Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

В Нетішині утворені наглядові ради комунальних підприємств

14 бер 2018

У 2016 році набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо управління об’єктами державної та комунальної власності». Ним передбачено обов’язкове створення наглядових рад для державних підприємств. Зі змінами до Господарського кодексу України та законодавства, що стосуються місцевого самоврядування, наглядові ради можуть бути створені й для міських комунальних підприємств. Відтак, Нетішинська міська рада 14 липня 2017 року прийняла рішення «Про наглядові ради комунальних підприємств Нетішинської міської ради», згідно якого наглядова рада КП обов’язково утворюється за наявності 100 і більше працівників, якщо розмір чистого доходу підприємства згідно з даними річної фінансової звітності перевищує 2,5 млн. грн., а вартість активів згідно з даними його фінансової звітності за останній звітний рік перевищує 25 млн. грн.

Наглядова рада є колегіальним органом управління комунального підприємства. До її складу входить 1 представник від міського голови, 2 представники від Нетішинської міської ради та 4 незалежні члени, обрані на конкурсних засадах. До компетенції членів наглядової ради входить контроль та спрямування діяльності підприємства, робота виключно в інтересах комунального підприємства та територіальної громади, керуючись у своїй діяльності чинним законодавством України, статутом підприємства, рішеннями Нетішинської міської ради.

Минулого тижня під головуванням заступника міського голови Оксани Латишевої відбулося засідання конкурсної комісії з проведення конкурсного відбору кандидатів на посаду незалежного члена наглядової ради комунальних підприємств Нетішинської міської ради, а саме «Благоустрою», «Торгового центру» та «Житлово-комунального об’єднання». Участь в конкурсному відборі взяло 9 кандидатів, що відповідали вимогам до незалежних членів наглядової ради, а саме:

- Є громадянином України.

- Наявність повної цивільної дієздатності.

- Вища освіта.

- Не є депутатом міської ради, посадовою особою органу місцевого самоврядування, членом виконавчого комітету міської ради, державним службовцем, депутатом обласної ради, народним депутатом України.

- Не є та не була кінцевим бенефіціаром, засновником чи членом органу управління юридичних осіб або фізичною особою-підприємцем, які мали договірні відносини протягом останніх 5 років з комунальним підприємством.

- Не є та не була протягом останніх 5 років посадовою особою чи працівником даного комунального підприємства Нетішинської міської ради   або його дочірніх підприємств.

- Не є близькою особою для посадових осіб чи працівників комунального підприємства, депутатів НМР та членів її виконавчого комітету, керівників органу місцевого самоврядування.

- Не є та не була протягом попередніх 5 років працівником теперішнього або колишнього аудитора комунального підприємства.

- Не отримувала та не отримує винагороди від третіх осіб за виконання обов’язків члена наглядової ради.

Під час конкурсу члени комісії заслухали учасників та прийняли відповідні рішення. Ознайомитися із рішеннями конкурсної комісії з проведення конкурсного відбору кандидатів на посаду незалежного члена наглядової ради комунальних підприємств Нетішинської міської ради ви можете на офіційному сайті Нетішинської міської ради https://www.netishynrada.gov.ua/%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D1%83%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D1%8C%D0%BD%D1%96-%D0%BF%D1%96%D0%B4%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%94%D0%BC%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0/komyn/%D0%BD%D0%B0%D0%B3%D0%BB%D1%8F%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D1%96-%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8.

Відділ з організаційних питань апарату

виконавчого комітету Нетішинської міської ради

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Чому ми говоримо про наглядові ради та комунальні підприємства?

Ще 25 червня 2016 року набрав чинності Закон №1405. Ним передбачено обов’язкове створення наглядових рад для державних підприємств.

Зі змінами до Господарського кодексу України та законодавства, що стосуються місцевого самоврядування, наглядові ради можуть бути створені й для міських чи обласних комунальних підприємств.

Так уже сьогодні є всі законодавчі норми, що дозволяють міським та обласним радам починати процес формування наглядових рад для своїх КП.

