Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

Прес-конференція міського голови: повертаючись до проблеми із забезпечення підгузками

07 лют 2019

Про те, яка на сьогоднішній день ситуація із забезпечення 56 осіб з інвалідністю підгузками за кошти міського бюджету, розповіла місцевим журналістам заступник міського голови Ольга Бобіна під час прес-конференції міського голови, яка відбулася 4 лютого 2019 року.

Починаючи з 2015 року, виконкомом було розроблено положення про часткове відшкодування з міського бюджету витрат на придбання засобів особистої гігієни особам з інвалідністю, яким (56 осіб, серед них – дорослі та діти) такі засоби передбачені за індивідуальними програмами реабілітації.

За словами Ольги Бобіної, протягом трьох років сума відшкодування змінювалась: якщо спочатку вона становила 1 тис. грн. на рік на кожну особу, то в 2018-му - 6 тис. грн., загалом сума становить 310 тис. грн. У свій час територіальним центром соціального обслуговування (надання соціальних послуг) було проведено опитування серед осіб з інвалідністю. Кожен з них визначився, що бажає отримувати: підгузки чи кошти на підгузки. 48 із 56 осіб виявили бажання отримувати кошти.

Заступник міського голови розповіла журналістам про те, що голова ГО інвалідів «Фенікс» Олена Токар та депутат міської ради Олена Матросова ініціювали в 2018 році змінити грошову форму відшкодування придбання засобів особистої гігієни на натуральну, тобто передати з управління соціального захисту до КНП НМР «ПМСД» функцію забезпечення осіб з інвалідністю підгузками. У серпні 2018 року за їхньою ініціативою було зібрано засідання круглого столу, результатом якого стало прийняття відповідного рішення про зміну в 2019 році форми відшкодування. Відповідно до чинного законодавства, процедура закупівлі підгузків повинна проходити через електронну систему тендерних закупівель Прозоро.

 «Я неодноразово зверталась до Олени Токар та Олени Матросової і попереджала про наслідки, які можуть виникнути. Коли особи з інвалідністю самостійно закупляли засоби гігієни, то вони мали можливість вибрати виробника, вид і розмір підгузка, а ще купити їх тоді, коли це потрібно. Тендерні закупівлі мали пройти 1 лютого. На жаль вони не відбулися. Коли відбудуться – невідомо. Тепер постає нова проблема. Ті люди, які в січні повинні були отримати підгузки, їх не отримали і не відомо чи отримають у лютому. Я закликаю депутатів виважено і відповідально підходити до будь-яких своїх ініціатив і рішень, щоб вони не призводили до таких ситуацій, яка існує сьогодні із закупівлею підгузків», - зауважила Ольга Бобіна. Також вона зазначила, що попри те що сталося, міська влада не залишить людей наодинці з їхніми проблемами – буде виплачена матеріальна допомога тим, хто потребує.

 

Відділ з організаційних питань

апарату виконавчого комітету Нетішинської міської ради