Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

До 1 квітня нетішинцям необхідно визначитися із формою управління своїм будинком

09 лют 2018

Актуальне інтерв’ю


Відповідно до Законів України «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку», «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», Комплексної програми підтримки та розвитку житлового фонду м. Нетішин на 2018-2020 роки жителям багатоповерхівок необхідно до 1 квітня 2018 року самостійно визначитись із формою управління для забезпечення належного технічного обслуговування. У випадку не визначення із формою управління до визначеного часу виконавчий комітет Нетішинської міської ради буде змушений провести конкурс на управителя. Про особливості та зміни, які чекають нетішинців, що не визначаться із формою управління своїм  будинком – розповів завідувач сектору благоустрою відділу містобудування, архітектури та благоустрою виконавчого комітету міської ради Іван Романюк.

 «Визначитися чим найшвидше із формою управління – в інтересах, насамперед, самих мешканців багатоквартирного будинку. Адже після 1 квітня 2018 року, органу місцевого самоврядування не залишиться іншого виходу як обрати на конкурсній основі будинку, що не визначився із формою управління, управлінську компанію, яка буде грати за своїми правилами і запропонує жителям свої тарифи. Керуючою компанією може стати й «ЖКО». При цьому висока ймовірність того, що вартість послуг керуючої компанії може бути завищеною», – пояснює Іван Романюк.

- Іване Васильовичу, чому на Вашу думку, не усі люди об’єднуються в ОСББ?

Можна назвати багато причин, чому у багатьох багатоповерхівках досі не створені ОСББ: небажання співвласників брати на себе відповідальність за управління будинком, необізнаність із процедурою створення ОСББ, відсутність активних та відповідальних мешканців, які б могли взяти ініціативу у свої руки, усталені споживацькі стереотипи, що держава має забезпечувати всім своїх громадян і т.д. Але не ці причини основні. Корінь проблеми в іншому. Безумовно, що ОСББ – це ефективна форма управління у новозбудованих багатоквартирних будинках, які щойно введені в експлуатацію, а тому мешканцям такого будинку не потрібно проводити капітальних ремонтів, а лише підтримувати у належному стані те, що є. Проте мешканцям старих будинків, у багатьох випадках, навіть об’єднавшись в ОСББ, навряд чи вдасться своїми силами, без допомоги місцевої влади вирішити всі глобальні проблеми управління спільною власністю: капітальний ремонт покрівлі, підвалів, фасаду будинку, внутрішніх та зовнішніх інженерних комунікацій тощо.  Однак, у нашому місті є відповідна Комплексна програма підтримки та розвитку житлового фонду м. Нетішин на 2018-2020 роки жителям багатоповерхівок. І для того, щоб отримати допомогу від влади все ж необхідно визначитися із формою управління. Створивши ОСББ чи обравши іншу форму управління своїм будинком  люди не залишаться сам на сам зі своїми проблемами. Варто зауважити, що у місті також діє ГО «Рада голів ОСББ м. Нетішин», яка готова надавати рекомендації та консультувати усіх бажаючих.

Чи може бути управителем КП НМР «ЖКО»?

– Може.

А хто готовий створити конкуренцію комунальному підприємству? Чи є управляючі компанії, які готові стати учасниками конкурсу?

– Наскільки мені відомо, у Нетішині наразі окрім «ЖКО» є компанії, які можуть стати управителем, однак офіційно вони до нас не звертались.

На яких умовах можна буде розірвати договір з управителем? І чи матимуть мешканці будинку право оскаржувати тариф, який встановлює управитель?

– Після того, як конкурс відбудеться і буде укладено договір, в якому буде визначена ціна послуги з управління будинком, скасувати цей тариф буде важко. Хіба той будинок подасть в суд і знайдуть кричущі порушення у проведенні самого конкурсу або у господарсько-фінансовій діяльності самого управителя. Сам тариф можна буде переглядати не частіше, аніж один раз на рік. Щодо договору з управителем, то його можна буде розірвати. Термін його дії – один рік. Договір продовжуватиметься автоматично, якщо не буде заперечень з обох сторін. Якщо ж управитель не впорається із покладеними на нього обов’язками, співвласники можуть розірвати договір, попередивши про це за два місяці. Розривати договір можна буде як за згодою сторін, так і через суд.

А чи можуть мешканці будинку вимагати від управителя вирішення їхніхіндивідуальних житлово-комунальних потреб?

– Можуть, але лише, якщо це прописано договором. Взагалі з управителем можна укладати загальний договір, яким передбачити управління виключно спільним майном. А можна укладати й індивідуальні договори з кожним власником окремо і там уже прописувати всі вимоги і зобов’язання.

Призначення управителя для мешканців будинку перекриває шлях до утворення ОСББ чи обрання іншої форми управління?

– Ні. Закон не забороняє визначатися з системою управління будинком у будь-який час. Навіть, якщо вам уже призначили управителя, мешканці можуть об’єднуватися в ОСББ або управляти зборами. Є чітка процедура і на такий випадок. Загалом реформування житлово-комунальної сфери може дати хороші результати. Але мешканці мають усвідомити, що майно, за яке вони відповідають, не закінчується за порогом їхньої квартири.

 Дякую, Іване Васильовичу, за змістовну розмову.

Отож, на сьогоднішній день у місті діє 20 ОСББ, 12 з яких – у будинках, які раніше до перебували на балансі КП НМР «ЖКО, ще у декількох будинках завершується процес створення ОСББ. Якщо у вас виникло бажання створити ОСББ ви можете звернутися за детальною інформацією до ГО «Рада голів ОСББ м. Нетішин» (голова Наталія Добровольська, тел. 0985591611), хочете обрати іншу форму управління своїм будинком – звертайтеся у Фонд комунального майна м. Нетішин (тел. 9-11-26). Тут ви зможете отримати усю необхідну інформацію щодо того, які документи потрібно підготувати, щоб змінити форму управління будинком, в які терміни та як розпочати повноцінне утримання вашого будинку власними силами.

Відділ з організаційних питань апарату
виконавчого комітету Нетішинської міської ради

Ключові слова: ОСББ