Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

Всесвітній день мігруючих птахів

18 кві 2018

Щороку у другу суботу травня світ відзначає Всесвітній день мігруючих птахів. Цьогорічне відзначення проходитиме під егідою офіційного об’єднання двох найбільших у світі просвітницьких кампаній Всесвітнього дня мігруючих птахів (WMBD) та Міжнародного дня мігруючих птахів (IMBD). Це об’єднання зародилося під час Дванадцятої наради Конференції Сторін Конвенція про збереження мігруючих видів диких тварин (Маніла, 26.10.2017), для поглиблення усвідомлення важкого становища перелітних птахів у всьому світі.

Співпраця створює єдину всесвітню кампанію, організовану навколо головних міграційних коридорів птахів планети. До них відносяться афроєвразійські, східноазіатсько-австралійські та американські міграційні шляхи. З 2018 року відзначення Всесвітнього дня мігруючих птахів (ВДМП) мають організовуватися двічі на рік, в другу суботу травня та жовтня і, крім того, протягом року, коли мігруючі види птахів присутні в даній місцевості.

Всесвітній день мігруючих птахів (World Migratory Bird Day) у 2018 році припадає на 12 травня та пройде під символічним гаслом «Об’єднання наших голосів для збереження птахів». Всесвітній день мігруючих птахів спрямований на підвищення обізнаності широкої громадськості про необхідність прийняття невідкладних заходів щодо охорони перелітних птахів та середовища їх безпосереднього проживання. Проблеми перелітних птахів хвилювали прогресивне міжнародне співтовариство ще з початку минулого сторіччя. Будемо сподіватися, що цього разу нам всім спільно вдасться встановити чітку позитивну тенденцію у цьому питанні і наші пернаті друзі відчують позитивний рух. Завдяки діяльності мігруючих птахів підтримується баланс екосистеми в цілому. Міграція птахів є одним із індикаторів біорізноманіття, здоров’я екосистеми, змін клімату.

Щороку велика кількість мігруючих видів птахів перетинає моря, океани, гори та пустелі під час своїх мандрівок на виживання. Охороняючи їх, ми робимо внесок у збереження біорізноманіття. Останнім часом чисельність мігруючих птахів, які здійснюють перельоти між Африкою, Близьким Сходом і Європою, значно скоротилася. Відзначення цього дня дає можливість кожному зробити свій внесок у зменшення загроз для птахів та для їхнього захисту.

Важливим аспектом Всесвітнього дня мігруючих птахів є акцентування уваги місцевих громад на захист як самих скупчень птахів (захист від турбування, від незаконного мисливства), так і на збереження місць концентрації мігруючих птахів. Адже саме завдяки таким невеликим масивам боліт багато мігруючих видів можуть відпочити та відгодуватись перед дальніми перельотами.

За інформацією Хмельницької ОДА