Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

Прес-конференція міського голови: перехідний період ОТГ – час відповідальний

04 лип 2019

У понеділок, 1 липня, відбулась чергова прес-конференція міського голови Олександра Супрунюка для місцевих ЗМІ. Серед іншого, на прохання журналістів Олександр Супрунюк прокоментував рішення 58 сесії міської ради, яка взяла до відома факт дострокового припинення повноважень в. о. старости сіл Старий Кривин та Новий Кривин Василя Малинюка.

 Відповідно до чинного законодавства, рішенням Нетішинської міської ради виконуючим обов’язки старости автоматично був призначений сільський голова Василь Малинюк. Згодом він вирішив написати заяву на звільнення. Як розповів О. Супрунюк, обов’язки старости, відповідно до чинного законодавства, може виконувати тільки інший староста. У ситуації, яка сьогодні склалася, іншого старости в ОТГ немає. Частину його функцій виконуватиме міський голова, а необхідні довідки видаватиме ЦНАП. Сьогодні вирішується питання про те, хто з працівників ЦНАПу їх видаватиме у Старому Кривині. Нині ж обов’язки діловода виконує працівник сільської ради (вона буде ліквідована після затвердження ліквідаційного балансу), довідки реєструються в ЦНАПі, а міський голова їх підписуватиме. Як запевнив Олександр Супрунюк, все буде організовано так, щоб мешканці Старого Кривина та Нового Кривина не мали проблем, протягом дня довідки будуть підготовлені. А при потребі буде задіяний і нотаріус, який виїжджатиме в Старий Кривин.

Нетішинська ОТГ бере участь в реалізації міжнародної програми «U-LEAD з Європою» щодо створення та модернізації ЦНАПів. Після проведення ремонту приміщення під ЦНАП на 1 поверсі будівлі сільської ради вся необхідна оргтехніка, за умовами програми, буде надана безкоштовно. Планується обладнати в ЦНАПі 4 робочі місця. А другий поверх будівлі здаватиметься  в оренду.

 При приєднанні сіл Старий Кривин і Новий Кривин значно збільшилась територія обслуговування. Міський голова розповів журналістам про те, що він побував у Новому Кривині: благоустрій села у занедбаному стані, особливо частина вулиці в напрямку Лисичого, де лише декілька обійсть має господарів. Відсутнє вуличне освітлення в селі, немає магазину, потребують ремонту дороги, а взимку їх потрібно буде чистити від снігу.

 Одним із першочергових завдань, які потребують вирішення, за словами Олександра Супрунюка, - питання первинної медико-санітарної допомоги. Сільська амбулаторія перебуває в підпорядкуванні Славутської ПМСД, керівник якої хоче залишити амбулаторію в своїй структурі. Сама ж її будівля – власність громади. «Ми можемо надати Славутській ПМСД в оренду частину приміщення. Нам необхідно мати в Старому Кривині відділення нетішинського центру ПМСД. Багато кривинців отримуютьсьогодні різного роду медичне обслуговування (первинної і вторинної ланки) в Нетішині. З міського бюджету виділяються значні кошти на медичну галузь, соціальну сферу. Не можна ставити в нерівні умови мешканців міста і двох сіл. Якщо лікар амбулаторії відмовиться працювати в складі нетішинського центру ПМСД, а продовжить працювати у Славутській, то доведеться шукати іншого лікаря, який в Старому Кривині від Нетішинської ПМСД обслуговуватиме тих кривинців, з якими будуть укладені договори», - так прокоментував ситуацію міський голова.

Що стосується подальшого функціонування Старокривинського НВК, то до 1 січня 2020 р. він фінансуватиметься Славутською РДА, а далі – з бюджету Нетішинської ОТГ. А ось сільський будинок культури перебував на балансі Старокривинської сільської ради, він фінансуватиметься з тих коштів, що були закладені в бюджеті на його утримання в 2019 році.

Перехідний період найважчий, але міський голова впевнений, що він пройде нормально. КП «Благоустрій» вже сьогодні працює на території Старого Кривина – додатково введено 3 штатні одиниці. Силами комунальників відремонтовано міст неподалік НВК, який був пошкоджений після сильної зливи, виконано інші роботи.

У Строму Кривині проживає 62 працівника ВП ХАЕС. Сьогодні, за словами міського голови, вирішується питання щодо їх перевезення на роботу службовим транспортом. Є попередня домовленість з генеральним директором ВП ХАЕС Миколою Панащенком. Нині узгоджується маршрут . Також незабаром у тестовому режимі запрацює автобусний маршрут «Нетішин - залізнична станція Ст. Кривин» - через центр села в час «пік». Це можна буде зробити після того, як зі штрафмайданчика за рішенням суду повернуть автобус КП «Благоустрій» ( на нього накладено арешт за рішенням суду - більше півроку тому здійснено ДТП не з вини водія КП «Благоустрій»).

У Старому Кривині не було соціальних робітників. «Ми плануємо започаткувати цю роботу. На базі будівлі сільської ради маємо розмістити пункт від Нетішинського територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послу). Сьогодні ж терцентр в своєму приміщенні (розташований по просп. Незалежності, 18), готовий надавати жителям Старого Кривина та Нового Кривина всі ті послуги, що і нетішинцям, не чекаючи 1 січня.

Відповідаючи на запитання щодо бюджету Старокривинської сільської ради, міський голова зауважив, що вона була «не бідною» - 3 млн. 200 тис. грн., а якщо додати різного роду субвенції, то він становив близько10 млн. грн. Рішенням Нетішинської міської ради залишки коштів (1, 5 млн. грн.) було перерозподілено. Значну частину направлено на благоустрій села - ремонт сільських доріг та облаштування центру села. Долучитись до облаштування центру села погодились і місцеві підприємці. Спільно вирішуватиметься також і проблема автостоянки в центрі села.

Серед пріоритетних завдань, які потрібно буде вирішувати найближчим часом, - це ремонт Будинку культури та спортивного залу в ньому.

« Попереду багато роботи, є над чим працювати. За рік, звичайно, всього зробити не можливо, але в сільському бюджеті достатньо коштів, які можна буде використати для розвитку Старого Кривина та Нового Кривина», - зауважив міський голова Олександр Супрунюк.

Відділ з організаційних питань апарату виконавчого комітету Нетішинської міської ради