Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

Верховна рада ввела воєнний стан на 30 днів на території 10 областей України

27 лис 2018

Верховна Рада погодила пропозицію президента України та Ради нацбезпеки про запровадження воєнного стану, терміном на 30 діб. Це підтримали 276 депутатів. Воєнний стан буде запроваджено з 9.00 год. 28 листопада.
Зранку 25 листопада три українські військові кораблі направлялися з Одеси до Маріуполя. Російські прикордонники розцінили це як перетин кордону. Кораблі ВМС РФ заблокували українців, один із кораблів протаранили. Росія закрила прохід через Керченську протоку для проходу будь-яких кораблів. У небо підняли російську військову авіацію. А ввечері того ж дня стало відомо, що екіпаж трьох кораблів затримало ФСБ. Затримування супроводжувалося вогнем: поранені шестеро українців, двоє з них у тяжкому стані.
Президент призначив засідання воєнного кабінету та РНБО, щоб обговорити можливість введення воєнного стану. За його підсумками порекомендували Верховній Раді України ввести 60-денний воєнний стан на території всій України. А згодом воєнний стан в Україні затвердив указом президент України Петро Порошенко. На засіданні Верховної Ради України прийняли і затвердили військовий стан в Україні наступним чином: воєнний стан діятиме на території України 30 діб. можуть обмежуватися конституційні права та свободи громадян і тільки там, де будуть тривати бойові дії. Часткова мобілізація першої черги резервістів оголошується президентом України, відповідно до загроз національної безпеки України.
Воєнний стан оголошується на території 10 областей — При відсутності воєнної агресії, при відсутності повномасштабної війни з боку Росії, воєнний стан закінчиться через 30 днів, — казав під час засідання секретар РНБО Олександр Турчинов. — На стосунки з МВФ та з іншими міжнародними фінансовими організаціями, запровадження воєнного стану в нинішній редакції, не впливає, — сказав міністр закордонних справ Павло Клімкін.
Воєнний стан буде запроваджено з 9.00 28 листопада. Не буде обмеження прав, не буде обмеження свобод українців. — сказав президент України Петро Порошенко. Ще він сказав, що воєнний стан запроваджується виключно в областях, які знаходяться вздовж російського кордону, Придністров’я та акваторії Азово-Керченської протоки. Серед цих областей — Вінницька, Луганська, Донецька, Миколаївська, Одеська, Сумська, Харківська, Запорізька, Чернігівська, Херсонська.