Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

Скорочення штату – не забаганка, а вимога часу

05 гру 2019

2 грудня відбулась прес-конференція міського голови Олександра Супрунюка для місцевих ЗМІ. Йшлося про ті питання життєдіяльності міста, які останнім часом активно обговорюються нетішинцями. Серед них – сьогоднішня ситуація в КНП НМР «Спеціалізована медико-санітарна частина м. Нетішин» та майбутнє функціонування медзакладу.
Про причини скорочення штату
Під час спілкування міського голови з журналістами був присутній Василь Пословський, директор КНП НМР «СМСЧ м. Нетішин», який розповів про стан справ на підприємстві.За його словами, сьогодні існує 2 проблеми: надлишковий штат і недостатнє фінансування, а тому існує соціальна напруга.
Василь Пословський спростував інформацію депутата обласної ради Наталії Коваль, яка, виступаючи на останній сесії міськради, стверджувала, що ніяких розпоряджень чи наказів з області щодо скорочення штату нетішинської лікарні не було.«Я вважаю, що людина з таким статусом повинна володіти інформацією», - зауважив директор медзакладу. Він продемонстрував журналістам лист з департаменту фінансів Хмельницької ОДА, направлений фінансовому управлінню виконкому ще рік тому за підсумками колегії щодо роботи за 9 місяців 2018 р. У листі зазначено про необхідність приведення штатної чисельності медичних закладів області до оптимальних, оскільки при середньому показнику кількості штатних одиниць лікарень із розрахунку на 10 тисяч населення, найгірший такий показник у Нетішині (139,5 штатних одиниць, перевищення 158 штатних одиниць). Нині у медзакладі налічується130 штатних одиниць на 10 тис. населення. Отже, згідно з нормативним розрахунком, 150 штатних одиниць зайві. «Але це не означає, що ми повинні провести таке значне скорочення штату, щоб вийти на середні показники. В нас велика потужна лікарня, складне технічне господарство, тому ми вимушені утримувати за рахунок місцевого бюджету дещо більший штат, в порівнянні з іншими закладами. Це один із аргументів, який говорить про те, що це не моя забаганка, що я вирішив так зробити», - зауважив В. Пословський. До того ж, як розповів він далі, скорочення штату пов’язано також з проблемами фінансування закладу.
Нетішинський заклад охорони здоров’я, в порівнянні із сусідніми, отримує значно більше коштів з місцевого бюджету( більше 20 млн. грн.).«Я вдячний міському голові, депутатському корпусу за постійну фінансову підтримку нашого медичного закладу», - сказав В. Пословський.
Не змінилась з 2016-го року мета у Василя Пословського. Він хоче створити лікувальний заклад з оптимальним кваліфікованим штатом, який здатний надавати якісні медичні послуги, куди повернулися б пацієнти, які лікуються сьогодні в інших місцях. Разом з тим, як директор, він повинен чітко виконувати умови укладеного контракту, відповідно до якого, керівник мед закладу зобов’язаний забезпечувати належний рівень медичного обслуговування населення, забезпечувати ефективну діяльність підприємства і т. д. Він несе відповідальність за формування та виконання фінансового плану, відповідає за розвиток підприємства, результати його господарської діяльності, визначає штатну чисельність підприємства за погодженням з міським головою. «Я свідомо створив спеціальну комісію в медзакладі по розгляду і затвердженню штату працівників, хоча за нормативними документами її не повинно бути. Ми спільно розглядаємо і визначаємо кого скорочувати на підставі статистичних даних, навантаження, використовуючи при цьому аналітику. Згідно зі Статутом, рішення про структуру та штатну чисельність підприємства приймає керівник закладу», - так охарактеризував процес скорочення Василь Пословський.
Нині ліжкова потужність медзакладу - 150 ліжок. За останні півроку, в середньому, в стаціонарі перебувало 100 пацієнтів у день, нині – 112. На один пост зменшиться акушерсько-гінекологічне відділення, 2 пости (патологія вагітних і акушерський) об’єднуються в один (у Славуті таке скорочення відбулось ще 2 роки назад, в Шепетівці - у нинішньому році).
