Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

Із прес-конференції міського голови: Старокривинська громада втретє підтвердила свій вибір про об’єднання з Нетішином

07 бер 2019

5 лютого 2019 року відбулась прес-конференція міського голови Олександра Супрунюка для місцевих ЗМІ. На ній обговорювались події, які відбулись в місті за останній період. Головна з них ( їй було присвячено найбільше часу), – результати громадських слухань громади Старокривинської сільської ради, які відбулися минулої неділі, 3 березня. Подальша доля розвитку сіл Старий Кривин та Новий Кривин була визначена шляхом таємного голосування: 161 член громади – за об’єднання з Нетішином, 139 – з Крупцем.

Ініціатором проведення громадських слухань в Старому Кривині виступила сільська рада. Коротко Олександр Супрунюк розповів всю історію, яка передувала нинішнім громадським слуханням.

Ще в 2015 році було ініційовано об’єднання навколо Нетішина громад 5 сільських рад. Двічі тоді подавались до ЦВК відповідні документи щодо проведення чергових та позачергових виборів об’єднаної громади. Але ЦВК не дозволила їх проводити. Після того розпочались активні дії зі сторони райдержадміністрації , інших зацікавлених осіб з пропагандою створення на теренах району сільських громад, а не об’єднуватись зі Славутою чи Нетішином.

Пригадав О. Супрунюк і про те, як на початку грудня 2017 року відбувся схід громади, на якому вдруге обговорювалось питання об’єднання. Одні агітували за Крупець, інші – за Кривин. Після довгої дискусії старокривинська громада тоді прийняла рішення не об’єднуватись ні з ким, а вже після проведення чергових парламентських виборів, в 2020 році об’єднатись з Нетішином.

Про це рішення громади, як говорить міський голова, швидко забули. Мета зрозуміла - щоб не приєднуватись до Нетішина, а була можливість проводити пропаганду, поширювати дезінформацію (про можливе закриття сільської амбулаторії, школи, пошти і т. д.), використовувати інші брудні методи по дискредитації Нетішинського міського голови, депутатського корпусу.

У свою чергу ні Нетішинський міський голова, ні міська рада ніяких рішень щодо об’єднання в 2018 році не приймали, бо було рішення Старокривинської громади. Також відповідно до Перспективного плану формування територіальних громад області, громада Старокривинської сільської ради має з 2020 року об’єднатись з Нетішином. Таке об’єднання  відбулося б за спрощеною процедурою.

Розповів Олександр Супрунюк і про те, що сесією Старокривинської сільської ради 17 жовтня 2018 року прийнято рішення про скасування попереднього свого рішення ( від 6. 08. 2015 р.) щодо об’єднання з Нетішином, про що надійшов лист на його адресу. Далі  в «Трудівнику Полісся» в січні 2019 р. друкується інтерв’ю з Василем Малинюком, головою Старокривинської сільської ради, в якому він зазначає, що громада вже визначилась про об’єднання з Крупцем та висловлював певні претензії до нетішинської влади.

Але ж позиція нетішинської міської влади була і залишається незмінною. «Як кривинська громада вирішить, так ми і будемо робити», - вкотре наголосив О. Супрунюк. Також він повідомив журналістам про те, що на схід громади (3 березня 2019 р.) його запросили після того, як були розповсюджені в соціальних мережах відкритий лист Славутського міського голови Василя Сидора ( як з’ясувалось, повірив неправдивій інформації щодо небажання Нетішина об’єднуватись зі Старим Кривином) та його лист-відповідь, за дорученням депутатів.

 Щодо громадських слухань у Строму Кривині, то вони були багатолюдні. Серед присутніх були і такі, які зареєстровані в Нетішині, але по факту проживають в Старому Кривині. Вони платять податки за землю і нерухомість до бюджету сільської ради, а тому прийшли висловили свою позицію, хоч і не мали права голосувати. В результаті, попри розповсюдження численних фейків, громада втретє висловила своє бажання про готовність об’єднання з Нетішином.

«Чому такі активні дії з використанням різних методів проводились прихильниками об’єднання громади Старокривинської сільської ради з Крупецькою ОТГ, в точу числі і керівництвом двох громад?», - цікавились журналісти у Олександра Супрунюка. «Крупець без Старого Кривина – неспроможна громада. Після об’єднання Крупецької та Полянської сільських рад -ОТГ залишається неспроможною, вона такою буде і після приєднання Головлівської та Лисиченської сільських рад. Фінансова  підтримка держави скоро закінчиться. Для повноцінного функціонування ОТГ повинна мати свою соціально- освітньо-культурну інфраструктуру. А для цього потрібно відповідне фінансування і досить чимале. Приєднання самодостатнього Старого Кривина – додаткове фінансування, воно вкрай необхідне для Крупецької ОТГ, тому так активно і бореться вона за Старий Кривин. Це прикро, бо задля потіхи та амбіцій окремих осіб, кидати напризволяще кривинську громаду, де живе багато нетішинців, вважаю аморально», - такою була його відповідь.

