Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

Революційний підхід у їдальнях пришкільних таборів Нетішина: діти харчуються по-новому

18 чер 2019

Бургер, салат з капусти із насінням, хек запечений, ньокі та картопля запечена з куркумою – ні, це не страви нового кулінарного шоу, це нове меню у їдальнях пришкільних таборів Нетішина. Такий революційний підхід до системи харчування в таборах відпочинку з денним перебуванням дітей обрали в управлінні освіти виконавчого комітету Нетішинської міської ради за підтримки міської влади.
Ідея втілення нового проекту з покращення культури харчування дітей виникла вже давно. «Так вже повелося, що не всі діти полюбляють їсти в шкільних їдальнях. Комусь смакує, а хтось зовсім відмовляється від приготовлених страв. Саме тому спільними зусиллями вирішено було поексперементувати і приєднатися до всеукраїнського проекту «Нове шкільне харчування», розробником і натхненником якого є відомий кулінарний експерт, переможець кулінарного шоу «МайстерШеф» Євген Клопотенко», – розповідає заступник міського голови Ольга Бобіна.
У Міністерстві освіти і науки вже відзначили, що даний проект пов’язаний із одним із напрямків концепції «Нової української школи», яку впроваджує та реалізує Міністерство, а саме – збереження здоров’я. У посібнику «Збірник рецептів страв для харчування дітей шкільного віку в навчальних та оздоровчих закладах» Євгена Клопотенка представлено більше сотні страв із натуральних продуктів, користь яких зберігається в ході приготування. Тут немає смажених чи шкідливих продуктів. Усе меню збалансоване та корисне.
Аби на власні очі побачити та почути, чи подобається нове меню дітлахам, ми завітали до пришкільного табору "Надія" у ЗОШ №4. Директор школи Людмила Добровольська розповіла, що кожного дня під час ранкових зустрічей вихованці знайомляться із новим меню. В їдальні для них пропонуються нові корисні страви, які їм до смаку. Кожна нова страва викликає неабиякий інтерес у дітей.
Поспілкувавшись з вихованцями пришкільного табору ми почули різні думки щодо нового меню, однак усі вони були лише позитивні. Малеча у захваті від такого нововведення, і навіть учні 7-8 класів з радістю йдуть на сніданок та обід. Одна з матусь вихованців вважає, що це дуже вдалий крок управління освіти. «Раніше моя дочка навіть не хотіла заходити до їдальні, а сьогодні із задоволенням їй смакує смажений хек, чай каркаде, засмажена картопля. Експеримент з харчуванням дозволив змінити не лише меню, але й підхід до подачі страв та навіть оформлення. «Звісно, процес приготування і подачі страв відтепер вимагає трохи більше часу і зусиль, однак результат дає свої плюси», – розповідають працівники їдальні ЗОШ №4.
Євген Клопотенко у своєму проекту хотів показати, що «їжа в їдальні – це не лише сіра каша, бліді макарони, холодна котлета і суп з плямами жиру на поверхні. Їжа може бути смачною і водночас корисною! Адже їжа – це основа нашої життєдіяльності». У Нетішині лише почали випробовувати новий підхід до системи харчування, однак учнівська молодь свій вердикт вже винесла: «Ми рекомендуємо! Дуже смачно!» – в один голос відповіли журналістам діти.


Відділ з організаційних питань апарату
виконавчого комітету Нетішинської міської ради