В. Пословський був вражений останніми даними щотижневого звіту по лікарні. Станом на 2.12.2019 року, на лікуванні в акушерсько-гінекологічному відділенні перебуває 8 жінок, це при тому, що у штаті відділення – 48,25 штатних одиниць.
Фейком назвав Василь Пословський звинувачення щодо ліквідації онкології та ендокринології. Нині у лікарні посади онколога та ендокринолога укомплектовані по 0,5 ставки, тому вакантні 0,5 ставки онколога та 0,5 ставки ендокринолога і були скорочені.Скорочено 0, 5 ставки кардіолога, бо не було повного навантаження: в середньому за 2018 рік - 8 пацієнтів у день. Щоб мати повну ставку, потрібно мати 20 пацієнтів. Скорочення відбудеться і в стоматології, адже Національна служба здоров’я фінансуватиме лише дитячу стоматологію та невідкладну.
Директор підприємства зауважив, що розповсюджена у соціальній мережі інформація щодо скорочення 47 медичних працівників є неправдивою. Насправді скорочується 36 штатних одиниць, із них вивільняється15 фізичних осіб, 7 з них – працівники пенсійного віку.
«Я – за живе спілкування, а не через Фейсбук»
Спілкуючись з журналістами В. Пословський, розповів, що протягом 4-х років депутат обласної ради Наталія Коваль жодного разу не цікавилось тим, як функціонує лікарня, не намагалась зустрітись з ним, як керівником закладу, щоб обговорити проблеми. Натомість фотографувала неякісно зроблені підвіконня в поліклініці і виставляла фото у Фейсбук. Це в той час, коли ремонтні роботи були призупиненні до усунення недоліків, саме через їхню неналежну якість. «Як депутат обласної ради, щоб добре все зрозуміти, вона мала б більше працювати у відкритому спілкуванні з колективами, з керівниками підприємств, а не сидіти в соціальних мережах. Я – за живе спілкування, а не через Фейсбук»,- зауважив директор медичного підприємства. Разом з тим, він позитивно охарактеризував співпрацю з іншим депутатом обласної ради – Іваном Гладуняком. Він приїздив декілька разів на рік, цікавився проблемами лікарні, освоєнням коштів, виділених на капітальні ремонти лікарні з обласного бюджету.
Велика заробітна плата директора - фейк
Розповів Василь Пословський журналістам і про складову свої заробітної плати, яку Наталія Коваль, виступаючи на сесії міськради, назвала надто високою (342 тис. грн. – за 2018 рік), порівнюючи з керівниками деяких обласних медичних установ. Інформація щодо розміру його заробітної плати є відкритою, декларація розміщена в Інтернеті. «Потрібно обласному депутату, члену бюджетної комісії орієнтуватись в складових заробітної плати керівника підприємства. Нетішинські медики, я в тому числі, за рахунок місцевого бюджету отримують надбавку 25 % до заробітної плати. Це загалом за рік понад 40 тис. грн. Мені також дозволено працювати за сумісництвом лікарем-хірургом (це дозволено законодавством і зазначено в контракті), чергую ночами і вихідними, як і всі лікарі (загалом теж приблизно 40 тис. грн. за рік). Якщо ці 80 тис. грн. відняти від загальної суми, то моя зарплата нічим не відрізняється від інших керівників медзакладів»,- сказав В. Пословський.
Про фінансування та про «сюрпризи» від МОЗ
Як розповів В. Пословський, за попередніми підрахунками, при нині діючому штаті, у медсанчастині не вистачає 6 млн. грн. на заробітну плату, більше 2,3 млн. грн. на медикаменти. Оскільки підприємство повинно розвиватись, то потрібні чималі кошти на капітальні видатки.Загалом на 2020 рік не вистачає 20 млн. грн.від потреби.