На сьогоднішній день громада сказала своє рішення. За підписом О. Супрунюка на ім’я голови Старокривинської сільської ради у вівторок, 5 березня 2019 р., направлено лист, в якому, посилаючись на результати громадських слухань, він просить ініціювати винесення на найближчу сесію сільської ради проекту рішення «Про надання згоди на добровільне приєднання до територіальної громади міста Нетішина». «Ми чекаємо відповідного рішення сесії сільської ради про початок процедури » - наголосив міський голова.

Відповідаючи на запитання журналістів щодо терміну процедури об’єднання громад, він зазначив, що законодавством передбачено проведення 3-х сесій Старокривинської сільської ради з прийняттям відповідних рішень і 3-х сесій Нетішинської міської ради. А потім Офісом реформ буде проведено аналіз всієї документації на відповідність до чинного законодавства. Частина роботи в нас вже виконана: був підготовлений перспективний план і розрахунки по об’єднанню. Не потрібно додаткових затрат і на позачергові вибори: відповідно до чинного законодавства, вони проводитимуться у 2020 році, у день призначення чергових місцевих виборів в Україні. А до їх проведення до складу виконкому будуть введені представники кривинської громади.   

Спростував міський голова різного роду чутки: про те, що від Старого Кривина і Нового Кривина у складі об’єднаної громади буде лише 1 депутат (відповідно до чинного законодавства, на виборах до сільських рад обираються депутати по виборчих округах, а в міську раду – за партійними списками); про закриття сільської школи (як можна закрити школу в Старому Кривині, коли в 2-х із 4-х нетішинських шкіл навчання проходить в 2 зміни, а наповнюваність класів – 30-32 учня. Ніхто не скорочуватиме і педагогічний колектив. Разом з тим, якість знань потрібно буде адаптувати і підтягувати до рівня Нетішина. Нетішинська матеріально-технічна база для вчителів дуже потужна, можна буде нею скористатись); закриття ФАПу ( функціонуватиме і надалі. В ньому працює кваліфікований медперсонал і скорочення його не буде. А приєднання ФАПу до Центру ПМСД Нетішина, який має належну матеріально-технічну базу, подасть лише додаткового позитиву в його роботі).

Міський голова запевнив, що вирішуватимуться питання і щодо працевлаштування вивільнених осіб: на сьогоднішній день більше 10 вакансій є у структурних підрозділах виконкому. Обов’язково у Старому Кривині буде облаштовано виїзний Центр надання адміністративних послуг (ЦНАП) – люди через автоматизовану систему зможуть отримати необхідні довідки. Оскільки у виконкомі Нетішинської міськради та його структурних підрозділах впроваджено систему електронного документообігу, електронне врядування - веб-портал «Розумне місто», то проводитимуться відповідні навчання та стажування для осіб, які працюватимуть з документами у Старому Кривині. «Без змін неможливо. Ми повинні йти в ногу з часом», – зауважив О. Супрунюк. Окрім цього, члени кривинської громади зможуть отримувати  безкоштовні і платні соціальні послуги в Нетішинському територіальному центрі соціального обслуговування (надання соціальних послуг), подібних якому в Україні одиниці. І надалі безкоштовно здійснюватиметься перевезення пасажирів пільгових категорій до ст. Старий Кривин. Розглядається можливість зміни маршруту автобуса – через центр села, але спочатку потрібно буде відремонтувати дорогу і т. ін..

 «Чи спілкувались після громадських слухань з головою Старокривинської сільської ради, який агітував на зібранні за приєднання до Крупця? Якщо так, то про що була та розмова?» - запитували в О. Супрунюка журналісти. Відповідаючи, він розповів, що телефонна розмова за його ініціативи відбулась наступного дня після громадських слухань. Василь Малинюк запевнив, що вже більше не буде сільська рада ініціювати проведення громадських слухань щодо об’єднання. Тричі її бажання не змінювалось. О. Супрунюк запропонував організувати зустріч з працівниками сільських бюджетних установ,депутатами сільської ради, щоб поясни подальший план дій та спростувати всі чутки.

Не обійшов увагою міський голова і виступів на громадських слуханнях 3 березня в Старому Кривині депутатів обласної ради Наталії Коваль (від Нетішина) та Олександра Миклуша (Славутський район), які виступали без відповідних повноважень та засуджували дії міського голови , депутатів міської ради, чим дискредитували органи влади Нетішина, абсолютно не володіючи інформацією. «Вони ніякої участі і навіть зацікавленості стосовно об’єднання ніколи не проявляли. А тут раптово вирішили попіаритись. Допомоги від них для міської ради протягом 4 років не було. Єдиний депутат обласної ради, який постійно допомагає, цікавиться життям міста – Іван Гладун як. З весни 2016 року Наталія Коваль жодного разу зі мною з приводу життєдіяльності міста не спілкувалась. Її заяви про те, що героїчно добивається виділення з обласного бюджету коштів для Нетішина – заслуга Івана Гладуняка, депутатів міської ради, моя, як міського голови, працівників виконкому. Тому займіться, будь ласка, своєю роботою, яка передбачена чинним законодавством», – так прокоментував ситуацію міський голова Олександр Супрунюк.

 Відділ з організаційних питань апарату виконкому Нетішинської міської ради