Що таке наглядова рада для комунальних підприємств?

Наглядові ради для КП це новий етап розвитку сфери керівництва в Україні. Наглядова рада це завжди колегіальний орган. Вона визначає стратегію розвитку підприємства, контролює дотримання фінансових планів та ін. Інколи до функцій наглядових рад відносять й фактичне керівництво підприємством.

В українських реаліях часто наглядову раду сприймають як дорадчий орган, що може підказувати й направляти порадами. Якщо ж говорити про Закон №1405, то тут наглядова рада виконує інакшу функцію.

Це не дорадчий орган, а такий, що виконує фактичне керівництво підприємством разом із його керівником. Рішення приймаються не одноосібно, а колегіально. Окрім того, й відповідальність теж рівномірно розподілена.

Хто її створює?

Вирішують чи потрібно створювати наглядові ради міська чи обласна ради для своїх КП. Проте вони приймають такі рішення не прямо.

Наприклад, міська рада не може затвердити список КП, що мають створити наглядові ради. Так само міська рада не може затвердити список членів цих наглядових рад.

Може зробити ряд рішень за якими визначити критерії комунальних підприємств, де потрібно створювати наглядові ради. Також окремим рішенням визначити порядок створення наглядових рад та призначення (чи конкурс) її членів.

Безпосередньо рішення про створення наглядової ради КП, після проведення всіх конкурсів та відборів, приймає профільне управління. Тобто: наприклад, для ЖЕК-10 проведені всі конкурси, що стосуються наглядової ради, то рішення про створення прийматиме Управління ЖКГ Чернігівської міської ради.

Якщо ж міська рада не передавала жодному управлінню керівництво КП, то таке рішення, після всіх конкурсів, приймає сама міськрада.

Хто може стати членом наглядової ради?

Законодавство України передбачає 2 типи членів наглядових рад. Перший – залежний член. Тобто це людина, що пов’язана чи тривалий час була пов’язана з діяльністю підприємства, його керівником чи аудитором, куди була обрана як член наглядової ради.

Разом із тим, є незалежний член – абсолютна протилежність: людина не була тривалий час пов’язана з діяльністю підприємства й не пов’язана на момент обрання.

Критерії осіб, що можуть стати членами наглядових рад, затверджує міська чи обласна ради. Відбір же осіб має відбуватися обов’язково на конкурсній основі.

Взагалі відсотковий склад наглядових рад (чи ввійдуть туди депутати, представники громади, експерти й скільки їх буде) визначається також рішенням рад.

Які функції виконує наглядова рада в КП?

Законом України визначено, що до виключної компетенції наглядових рад входить обрання та призначення керівника підприємства, контроль та спрямування діяльності підприємства.

Міська чи обласна ради можуть надати наглядовим радам й інші повноваження. Однак, все-одно міськрада чи облрада залишаються засновниками КП, а власниками КП – територіальна громада міста чи області.

На завершення

Процедура створення наглядових рад не проста й не швидка. Це інструмент, що в своїй основі не є поганим чи хорошим, це є необхіднім.

Чи стане наглядова рада методом, який підвищить ефективність та доходи КП? Чи наглядова рада буде бюрократичною машиною, яка гальмуватиме розвиток КП? - Залежить від наглядової ради, її професіоналізму та незалежності.

Професіоналізм та незалежність може бути створений тільки якщо  будуть створені відповідні рішення й якісно проведені конкурси.

Ну і, звісно, чи будуть зацікавлені ради в підвищенні ефективності діяльності наших КП? - Залежить від власників КП, а як ви пам’ятаєте це ми  з вами жителі Чернігова. Відчуйте себе власниками та допоможемо ради прийняти вірне рішення.

Матеріал публікується в рамках проекту «Прозорі комунальні підприємства», який реалізується «Центром «ЕЙДОС» за фінансової підтримки Посольства Королівства Нідерландів в Україні в рамках Програми MATRA.