Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

Старокривинські депутати втретє проігнорували волю громади – громада вимагає скасування рішення

18 бер 2019

Минулої п’ятниці, 15 березня, відбулась сесія Старокривинської сільської ради, на якій першим у порядку денному значилось питанням про надання згоди про добровільне приєднання до Нетішина. Як відомо, 3 березня 2019 року, більшість місцевої громади на громадських слуханнях проголосувала за приєднання до Нетішина. А згодом, 11 березня, в нетішинському Хабі відбулась зустріч Нетішинського міського голови Олександра Супрунюка та депутатів міської ради з головою та депутатами Старокривинської сільської ради. Зустріч пройшла конструктивно та по-діловому, були обговорені подальші спільні дії та принцип укладання статуту об’єднаної громади. Але, нехтуючи волевиявлення громади, 8 із 13 присутніх на сесії депутатів сільської ради не підтримали результатів громадських слухань. Своїм рішенням вони відтермінували процес приєднання до Нетішина до 2020 року – проігнорувавши волю 191 кривинця, а дослухались, таким чином, до звернення 10 старокривинців, яке вони направили до сільради після громадських слухань. Прізвища підписантів звернення сільським головою на сесії названі не були. Разом з тим, під час розгляду питання про добровільне приєднання громади, з невідомих причин не було зачитано сільським головою Василем Малинюком листа, адресованого на його ім’я Нетішинським міським головою з проханням на найближчій сесії сільської ради довести до депутатів та громади села інформацію за результатами зустрічі, яка відбулась 11 березня 2019 року, щодо пропозицій в рамках майбутнього добровільного приєднання територіальних громад. У листі мова йшла про забезпечення функціонування соціальної інфраструктури Старого Кривина (школи, амбулаторії, будинку культури, парку); забезпечення капітальних видатків на села Старий Кривин та Новий Кривин в розмірі, не менше 10% від фінансування на соціальну інфраструктуру поточного бюджету Старокривинської сільської ради. Також у листі зазначались першочергові завдання розвитку Старокривинської громади на 2019-2020 роки: капітальний ремонт покрівлі та підлоги в їдальні сільської школи, будівництво водогону, сприяння у вирішенні нагальних проблем багатоквартирних будинків Старого Кривина, встановлення транспортного сполучення Нетішин – Ст. Кривин комунальним автобусом, створення відокремленого підрозділу ЦНАП на території с. Старий Кривин.
На сесії сільської ради були також присутні Нетішинський міський голова Олександр Супрунюк та начальник управління освіти Василь Мисько. Вони в черговий раз намагались донести сільським обранцям те, що чекатиме громаду в разі об’єднання та спростували різного роду чутки.
А у неділю, 17 березня, у Старому Кривині відбувся волелюдний схід села, ініційований місцевими активістами. Причин цьому було дві: останнє рішення депутатів щодо відтермінування приєднання до Нетішина до 2020 року та вирубка дерев у сільському парку Іваном Шматом, керівником КП «Кривинське лісопаркове господарство» Старокривинської сільської ради. Сільський голова Василь Малинюк зібрання проігнорував, зіславшись на особисті справи. На зібрання за запрошенням ініціативної групи були присутні міський голова Нетішина Олександр Супрунюк та секретар міської ради Олена Хоменко.
Люди, а їх зібралось повний зал будинку культури, не приховували свого невдоволення та обурення діями місцевої влади та депутатів за неповагу до їхнього волевиявлення. Люди категорично були не згідні з рішенням сесії. Наперебій говорили про перевагу приєднання їхньої громади до Нетішина, бо не хочуть «жити в кам’яному віці» і «спати на соломі», яке пропонує Крупецька ОТГ, вимагали назвати прізвища тих депутатів, хто на сесії проголосував проти приєднання до Нетішина та ін.
«Скільки ще можна проводити громадських слухань? Ми вже тричі висловлюємо своє бажання бути з Нетішином, а нас не чує ні сільський голова, ні депутати», «майбутнє села повинна вирішувати громада, а не купка депутатів», – часто звучало з вуст кривинців.
За інформацією члена ініціативної групи, ще в січні 2019 р. в інтерв’ю, яке було надруковане в «Трудівнику Полісся», сільський голова Василь Малинюк одноосібно визначився з подальшою долею громади – тільки з Крупецькою ОТГ. А тому нині він всіляко намагається реалізувати свій стратегічний план.
Виступаючих було багато, серед них місцеві активісти, пересічні кривинці, депутати сільської ради (із 14 були присутні 5), Олександр Супрунюк, Олена Хоменко, голова Ізяславської РДА Борис Яцков (потрапив випадково – приїздив у особистих справах до Нетішина). Була спростована пропозиція одного з депутатів щодо проведення місцевого референдуму з питання утворення ОТГ– на сьогоднішній день в нашій державі відсутній закон про місцеві референдуми.
Після довгих дискусій, людьми була підтримана резолюція зібрання. В ній, зокрема, йшлося про те, що ініційована зустріч з представниками місцевої влади була з метою роз’яснення ситуації, яка склалася на пленарному засіданні сільської ради. Проігнорована думка громади обурила велику частину жителів села. Також резонансною подією стала вирубка дерев у кривинському парку керівником КП «Кривинське лісопаркове господарство» Іваном Шматом. Кривинці готові відстоювати свої інтереси і не дозволять втоптувати себе в багнюку, нехтувати їхньою думко та нагадали, що вищою формою правління є територіальна громада. Отож, враховуючи вищесказане, вони вимагали: скликати позачергову сесію Старокривинської сільської ради та прийняти рішення, яке буде співпадати з волевиявленням кривинців; відсторонити від виконання обов’язків керівника КП «Кривинське лісопаркове господарство» Івана Шмата. У разі невиконання вимог, мешканці Старого Кривина залишили за собою право розпочати мирні акції протесту під будівлею сільської ради та процедуру висловлення недовіри сільському голові. Зазначено було в резолюції і термін виконання вимоги – до 18. 00 20 березня 2019 року. Щоб поставити підпис під резолюцією, людям довелось вистояти довгу чергу.


Відділ з організаційних питань апарату
виконавчого комітету Нетішинської міської ради


Р.S. У понеділок, 18 березня 2019 року, до виконавчого комітету Нетішинської міської ради надійшла інформація про те, що ініціативною групою с. Старий Кривин було передано резолюцію до сільської ради. Сільський голова на лікарняному. Секретар сільської ради, яка прийняла резолюцію, пообіцяла, що позачергова сесія відбудеться до четверга. Керівник КП «Кривинське лісопаркове господарство» Іван Шмат написав заяву про звільнення.