Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

Секрети довголіття від найстаршого нетішинця: сьогодні Дмитру Івановичу Мельнику – 100 років

25 лют 2019

Немає, мабуть, такої людини, яка б не хотіла прожити довге та щасливе життя, та ще й у міцному здоров’ї. Однак вдається це не всім. Десятки та сотні років люди намагаються розгадати секрет молодості, та похвалитися столітнім ювілеєм може не кожен. І досі тривають суперечки щодо факторів, які впливають на старіння організму, проте чарівного еліксиру так ніхто і не винайшов. Та й кількість українців, які переступили 100-річний рубіж, не багато. До одного із таких щасливчиків належить і найстарший нетішинець Дмитро Мельник. Сьогодні він святкує 100-річний ювілей. Напередодні славної дати ми поспілкувалися з Дмитром Івановичем та його родиною.
Учитель за фахом і наставник за життєвим кредо
Народився Дмитро Іванович 25 лютого 1919 року в селі Паланка на Брацлавщині Вінницької області у багатодітній родині. Жага до навчання вела його від сільської до районної школи, а в 1935 році Дмитро Мельник став студентом історичного факультету Харківського педагогічного інституту. З 1938 року розпочав працювати на педагогічній ниві. У 1939 він став червоноармійцем, курсантом полкового училища в Єлабузі. Отримавши початкові ази військової науки, потрапив на радянсько-фінську війну. Воював чоловік у складі 20 окремого стрілецького батальйону, захищав Можайськ, Калінін, Сталінград, Вязьму. Під Вязьмою був поранений. Має військові нагороди. У листопаді 1945 був демобілізований. Повернувся на роботу в с. Глібів Хмельницької області. У 1957 році закінчив Київський інститут іноземних мов. Дмитро Іванович – відмінник народної освіти, старший вчитель, дослідник історії краю. З 1988 року Дмитро Іванович на пенсії. Саме відтоді він переїхав жити до Нетішина разом зі своєю донькою. Тут він проводив військово-патріотичне виховання серед учнівської молоді, завжди є бажаним гостем у навчальних та культурних закладах міста, був активістом міської організації ради ветеранів. У його житті була і війна, і кохання, і втрати. Але й сьогодні можна позаздрити оптимізму, мудрості та добропорядності нетішинця. Має довгожитель доньку та внука. Донька Неля Дмитрівна впевнена: «Щира молитва та добре серце – ось головний секрет довголіття батька. На все Божа воля. На долю ніколи батько не нарікає, хоча й життя видалося нелегке. Найбільшим скарбом вважає здоров’я, адже коли є здоров’я, то є все: і наснага до роботи, і натхнення для долання перешкод, і бажання до життя». Та все ж секрети довголіття Дмитро Іванович нам розповів:

1.Жити в гармонії з собою
2.Дякувати Богові за все, що маємо і за все, чого не маємо
3.Їсти овочі та фрукти, вирощені своїми руками
4.Любити свої село, містечко, свої традиції та передавати їх своїм дітям
5.Цінувати те, що маєш
Сьогодні для Дмитра Івановича важливий день, адже на його 100-річний ювілей з’їдуться рідні, друзі та учні різних років з багатьох куточків України. Привітати довгожителя Нетішина завітають і представники міської влади. З нагоди свята прийміть щирі вітання! Бажаємо міцного здоров’я на многая і благая літа!


Відділ з організаційних питань апарату
виконавчого комітету Нетішинської міської ради