Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

Прес-конференція міського голови: "Теремок" у полі фейкових новин. Що сталося насправді?

06 лют 2019

На прес-конференцію міського голови Олександра Супрунюка, яка відбулась 4 лютого для місцевих ЗМІ, була запрошена заступник директора КНП НМР «Центр ПМСД м. Нетішин» Ірина Халманова. Вона детально розповіла про ситуацію із захворюванням дітей в дитсадку №5 «Теремок» 24 січня 2019 року.
За її інформацією, перші скарги до лікарів Центру про блювоту в дітей дитсадка №5 від їхніх батьків почали надходити близько 18.00. Всі діти – вихованці однієї групи. Протягом 2-х годин за медичною допомогою звернулось 8 діточок, 6 з них були обстежені лікарями Центру безпосередньо в самому медзакладі, а 2 – проконсультовані педіатрами вдома.
Діти скаржились на блювоту та біль у животі. «Блювота у діток з’явилась у ІІ половині дня після сну. Вони постійно перебували під наглядом батьків та лікарів», – зазначила Ірина Халманова. Наступного дня, 25 січня, при огляді лікарями у 3 дітей не було ніяких скарг, 5 дітей скаржились на недомагання, яке було обумовлено клінікою ацетономічного синдрому. Того ж дня проведено обстеження дітей на патогенну кишкову флору і ротавірусну інфекцію (вірус, який викликає пошкодження шлунково-кишкового тракту). Діти оглядались лікарями, по телефону постійно проводився моніторинг стану їхнього здоров’я. У суботу, 26 січня, 2 діток були здорові, у деяких ацетон ще тримався на позначці 1¬+. У неділю вже ніхто з них не скаржився на здоров’я, лише в однієї дитини з’явились ознаки захворювання на ГРВІ.
У понеділок всі діти в черговий раз були оглянуті лікарями. Їхній стан здоров’я, за словами Ірини Халманової, був оцінений, як задовільний. Ніяких скарг ні від дітей, ні від їхніх батьків не надходило. Всім дітям рекомендовано симптоматичне лікування, адже спеціального лікування вони не потребували. У понеділок, 28 лютого, надійшли попередні результати обстеження, які проводились в Хмельницькому. За результатами бактеріологічного обстеження не було виділено патогенної флори і ротавірусу. Ентеровірусна інфекція – таким був попередній діагноз. А 31 січня, коли надійшли всі результати обстежень, лікарями поставлений діагноз – гострий гастроентерит не визначеної етіології . «Коли центральні телеканали розповідали про масове захворювання дітей в нетішинському дитсадку і показували кадри лікарняних ліжок, де діти нібито під крапельницями, ми (лікарі) добре знали, що, насправді, в цю мить малеча перебуває вдома. Педіатри мені повідомили, що їхній стан задовільний: граються, а деякі з них навіть на санчатах катались. Цікаво, звідкіля розповсюдилась така неправдива інформація, з якою метою і хто був її джерелом?», – так прокоментувала фейкову інформацію щодо масового захворювання дітей в дитсадку № 5 Ірина Халманова. На сьогоднішній день відділом з правового та кадрового забезпечення підготовлені претензії інформаційним джерелам щодо спростування недостовірної інформації.


Відділ з організаційних питань апарату
виконавчого комітету міської ради