників допомагають долати труднощі родинам, що потрапили у скрутне становище, дарують малечі щасливе сьогодення та яскраві моменти дитинства. Адже діти – це найголовніший скарб нашого суспільства. І від того, як ми їх виховуємо, які зерна добра, справедливості, мужності ми в них закладемо, залежить не тільки їхнє майбутнє, а й майбутнє нашої країни.
 

Відділ з організаційних питань апарату
виконавчого комітету Нетішинської міської ради