Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

Прес-конференція міського голови: повинна бути стратегічна лінія розвитку енергетики

20 сер 2019

У понеділок, 19 серпня, відбулась чергова прес-конференція міського голови Олександра Супрунюка для місцевих ЗМІ. У розмові з журналістами він розповів про різного роду міські проблеми, поділився планами щодо розвитку міста та відповів на запитання.

На початку спілкування з представниками мас-медіа Олександр Супрунюк прокоментував заяву представника Президента України в Кабінеті Міністрів Андрія Геруса від 15 серпня щодо недоцільності і шкідливості для України  будівництва енергомосту Нетішин – Жешув. Андрій Герус звернув увагу на необхідність зупинки проекту енергетичного мосту «Україна – ЄС» і закликав міністра енергетики та вугільної промисловості Ігоря Насалика скасувати свій наказ про виведення енергоблоку №2 ХАЕС з енергосистеми України і переходу його роботи в енергосистему Польщі. «Це катастрофічна новина для Нетішина. Якщо сказане паном Герусом стане реальністю, то наше місто втратить будь-яку перспективу розвитку. Зрозуміло, що кожне підприємство, бізнесмен чи держава хоче експортувати свою продукцію. Електроенергія – найдешевший високотехнологічний продукт, який виробляється атомною енергетикою, якщо відмовитись від його експорту – це є самогубством. Всі намагання, які  були в міської влади щодо залученням інвесторів, закінчувались крахом через небажання великого бізнесу вкладати гроші в наше місто через наявність АЕС. На території трикілометрової санітарної зони АЕС, де розвинута вся інфраструктура, інвестор практично не може почати здійснювати свою господарську діяльність. Крім того, законодавство обмежує можливості розвитку бізнесу в містах, подібних Нетішину. Єдина надія розвитку Нетішина – будівництво 3-го та 4-го енергоблоків ХАЕС, які напряму пов’язані з енергомостом. У випадку прийняття рішення, озвученого Герусом, ми не будемо мовчати, а максимально  направлятимемо відповідні звернення в інстанції різних рівнів, щоб впливати на ці процеси », – зазначив міський голова. І додав, що подібна заява високого посадовця – це  тривожний сигнал. Якщо загальмується робота, то спрогнозувати, що буде далі – неможливо.

«Ми нічого не знаємо про команду, яка прийшли до влади, ні її програми, ні того, куди ми рухаємось. Один представник влади говорить одне, а інший – діаметрально протилежне. Це мене дуже турбує. Нам потрібно на такі висловлювання реагувати, щоб пояснити свою позицію. Повинна бути стратегічна лінія, а особисті інтереси піти на задній план. Заблокувати повністю стратегічний напрямок розвитку енергетики заради меркантильний інтересів – це повна нісенітниця», – зауважив Олександр Супрунюк.

Окрім того, як розповів міський голова, нині діюче законодавство затрудняє надання ДП НАЕК «Енергоатом» відповідних погоджень для бізнесової діяльності. Роками вирішуються питання про передачу об’єктів інфраструктури від ДП НАЕК «Енергоатом» у власність нетішинської територіальної громади.

Відділ з організаційних питань апарату

виконавчого комітету Нетішинської міської ради