Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

Про легалізацію трудових відносин

21 лют 2019

Важливою проблемою в трудових відносинах між роботодавцем і найманим працівником  є легальне оформлення трудових відносин.

Як свідчить практика, багато роботодавців  (в основному це малий та середній бізнес) не укладають трудові договори з найманими працівниками. Потрібно зауважити, що не лише роботодавці винні у такому стані справ, а й самі працівники не завжди розуміють на що вони погоджуються.   Нелегально працюючі громадяни повинні зрозуміти, що їх очікують ризики, пов’язані з захистом  трудових прав та соціальним захистом у разі скрутних життєвих обставин. Працівники, які одержують заробітну плату неофіційно  «в конвертах», стають заручниками самих себе. Отримуючи нелегальну винагороду внаслідок певних домовленостей з роботодавцем, працівник позбавляє себе соціальних виплат та гарантій.

Ухиляючись від офіційного оформлення трудових відносин з найманими працівниками, роботодавець позбавляє їх права на основну та додаткову відпустки, на оплату лікарняного, на дотримання встановленої законодавством норми тривалості робочого часу, на допомогу по безробіттю,  на соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві та на пенсійне забезпечення. Громадяни реалізують право на працю шляхом укладення трудового договору про роботу на підприємстві, в  установі, організації або з фізичною особою.

Трудовий договір є угодою між працівником і власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом чи фізичною особою, за якою працівник зобов'язується виконувати роботу, визначену цією угодою, з підляганням внутрішньому трудовому розпорядкові, а власник підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган чи фізична особа зобов'язується виплачувати працівникові заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором і угодою сторін (ст.21 КЗпП).

Трудовий договір укладається, як правило, в письмовій формі (ст.24 КЗпП).Про

Умови договорів про працю, які погіршують становище працівників порівняно з законодавством України про працю, є недійсними (ст.9 КЗпП).

Шановні роботодавці! Закликаємо Вас зробити крок назустріч суспільству – негайно зареєструвати належним чином трудові відносини з своїми найманими працівниками та відмовитись від виплати зарплати «в конвертах».

 Це дозволить громадянам зняти соціальну напругу та отримати реальну соціальну підтримку.

Шановні працівники! Для реалізації своїх трудових прав та забезпечення оптимального та благоприємного рівня свого майбутнього Ви повинні вимагати від роботодавця легального оформлення трудових відносин через укладання трудового договору, а також регламентацію трудових відносин відповідно до чинного трудового законодавства.

У разі відмови роботодавця, кожен громадянин має право звернутися до компетентних державних органів за захистом своїх конституційних прав. Консультацію з порушеного питання можна отримати в управлінні соціального захисту населення  за адресою: м.Нетішин, просп.Незалежності, 29, каб.№ 3, тел.9-10-52.