Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

Спочатку – аналіз фінансово-господарської діяльності КП «ЖКО», а потім – допомога у фінансуванні капремонту ліфтів

10 кві 2019

На сьогоднішній день за результатами минулорічних експертних обстежень 2 ліфти у житлових будинках потребують модернізації (просп. Незалежності, 24 (І під’їзд), пров. Миру, 8) та13 ліфтів – капітального ремонту (вул. Набережна 15а (І та ІІ під’їзди), просп. Незалежності, 24 (ІІ та ІІІ під’їзди), вул. Висоцького, 2 (ІІІ під’їзд), просп. Незалежності, 28 (І та ІІ під’їзди),пров. Миру, 1 (І, ІІ, ІІІ під’їзди), просп. Курчатова, 13 (вантажний та пасажирський ліфти), вул. Будівельників,6,). Управитель вищезазначених будинків – КП НМР «ЖКО». Попередня вартість робіт, відповідно до наданих експлуатуючою рівненською кампанією ТзОВ «Арм-Еко», становить 2,7 млн. грн. Після оприлюднення кошторисів, з’явилось багато питань не тільки фінансового характеру, а й технічного.

У вівторок, 9 квітня, у приміщенні хабу відбулась зустріч, ініційована КП НМР «ЖКО», на яку були запрошені представники виконавчого комітету (перший заступник міського голови Іван Романюк), експлуатуючої кампанії ТзОВ «Арм-Еко» (керівник ліфтового відділу Олександр Вітюк та керівник Нетішинської філії кампанії №1 Володимир Бойко), уповноважені співвласників багатоповерхівок, в яких ліфти потребують модернізації чи капітального ремонту.

Як зауважив Олександр Вітюк, після закінчення 25-річного терміну експлуатації ліфта та терміну експлуатації обладнання, проводиться його технічна експертиза, результатом якої є складання дефектного акту, в якому зазначається перелік проведення необхідних робіт: капітальний ремонт (заміна запчастин і обладнання, яке потребує заміни і воно впливає на безпеку ліфта) чи модернізація (комплекс робіт з поліпшення техніко-експлуатаційних характеристик та продовження строку експлуатації ліфта шляхом заміни окремих складових частин на більш сучасні безпосередньо на місці експлуатації без зміни вантажопідйомності, швидкості та кінематичної схеми ліфта, які не викликають збільшення або перерозподілу навантажень на елементи ліфта).

Учасники зустрічі цікавились у представників експлуатуючої кампанії  ліфтовим обладнанням з яким працюють, його якістю, надійністю та безпечністю експлуатації. Порушена також була проблема диспетчеризації ліфтів та користування картками для проїзду в ліфтах.

Нині співвласники тих будинків, в яких ліфти потребують капітального ремонту, почали збирати кошти, а тому воліють, щоб ремонт вже було розпочато. «Чи надаватиметься фінансова допомога на капремонт та модернізацію з міського бюджету? Якщо так, то у яких відсотках буде співфінансування?», – питання, якими переймалися уповноважені житлових будинків.

Проблему капітального ремонту ліфтів коментує міський голова Олександр Супрунюк:

- Ліфти – це дійсно власність співвласників житлових багатоквартирних будинків. Нині триває перехідний етап реформування житлово-комунального господарства. В минулому році міська влада надавала фінансову допомогу. Разом з тим, до цього часу ми не може отримати повноцінної інформації від КП «ЖКО» з приводу того, куди були витрачені кошти. Такої інформації не може отримати навіть нинішній керівник підприємства Олександр Третяк. Міська рада виділила 1 млн. грн. позики підприємству, але сьогодні повернути її  не може. Росте заборгованість.

Протягом трьох останніх тижнів фінансове управління виконкому здійснювало перевірку КП НМР «ЖКО», вже підготовлено звіт. Є серйозні претензії щодо роботи окремих відділів КП «ЖКО».  Перш за все, потрібно навести лад на підприємстві, а потім вирішувати питання наскільки може допомогти йому міська рада. На яких умовах виділятимуться кошти (з поверненням чи ні) – питання вирішуватиметься після детального аналізу функціонування комунального підприємства. Ми шукатимемо різні варіанти. Револьверний фонд – один з них. Звичайно, про 100% фінансування ремонту ліфтів мова не йде, а про часткове – так.

 Відділ з організаційних питань апарату

виконавчого комітету Нетішинської міської ради