Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

В медсанчастині проводять лапароскопічні операції

02 кві 2018

Лапароскопічна операція – особливий вид оперативного втручання, який проводиться через проколи живота, не розрізаючи його. Це щадна методика, за допомогою якої можна зберегти цілісність тканин черевної стінки. З очевидних причин переваги таких операцій,  набирають все більшу популярність. Наприклад, сьогодні лапароскопічне видалення жовчного міхура вже визнано "золотим" стандартом лікування жовчекамяної хвороби.В даний час в світі більше 90% всіх гінекологічних операцій виконуються лапароскопічно. До патологій, які оперують за допомогою лапароскопічної методики,відносяться:

- позаматкова вагітність

- кісти та пухлини яєчника

- апоплексія яєчника

- трубна безплідність

- пухлини і кісти матки

- ендометріоз

- стерилізація (перев’язка маточних труб)

Операції такого виду виконуються з використанням спеціального сучасного комплексу устаткування та інструментів для проведення лапароскопічного втручання. Виконання таких операцій стало можливим завдяки новітнім хірургічним приладам, які практично не залишають шрамів і дозволяють проводити лапароскопію через мініпроколи. Замість «класичного» розрізу черевної порожнини завдовжки до 20 см робиться 3-4 троакарних проколи завдовжки 0,5 -2 см, від яких після лапароскопії залишаються ледве помітні сліди. Через ці проколи вводять мініатюрну відеокамеру та спеціальні інструменти і зображення черевної порожнини виводиться на монітор з десятикратним зображенням. Значне збільшення зображення дозволяє хірургу оперувати мініатюрними інструментами з високою точністю та мінімальною травматизацією оточуючих органів та тканин. Середня тривалість таких операцій від 40 хв до 2 год. Пацієнт вже в перші 24 години після операції здатний самостійно вставати і себе обслуговувати. Термін перебування  пацієнта в стаціонарі після планових операцій становить 2-3 дні. Через 7-10 днів може приступати до легкої роботи.

Восени минулого року ми придбали за кошти  місцевого бюджету дорого вартісне відеолапароскопічне обладнання та інструменти для нього. Наявність  обладнання яке ми закупили дало змогу виконувати малоінвазивнілапароскопічні операції в хірургії, гінекології, урології, травматології. Перелік обладнання яке ми закупили, попередньо обговорили з лікарями хірургічного та гінекологічного профілю з такою умовою що всі бажаючі виконувати лапароскопічні операції зобов’язані пройти  відповідні курси та отримати сертифікат спеціаліста та обов’язково запровадити такі операції в медсанчастині. Таким чином, поки відбувались довготривалі торги по закупівлі апаратури та проводився капітальний ремонт операційного блоку,шестеро наших лікарів пройшли навчання по лапароскопії, а саме -  два хірурги, три гінекологи і один травматолог. Планують поїхати на курси ще уролог, хірург та гінеколог. Головний лікар, хірург за сумісництвом, має досвід хірургічної лапароскопії з 2010 року.

Лапароскопічні операції в медсанчастині розпочали виконувати з початку цього року. Наші гінекологи були першими, почали з гістерорезектоскопій (діагностичне відеообстеження  порожнини матки з видаленням патологічних утворів матки за допомогою електропетлі), зараз виконують операції на маточних трубах, яєчниках. В березні хірурги нашого закладу виконали чотири лапароскопічні операції видалення жовчевого міхура з приводу жовчекамяної хвороби, дві і з них при гострому холециститі. Плануємо поступово розширювати перелік оперативних втручань. Лікар травматолог готовий виконувати артроскопічні операції на колінному та плечовому суглобах, пізніше будуть виконуватися урологічні операції -  видалення аденоми простати у чоловіків без розрізів. Переваги лапароскопічних операцій очевидні: значно менша операційна травма, відсутній післяопераційний рубець на животі - косметичний ефект, практично немає післяопераційних болів, менша тривалість перебування в стаціонарі, швидша післяопераційна реабілітація, зменшення тривалості  непрацездатності. Практично недоліків, крім необхідності придбання лікарнею дорогого обладнання та інструментів, у лапароскопічної методики немає. Всі операції в нашому закладі виконуються безкоштовно. Проте витратні матеріали на планові операції пацієнти купують за власні кошти. Окрім цього, хочемо повідомити, що ми надаємо медичні послуги і для іногородніх пацієнтів. Бажаю всім доброго здоров'я!

За інформацією КМЗ НМР «СМСЧ м. Нетішин»