Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

Статут об’єднаної громади укладатиметься на паритетних умовах

12 бер 2019

Учора, 11 березня, в хабі відбулась зустріч Нетішинського міського голови Олександра Супрунюка, депутатів міської ради з головою Старокривинської сільської ради Василем Малинюком, депутатами сільської ради та членами виконкому, на якій обговорювались подальші дії щодо об’єднання громад. Як відомо, 3 березня 2019 року громада Старокривинської сільської ради вже втретє визначилась щодо об’єднання з Нетішином в Нетішинську міську об’єднану територіальну громаду.

Зустріч була конструктивною та діловою, яка мала форму діалогу. Олександр Супрунюк відповів на численні запитання представників Старокривинської сільської ради. Стосувались вони різних сфер життєдіяльності громади: формування бюджету об’єднаної територіальної громади та його видатків на старокривинську громаду, подальшого функціонування сільської школи, ремонту покрівлі шкільної їдальні та підлоги в школі, функціонування сільської амбулаторії, працевлаштування працівників бюджетної сфери села, електроосвітлення вул. Садової, розвиток культури і спорту, будівництво водогону, вивіз сміття, ремонт сільської дороги, зміни маршруту автобусу Нетішин – залізнична станція Ст. Кривин, розміру ставки Єдиного податку, надання соціальних послуг Нетішинським територіальним центром територіального обслуговування, надання адміністративних послуг та ін. Обговорювалася під час зустрічі і  проблема тих старокривинців, які проживають в багатоповерхівках ( трьох – двоповерхових та одній – п’ятиповерхівці) по вул. Привокзальній. Всі вони перебувають на балансі ВП «Київське територіальне управління» філія «Центр будівельно-монтажних робіт та експлуатації будівель і споруд» ПАТ «Українська залізниця». Нині мешканці цих будинків мають проблеми з каналізацією, водо-,  електро-, теплопостачанням, вивозом сміття. Багато нарікань і до технічного стану будинків. На обслуговування сільська рада прийняти їх не може – не підвладно місцевому бюджету, не по кишені це і мешканцям. Ось так і перебуває дана проблема вже не один рік у підвішеному стані. У разі об’єднання громад – вирішуватиметься і ця проблема.

Статут Нетішинської міської об’єднаної територіальної громади укладатиметься тільки на паритетних (рівних) умовах – на цьому неодноразово акцентував увагу під час зустрічі Нетішинський міський голова. Така позиція була схвально сприйнята присутніми.

Цікавились гості Нетішина і поетапністю дій при проведенні добровільного приєднання Старокривинської сільської територіальної громади до Нетішина, як міста обласного значення. Загалом, як розповів Олександр Супрунюк, такий процес передбачає 11 етапів. Два з них уже позаду: ініціювання добровільного приєднання та громадські обговорення. Далі виконавцем 2-х наступних етапів, як і 2-х попередніх – є сільська рада. Саме вона повинна своїм рішенням надати згоду на добровільне приєднання до територіальної громади Нетішина та звернутись до міської ради з відповідними нормативними документами. 5-ий етап передбачає прийняття рішення Нетішинською міською радою про надання згоди на таке добровільне приєднання. Виконавцем 2-х наступних етапів паралельно виступатимуть Старокривинська сільська рада та Нетішинська міська – схвалюватимуться проекти рішень про добровільне приєднання та затверджуватиметься план організаційних заходів. Наступним кроком буде звернення міського голови до Хмельницької ОДА про схвалення проектів рішень для надання висновку щодо їхньої відповідності Конституції України та чинному законодавству. Після отримання позитивного висновку ОДА, наступним кроком буде вже кінцеве рішення міської ради про добровільне приєднання до територіальної громади Нетішина. І останній етап – звернення до ОДА з пропозицією звернутись до ЦВК для прийняття нею рішення про призначення додаткових виборів депутатів сільської ради від територіальної громади, що приєдналася.

«А за який час можна пройти всі етапи приєднання?» – питання, яке цікавило представників старокривинської громади, бо через затягування цього процесу в педагогічного колективу сільської школи з 1 вересня 2019 року можуть виникнути проблеми з тарифікацією.

«Якщо оперативно спрацюємо, то процес добровільного приєднання може завершитись до кінця травня нинішнього року. За останні 4 роки, через те, що нам не дозволили об’єднатись, ми втратили близько 70 млн. грн. з державного бюджету. Чим швидше об’єднаємось нині, то зможемо отримати кошти на ОТГ  з державного бюджету не тільки в наступному році, а ще й в нинішньому. До того ж, з 1 січня 2020 році зможемо отримати кошти, які надходять на рахунок Славутської РДА від Старокривинської сільської ради, також буде зменшена на 2 млн. грн. реверсна дотація з бюджету Нетішина, матимемо додаткові кошти – соціально-економічну компенсацію ризиків населення, яке проживає в зоні спостереження ХАЕС ( нині йдуть до Славутської РДА).

Наскільки швидко потрібне об’єднання – вирішувати Старокривинській сільській раді. Що стосується Нетішина, то місто ні негативного, ні позитивного ефекту від терміну процесу об’єднання не матиме», – зазначив міський голова Олександр Супрунюк, відповідаючи на запитання.

Р.S. Як стало відомо, в п’ятницю,15 березня 2019 року, відбудеться чергова сесія Старокривинської сільської ради, в порядку денному якої значиться і питання щодо надання згоди на добровільне приєднання до територіальної громади Нетішина.

Відділ з організаційних питань апарату

виконавчого комітету Нетішинської міської ради