Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

Прес-конференція міського голови: про ситуацію із захворюванням на кір

06 лют 2019

Про ситуацію із захворюванням на кір у Нетішині під час прес-конференції міського голови Олександра Супрунюка, яка відбулась 4 лютого для представників ЗМІ, інформували завідувач Нетішинським міськрайонним відділом ДУ «Хмельницький ОЛЦ МОЗ України» Наталія Кравчук та  заступник директор КНП НМР «Центр ПМСД м. Нетішин» Ірина Халманова.  Вже 2-й рік в Україні реєструють спалахи захворювання на кір, на який за інформацією Наталії Кравчук, у минулому році захворіла 54 481 особа ( в тому числі 34 277 дітей), 16 з них померло. Хмельниччина не стала виключенням, в 2018 році зареєстровано 1300 випадків захворювання на кір. У нинішньому році в Україні захворіло 15 095 осіб (в тому числі 8731 дитина), 6 з них померло.  815 осіб захворіло і на Хмельниччині, зафіксовано 1 летальний випадок.  Що стосується нашого міста, то в минулому році був зареєстрований 1 випадок. У 2019 році, станом на день проведення прес-конференції, захворіло 5 нетішинців.  Останні 3 випадки зафіксовано минулими вихідними, 4 хворі дитини відвідують організовані колективи нашого міста: ДНЗ №9, НВК і ЗОШ №1.

Наталія Кравчук розповіла на прес-конференції і про те, які сьогодні застосовуються заходи та методи боротьби із захворюванням на кір: визначаються межі осередку та контактні особи, медичними працівниками проводиться аналіз охоплення щепленнями проти кору дітей та працівників освітніх закладів, проводитимуться додаткові щеплення проти кору тим, хто потребує, організовано протягом 21 дня медичний нагляд за особами, які   контрактували з хворими, в організованих колективах посилений ранковий прийом дітей, особливо в дошкільних навчальних закладах, посилено санітарно-гігієнічний, протиепідемічний та дезінфекційний режими. Але, як зазначила Наталія Кравчук, основним методом боротьби з даним захворюванням є, все ж таки,  вакцинація.

Департаментом охорони здоров’я Хмельницької ОДА спільно з ДУ «Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України» розроблено план заходів щодо зниження рівня захворюваності на кір в області, вони стосуються не тільки медичної, але й освітянської галузей. На  основі цього плану буде розроблений план заходів у нашому місті, про це розповіла журналістам Ірина Халманова. Як зазначено в плані, в осередках кору необхідно проводити нагляд за особами  протягом 21 дня і обов’язково якомога раніше (протягом 72 годин) провести профілактичні щеплення (хто не має жодного чи лише одне) для забезпечення імунітету у випадку інфікування. Якщо є певні протипоказання,  то такі щеплення, як зазначила Ірина Халманова, можна робити в умовах стаціонару.

«Якщо ж батьки на сьогоднішній день знають, що їхня дитина зовсім не має щеплень від кору або має ревакцинацію за календарем, враховуючи ситуацію в Україні, в області  і в нашому місті, потрібно звернутись до свого лікаря і якомога раніше провести щеплення, не чекаючи, доки дитина стане контрактною з хворою особою на кір. Тільки 2 щеплення дають достатньо високий рівень імунітету для того, щоб не захворіти у випадку інфікування», – наголосила Ірина Халманова.  Вона повідомила, що вакцина в поліклініці для щеплення якісна, бельгійська, вона є комплексною – від кору, паротиту і  краснухи. Перше щеплення проводиться  у віці 1 рік , друге – за календарем, у 6 років.  Але за епідпоказниками, якщо дитина контактувала з хворою особою, і цей контакт встановлений, друге щеплення можна робити не чекаючи 6-річного віку дитини, щоб створити високий титр захисних антитіл, який боротиметься з вірусом. Не всі батьки обізнані з серйозністю наслідків захворювання на кір, або просто свідомо не звертають уваги на рекомендації медиків. За словами Ірини Халманової,  після виявлення випадку захворювання дитини на кір у НВК, всі батьки, діти яких не мали щеплень, відразу ж, у п’ятницю, 1 лютого, були проінформовані і запрошені разом з дітьми до поліклініки для проведення профілактичних щеплень в суботу. Прикро, але звернулись до медиків лише 12 дітей. Вона також повідомила, що дитина з дитсадка № 9, яка першою захворіла в нашому місті на кір, не мала  щеплення.

Р.S. Станом на 6 лютого у місті загалом зареєстровано 7 випадків захворювання на кір. За останні два дні (5 і 6 лютого) – 2 випадки (в учениці ЗОШ №4, вона є сестричкою дівчинки – вихованки ДНЗ №9, яка першою захворіла в Нетішині, та у дорослої  жінки, яка є тимчасово непрацююча).

Відділ з організаційних питань апарату

 виконавчого комітету Нетішинської міської ради