Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

Прес-конференція міського голови: будинок – власність його співвласників, а не всієї Нетішинської громади

23 тра 2019

21 травня на прес-конференції для місцевих ЗМІ міський голова Олександр Супрунюк, серед інших, порушив питання щодо підтримки і розвитку житлового фонду Нетішина.

Олександр Супрунюк вважає неоднозначною ситуацію, коли декілька голів ОСББ, маніпулюючи громадською думкою, намагаються «відвоювати» певні кошти з місцевого бюджету, а міського голову звинувачують в бездіяльності. «Хочу наголосити, що ОСББ створювалось задля того, щоб взяти управління багатоквартирним будинком в свої руки. Будинок – це власність його співвласників – мешканців будинку. Свою власність вони повинні обслуговувати своїми силами чи наймати для цього підрядну організацію. Бюджет міста не повинен брати участь у тому, щоб підтримувати чиюсь приватну власність. Ми можемо допомагати, ми можемо сприяти і це робимо», – зазначив міський голова.

Для того, щоб ОСББ нормально функціонувало, виконком протягом 4 років займався просвітницькою роботою, до якої залучались спеціалісти, проводились навчання, виділялись кошти через конкурси… І кілька будинків вже їх отримали. Але декілька голів ОСББ маніпулюють різними термінами, вводячи в оману людей, що, мовляв, програма підтримки та розвитку житлового фонду обов’язкова для виконання і кошти, які нею передбачені, теж обов’язково мають бути виділені. «Програма – це план, – зауважив міський голова. Крім ОСББ, у цій програмі повинно брати участь і КП НМР «ЖКО», як управитель. Підприємство жодної копійки з цієї програми не отримало. Маніпулювати і зловживати – це популізм, який підтримується тим депутатом, який був категорично проти і блокував, скільки міг, створення ОСББ. А нині він виступає головним захисником. Потрібна дестабілізація, бо іншого нічого запропонувати не може. Я буду блокувати такі намагання поживитись за рахунок місцевого бюджету окремими вболівальниками за долю громади».

За словами Олександра Супрунюка, для того, щоб провести заміну всіх ліфтів, потрібно сотні мільйонів гривень. Міського бюджету на це не вистачить. Не потрібно розраховувати на те, що хтось комусь щось зобов’язаний. Як свідчать архівні дані, з 1995 року жодного року в тариф не були закладені капітальні ремонти будинків та ліфтів. Кошти, які сплачували мешканці будинків за обслуговування ліфтів, перераховувались для спеціалізованої організації «Хмельницькліфт».

Нещодавно створений і вже «запрацював» револьверний фонд для ОСББ – за певних умов надається поворотна фінансова допомога для проведення ремонтів у житлових багатоповерхівках. У планах – створення подібного стабілізаційного фонду для КП «ЖКО». Поворотну фінансову допомогу можна буде надати за умови: співвласники повинні будуть зібрати певну суму коштів, щоб таким чином долучитись до ремонту свого будинку. Вони укладуть договір з його управителем (КП «ЖКО») про те, що беруть поворотну фінансову допомогу на певний період і зобов’язуються включити до складової послуги з управління багатоквартирним будинком пункт «капітальний ремонт». Отже, ті співвласники багатоповерхівок, які розраховують, що їм хтось буде робити капітальний ремонт, повинні цю послугу мати в складі переліку послуг.

«Якщо ж співвласники багатоповерхівок сподіваються, що візьмуть кредит, а потім від його відмовляться – цього не вийде. В договорі буде чітко все прописано. Потрібно звикати до того, що будинок – спільна власність його, мешканців, а не всієї Нетішинської громади», – сказав міський голова Олександр Супрунюк.

Відділ з організаційних питань апарату

виконавчого комітету Нетішинської міської ради