Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

Про бюджет – 2020 і сільські проблеми

18 гру 2019

У неділю, 15 грудня, в приміщенні Старокривинського будинку відбулися збори старокривинської громади. Головував на них Олександр Супрунюк, міський голова Нетішина. Обговорювались підсумки життєдіяльності за червень-грудень 2019 року (періоду, відколи Старий Кривин і Новий Кривин приєднались до Нетішина і було утворено Нетішинську міську ОТГ) та перспективи розвитку на 2020 рік.

Презентував проєкт бюджету Старого Кривина та Нового Кривина міський голова Олександр Супрунюк. У минулому році в бюджеті Старокривинської сільської ради трансфертів з державного бюджету не було, всі вони йшли до районної казни (власні надходження становили 3млн. 639 тис. грн.). У проєкті на 2020 рік передбачається 6 млн.824 тис. грн. власних надходжень та 1млн. 795 тис. грн. трансфертів. « Єдине, в чому «програли» при об’єднанні, то це в тому, що освітня субвенція для сільських шкіл на 60% більша, ніж для міських. Загалом, майже 1 млн. грн. втрачено державної субвенції на освіту. Оскільки всі освітні заклади в Нетішинській міській ОТГ будуть вважатись міськими, то ця сума буде профінансована з місцевого бюджету», – зауважив Олександр Супрунюк. Отже, вчителі Старокривинського НВК, як і нетішинські, отримуватимуть всі виплати, передбачені законодавством та з місцевого бюджету - додаткові доплати. Разом з тим, в 2020 році значно зростуть власні надходження сільського бюджету – на 3млн. 185 тис. грн. (кошти, які відраховувались до бюджету Славутського району, залишатимуться в Нетішинській міській ОТГ). Власні надходження до бюджету Старокривинської сільської ради в 2019 році становили 3 млн. 639тис грн., у 2020 році – 6 млн. 824 тис. грн. та1 млн. 795 тис. грн. – трансферти державного бюджету (загалом 8 млн. 619 тис. грн.). Знайомлячи присутніх з бюджетом Старого Кривина та Нового Кривина, порівняв міський голова і видатки за галузевою ознакою за 2019 рік з тими, які плануються в проєкті бюджету на 2020 рік. Так, загалом видатки по Старокривинській сільській раді в 2019 році становили 5 млн. 102 тис. грн., а 6 млн. 836 тис. грн. передбачено проєктом бюджету на 2020 рік (у тому числі: державне управління – 1 млн. 328 млн. грн. (2019 р.) і 78, 7 тис. грн.(2020 р.), благоустрій – 1 млн. 92 тис. грн. (2019 р.) і 608 тис. грн. (2020 р.), утримання автомобільних доріг – 252 тис. грн. (2019 р.) і 1 278 тис. грн. (2010 р.), культура – 607, 8 тис. грн.(2019 р.) і 490, 7 тис. грн.(2019 р.), соціальний захист – 75 тис. грн. (2019 р.) і 469 тис. грн. (2020 р.)). Проєктом бюджету на 2020 рік передбачені видатки на освіту в сумі 3 млн. 929 тис. грн. Резерв видатків становить 1 млн. 765, 3 тис. грн., з нього 1 млн. 261 тис. грн., за словами Олександра Супрунюка, буде направлено на освітню галузь Старого Кривина.

Окремо прокоментував міський голова видатки на харчування. У нетішинських школах проєктом бюджету на 2020 рік передбачені вони на одну дитину в таких розмірах: учні 1-4 класів ЗОШ – 12 грн. 30 коп.(безоплатне), учні 5-11 класів ЗОШ – 15 грн. 40 коп.(безоплатне для пільгових категорій та 50% знижка для учнів із багатодітних сімей), діти ясельного віку ДНЗ – 23грн. 10 коп.(40% - кошти місцевого бюджету, 60 %- кошти батьків), діти молодшого віку ДНЗ – 35 грн. 20 коп.(40% – кошти місцевого бюджету, 60% - кошти батьків). Чи готові сплачувати свій відсоток за харчування батьки дітей, які навчаються в Старокривинському НВК. Це питання цікавило міського голову. Як повідомила Олена Груша, директор навчального закладу, яка була присутня на зборах, за попередньою інформацією, ті батьки, які працюють, готові платити за харчування своїх дітей певний відсоток від загальної суми. Проблеми зі сплатою виникнуть у тих батьків, які ніде не працюють. «Пільги на харчування дітей із сімей зі скрутним матеріальним становищем встановлюються на підставі рішення виконкому. Для цього необхідно подати необхідні документи», – прокоментувала ситуацію Алла Слюсарчук, головний спеціаліст управління освіти виконкому, яка була присутня на зборах.

«При об’єднанні ми домовлялись про те, що Нетішин не буде претендувати на ваші кошти, а ви – на кошти Нетішина. Обіцянки ми дотримуємось. Але хочу зазначити, що проєкти будемо розробляти і будемо намагатися використати максимально кошти з державного і обласного бюджетів», – сказав на закінчення презентації бюджету міський голова, звертаючись до старокривинців. Окремо Олександр Супрунюк окреслив проблеми Нового Кривина, в якому нині зареєстровано 11 чоловік. Отже, громада повинна вирішувати, які роботи потрібно здійснити і в цьому селі.

Багато різного роду запитань у присутніх на зборах було до міського голови. Люди цікавились: чи буде вивозитись сміття зі старого кладовища; чи прочищатимуть сільський ставок; чому автомобіль, який було виділено для Старого Кривина, обслуговує Улашанівку і навколишні села, а не Старий Кривин; чи можна облаштувати перехід і встановити світлофор через дорогу в центрі села. Скаржились старокривинці і на погане освітлення окремих вулиць. «Оскільки, як з’ясувалось, ні на одній вулиці села електромережа не була здана в експлуатацію і не була прийнята на баланс Старокривинської сільської ради, обслуговувати вуличне освітлення КП НМР «Благоустрій»  не має права», - так прокоментував ситуацію Олександр Супрунюк. Нині вирішенням цієї проблеми переймається виконком.

Аналізуючи проблеми Старого Кривина, Олександр Супрунюк зазначив, що майже всі сільські вулиці мають три однакові: погане освітлення, потребують ремонту дороги та відсутнє водопостачання (водогін).

«Проблем дуже багато. Я пропоную разом розробити план розвитку села. Є в селі активні люди. З кожної вулиці збираєте проблеми, ми всі разом їх обговоримо і визначимось, що саме і коли будемо робити. Що робитимемо цього року, що – наступного. І таким чином будемо рухатись вперед. Проявляйте ініціативу», – сказав міський голова Олександр Супрунюк, звертаюсь до старокривинців.

 Відділ з організаційних питань апарату

виконавчого комітету Нетішинської міської ради