Як відомо, з 1 квітня 2020 року стартує ІІ етап медичної реформи.26 листопада надійшла неприємна інформація від Департаменту охорони здоров’я Хмельницької ОДА, про те, щоМОЗ не надало статусу багатопрофільної лікарні інтенсивного лікування першого рівня для КНП НМР «СМСЧ м.Нетішин». Ось цю новину детально для журналістів і прокоментував В. Пословський.
Раніше планувалось, що в Шепетівському госпітальному окрузі (вже прийнято рішення і про ліквідацію госпітальних округів) мала бути одна лікарня інтенсивного лікування ІІ рівняі одна-дві - І-го рівня (в залежності від місця розташування та кількості населення). Цього року американська агенція USAID за спеціальною методологією визначала рівні 6 лікарень Шепетівського госпітального округу. Згідно з результатіами, було визначено тільки одну лікарню 2 рівня - Шепетівську ЦРЛ. Згодом на засіданні госпітальної ради за участю директора Департаменту охорони здоров’я ОДА було прийнято рішення про функціонування в Шепетівському госпітальномуокрузі ще двох лікарень І-го рівня – в Нетішині і Славуті. А в Білогірї, Ізяславі, та Полонному мали бути лікарні планового лікування. За словами В. Пословського, адміністрацією медсанчастини, міською владою та дирекцією ХАЕС було підготовлено багато письмових аргументів (головний – розташування ХАЕС) для того, щоб відстоювати нетішинську лікарню І-го рівня. «Ми до кінця вірили в те, що в Нетішині буде лікарня І-го рівня. Додатково я подавав інформацію до Департаменту охорони здоров’я в середу, 25 листопада, бо в четвер його керівник мав їхати в Міністерство охорони здоров’я відстоювати лікарні м.Нетішина та м.Славути. Спілкувався з помічницею народного депутата Олени Копанчук, але, на жаль, МОЗ прийняло рішення не надавати нетішинській лікарні статусу лікарні 1-го рівня», - розповів В. Пословський.
Отже, що собою представляє лікарня 1-го рівня. Це лікарня подібна тій, яка функціонує нині в Нетішині. Вона надає цілодобово невідкладну медичну допомогу. Наша медсанчастина по свої потужності повністю відповідає лікарні 1-го рівня. В штаті лікарні планового лікування не передбачено реанімаційного, хірургічного, акушерського та інфекційного відділень, відповідно вона не зможе надавати невідкладну допомогу в цілодобовому режимі.
«Не хочу нікого лякати, але може статись так, що нетішинці для надання невідкладної медичної допомоги в майбутньому їздитимуть в Славуту чи Шепетівку. Ми не можемо передбачити сьогодні дій нової команди профільного міністерства. Я маю надію, що спільно з міською владою, ДП НАЕК «Енергоатом», народними депутатами вдасться ситуацію змінити на краще»,- сказав В. Пословський. Він також пояснив критерії, чому саме Славутській лікарні статус 1-го рівня: місто займає вигідніше географічне положення, обслуговує 65 тис. населення, лікує за рік 11 тис. пацієнтів ( у Нетішині – 6 тис.).
Не обійшов увагою В. Пословський нещодавні відвідини медсанчастини спеціалістом з охорони здоров’я ДП НАЕК «Енергоатом» Людмилою Гайовою. Вона відзначила позитивні зміни в медсанчастині, які відбулися за останні роки: здійснені масштабні заходи з перетворення занедбаного медичного закладу в сучасну клінічну установу з встановленням високотехнологічного діагностичного та інструментального обладнання, створенням комфортних умов для роботи персоналу та лікування і перебування хворих.Високо оцінила позитивну співпрацю міської влади з ХАЕС та СМСЧ, була здивована тим, що в медсанчастині збережена для медичних працівників 25% надбавка до заробітної плати за медичне обслуговування працівників ХАЕС, адже, в інших медсанчастинах міст-супутників АЕС така надбавка відсутня.
Відділ з організаційних питань апарату виконавчого комітету Нетішинської міської ради