Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

Вугільна "лихоманка" на контролі місцевої влади

04 чер 2018

Випалювання деревного вугілля у промисловій зоні Нетішина є болючою темою для нашого міста. Їдкий запах диму в повітрі від діжок, що функціонують на «піонерці» уже декілька років не дає спокою нетішинцям. У свою чергу, листи за підписом міського голови Олександра Супрунюка неодноразово надсилались на ім’я Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана, Міністра екології та природних ресурсів України Остапа Семерака, Генерального прокурора України Юрія Луценка, Заступника начальника-начальника Управління з контролю за використанням та охороною земель Олександра Вжешневського щодо виробництва деревного вугілля у Нетішині, яке забруднює навколишнє середовище та збільшує випадки захворювань серед мешканців. Міський голова Олександр Супрунюк, секретар міської ради Олена Хоменко, перший заступник міського голови Іван Романюк, заступник очільника міста Оксана Латишева спільно з представниками відділу земельних ресурсів та охорони навколишнього природного середовища виконавчого комітету Нетішинської міської ради не раз здійснювали виїзди на об’єкти, що здійснюють випалювання вугілля, однак на виробничі території їх, як правило, не допускали, а представники деревно-вугільного бізнесу взагалі уникали контактів із представниками виконавчого комітету міської ради. Окрім того, у 2016 році була створена робоча група з вивчення проблеми здійснення господарської діяльності з виробництва деревного вугілля на території міста Нетішин.
Відповідно до звернень місцевої влади до відповідних структур, у серпні 2017 року та в травні 2018 року представники Державної екологічної інспекції України у Хмельницькій області провели позапланові перевірки дотримання вимог природоохоронного законодавства суб’єктами господарювання, які здійснюють випалювання деревного вугілля на території міста Нетішин.
Під час обстежень територій ними було виявлено 5 фізичних осіб-підприємців – Денис Гордєєв, Олег Огарков, Руслан Польшин, В’ячеслав Шмат, ТОВ «ЕКОДЕРЕВО», які здійснюють діяльність з випалювання деревного вугілля. Серед них – не усі мають дозволи на використання піролізних печей, а хто має такий дозвіл, по факту, використовує додаткові діжки, які не зазначені у дозвільному документі, що порушує Закон України «Про охорону атмосферного повітря». Інспекцією за правопорушення фізичних осіб-підприємців було притягнуто до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу та видані обов’язкові до виконання приписи щодо усунення несанкціонованих діжок. Відтак, інспекцією, яка проводила обстеження у травні 2018 році було встановлено, що ФОП Гордєєв припинив діяльність з випалювання деревного вугілля по вул. Промисловій, ФОП Польшин не вніс зміни до діючого дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря (додаткове джерело викидів забруднюючих речовин), чим порушив статтю 11 ЗУ «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності». За вищезазначене порушення вимог природоохоронного законодавства його було притягнуто до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу та видано обов’язків до виконання припис щодо його усунення. При спробі провести позапланову перевірку по виконання ФОП Шматом раніше виданого припису, посадових осіб Інспекції не допущено до проведення обстеження. Під час проведення позапланової перевірки по виконанню ФОП Огарковим раніше виданого припису було встановлено, що суб’єктом господарювання не забезпечення виконання припису Інспекції. Зокрема, не встановлено місця для відбору проб викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря на стаціонарних джерел відповідно до вимог КНД 2 11.2.3. 063-98 «Метрологічне забезпечення. Відбір проб промислових викидів». За правопорушення його було притягнуто до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу та видано обов’язковий до виконання припис щодо його усунення. Нагадаємо, згідно з чинним законодавством України, надання дозвільних документів, що передують початку заняття таким видом господарської діяльності як виробництво деревного вугілля, не відноситься до компетенції органу місцевого самоврядування. Місцева влада звертається до мешканців міста з проханням об’єднатися на шляху вирішення болючого питання для нашого міста. Тільки разом ми зможемо побороти несанкціоновану підприємницьку діяльність, що здійснюється на території нашого міста.


Відділ з організаційних питань апарату
виконавчого комітету Нетішинської міської ради