Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

Державна допомога особі, яка доглядає за хворою дитиною

16 січ 2019

Законом України  від 03.07.2018 р. № 2476-VIII внесено зміни до деяких законів України щодо посилення соціального захисту осіб, які доглядають за хворими дітьми, які набирають чинності з 01 січня 2019 року.  Так, вищевказаним Законом внесено зміни до Закону України “Про державну допомогу сім’ям з дітьми” в частині надання допомоги на дітей, хворих на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, на дитину, яка отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги, яким не встановлена інвалідність (далі – допомога на хворих дітей).

Право на таку допомогу мають один із батьків, усиновлювачів, опікун, піклувальник, один із прийомних батьків, батьків-вихователів, який постійно проживає та здійснює догляд за дитиною, хворою на один або декілька видів таких захворювань, станів. Перелік тяжких захворювань, розладів, травм, станів тощо, що дає право на одержання відповідно до цього розділу державної допомоги на дитину, якій не встановлена інвалідність, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2018 року № 1161.

Для призначення державної допомоги до органу соціального захисту населення подаються:

- заява про призначення допомоги встановленої форми;

- паспорт або інший документ, що посвідчує особу, та документ, що підтверджує повноваження опікуна, піклувальника, прийомних батьків, батьків-вихователів;

- свідоцтво про народження дитини;

- довідка про захворювання дитини на тяжке перинатальне ураження нервової системи, тяжку вроджену ваду розвитку, рідкісне орфанне захворювання, онкологічне, онкогематологічне захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкий психічний розлад, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гостре або хронічне захворювання нирок IV ступеня, про те, що дитина отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги, видана лікарсько-консультативною комісією лікувального закладу.

Допомога призначається з дня звернення до органу соціального захисту населення та надається щомісячно у розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. З 1 січня 2019 року розмір такого прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність становить 1497 гривень.

Виплата допомоги за рішенням органу соціального захисту населення, який призначив допомогу, припиняється у разі:

1) якщо допомога призначена на підставі документів, що містять недостовірні відомості;

2) встановлення такій дитині інвалідності;

3) позбавлення отримувача допомоги батьківських прав;

4) позбавлення отримувача допомоги волі за вироком суду;

5)скасування рішення про усиновлення дитини або визнання його недійсним;

6) звільнення опікуна чи піклувальника дитини від виконання їхніх обов'язків;

7) смерті дитини;

8) смерті отримувача допомоги.

 Виплата такої допомоги призупиняється у разі:

1) тимчасового влаштування хворої дитини на повне державне утримання за заявою отримувача такої допомоги;

2) влаштування дитини на повне державне утримання у разі відібрання хворої дитини в отримувача допомоги без позбавлення батьківських прав;

3) нездійснення догляду за хворою дитиною.

За додатковою інформацією звертатися до УСЗН виконавчого комітету Нетішинської міської ради (Незалежності, 29), телефон 9-05-33, або до центру надання адміністративних послуг  (вул. Курчатова, 1), телефон  9-11-66.