Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

Дотримання мінімальних гарантій в оплаті праці – обов’язок роботодавця

04 січ 2018

Законом України «Про Державний бюджет України на 2018 рік», прийнятим Верховною Радою України 7 грудня 2017 року, встановлено підвищення мінімальної зарплати з 1 січня 2018 року до 3723 гривень у місячному розмірі, у погодинному розмірі — 22,41 грн (ст. 8 Закону № 2246). Окрім того, з 01.01.2018 розмір мінімального посадового окладу (тарифної ставки) має становити не менше 1762 грн. В такому розмірі встановлено прожитковий мінімум для працездатних осіб з 01.01.2018.

Від цієї дати роботодавці зобов’язані щомісяця нараховувати працівнику за повний відпрацьований місяць заробітну плату не менше 3723 грн. Якщо ж заробітна плата працівника, який виконав місячну норму праці, є нижчою за законодавчо встановлений розмір мінімальної заробітної плати, то необхідно провести доплату до рівня мінімальної, яка виплачується щомісячно одночасно з виплатою заробітної плати.

Відповідно до частини 2 статті 3-1 Закону України «Про оплату праці» при обчисленні розміру заробітної плати працівника для забезпечення її мінімального розміру не враховуються доплати за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров’я, за роботу в нічний та надурочний час, роз’їзний характер робіт, премії до святкових і ювілейних дат.

Водночас наголошуємо суб’єктам господарювання на необхідності нарахування та виплати індексації заробітної плати, яка також є державною мінімальною гарантією в оплаті праці та підлягає обов’язковому проведенню у встановленому законодавством порядку.

Управління соціального захисту населення
виконавчого комітету міської ради

Ключові слова: Оплата праці