Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

Із прес-конференції міського голови: триває процес створення Нетішинської міської ОТГ

16 кві 2019

У понеділок, 15 квітня 2019 р., відбулась чергова прес-конференція Нетішинського міського голови Олександра Супрунюка для місцевих ЗМІ, на якій були озвучені останні новини у різних сферах життєдіяльності міста.

Як зазначив О. Супрунюк, нині триває процес створення Нетішинської міської об’єднаної територіальної громади - приєднання Старокривинської територіальної громади (сіл Старий Кривин та Новий Кривин) до Нетішинської міської територіальної громади.

Перше рішення Нетішина в цьому напрямку було прийнято на позачерговій сесії міської ради у березні, наступне – на 54 сесії, яка відбулась 12 квітня: затверджено план організаційних заходів. Подібне рішення Старокривинською сільською радою було прийнято також 12 квітня.

Нині, як розповів журналістам Олександр Супрунюк, всі рішення обох рад подані до Хмельницької ОДА для надання висновку на відповідність їх Конституції України і чинному законодавству. Офіційна відповідь повинна надійти протягом 10 днів. Далі, як то передбачено процедурою, міській раді потрібно буде прийняти останнє процедурне рішення і звернутись з пропозицією до ЦВК для прийняття нею рішення про призначення додаткових виборів депутатів від Старокривинської громади. «Звернення до ЦВК - це теоретично, практично - невідомо таких фактів, коли в інших громадах, які пройшли процес об’єднання, відбувались подібні додаткові вибори. Більш вірогідно, що до місцевих виборів у 2020 році, Нетішинська міська ОТГ матиме нині діючий депутатський склад Нетішинської міської ради. А ось до складу виконкому ввійде староста – нинішній   голова сільської ради», - зауважив міський голова.

Відповідаючи на запитання журналістів щодо переваг створення ОТГ, Олександр Супрунюк зазначив, що за рахунок приєднання Нетішин сплачуватиме щорічно реверсну дотацію не 28 млн. грн., як сьогодні, а 26 – матиме 2 млн. грн. економії. За попередніми підрахунками, 1,5 – 2 млн. грн. матиме Старий Кривин, які витрачатиме на капітальні видатки. Таких коштів раніше у сільській раді не було.

Серед інших «плюсів»: оперативніше, вже без погоджень з РДА, можна буде вирішувати питання щодо зміни маршруту комунального автобусу до залізничної станції. Буде одна адміністративна одиниця - до Старого Кривина курсуватиме автобус, що возитиме працівників ХАЕС на роботу, а інших мешканців села – до міста. А ще з’являться широкі можливість, як міській ОТГ, брати участь у різного роду грантах.

У перехідний період, як зауважив міський голова, будуть, звичайно, тимчасові незручності. Якщо говорити про «мінуси», то вони матимуть більш адміністративний характер і стосуватимуться, здебільшого, працівників сільської ради. На сьогоднішній день є можливість їх працевлаштувати у виконкомі та його структурних підрозділах (налічується більше 10 вакансій). До того ж, у Старому Кривині планується створення дистанційного ЦНАПу, працівники потрібні будуть і цій установі.

Старому Кривину та Новому Кривину потрібні соціальні працівники. Нині їх немає, а в селі проживає чимало одиноких людей, які потребують допомоги. Потрібно буде також вирішувати проблему зайнятості молодших медичних працівників сільської амбулаторії і т. д.

Нині, за словами О. Супрунюка, у виконкомі вивчаються та аналізуються всі галузеві напрямки подальшої спільної діяльності. А декілька днів тому відбулася цікава та дієва зустріч представників учнівського самоврядування шкіл Нетішина та Старого Кривина. Під час розмови з’явилось багато задумів, які реалізовуватимуться спільно. Серед іншого - у планах введення до штату БДТ керівника духового оркестру (у Старокривинській школі є духові інструменти), призначення стипендій міського голови обдарованим учням Старокривинської школи і т. ін..

Говорячи з журналістами про роботу в напрямку створення ОТГ, міський голова відзначив активну роботу по благоустрою Старого Кривина його ініціативних та небайдужих мешканців: чотири дні вони прибирали територію сільського парку від сміття, а нині на волонтерських засадах облаштовують автобусну зупинку в центрі села.

Відділ з організаційних питань апарату виконавчого комітету Нетішинської міської ради